Pokaż wyniki od 1 do 10 z 210

Wątek: Yongnuo YN-568EX - wreszcie z HSS

Mieszany widok

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: Yongnuo YN-568EX - wreszcie z HSS

Moge tylko potwierdzić co Grzesiek_PL powiedział, jak stac Cię na 300PLN to lepiej kupić YN622, bo wczesniej czy pózniej i tak zamienisz prosty wyzwalacz (RF-602, 603) na ten z przenoszeniem automatyki. Wygoda jest niesamowita i ile czasu oszczędza (szczególnie u początkującego).

Początki nałogu Awatar Maver

Cytat Zamieszczone przez Usjwo Zobacz posta
    Moge tylko potwierdzić co Grzesiek_PL powiedział, jak stac Cię na 300PLN to lepiej kupić YN622, bo wczesniej czy pózniej i tak zamienisz prosty wyzwalacz (RF-602, 603) na ten z przenoszeniem automatyki. Wygoda jest niesamowita i ile czasu oszczędza (szczególnie u początkującego).
    Nie do konca. Zalezy co chce robic.
    Ja tam mam i YN622 i stare RF602 ktorych zdecydowanie czesciej uzywam.
    YN622 uzywam w zasadzie tylko i wylacznie w jakis "ekstremalnie szybkich i nieprzewidywalnych sytuacjach" i tylko z jedna lampa. Do normalnego "błyskania" w manualu uzywam RF602. Oszczednosci czasu nie widze, bo tak czy siak trzeba lampy ustawic zeby dawaly Ci taki efekt jaki chcesz na zdjeciu.
    Roznicy w opoznieniu jak to napisales nie zauwazylem. RF602 dzialaja mi spokojnie na 1/200sek czyli tyle ile wynosi moj czas synchronizacji, a i przy krotszych czasach widac ze odpalaja normalnie (oczywiscie lampa naswietla wtedy tylko kawalek klatki, ale opoznienia nie ma)
    Za to YN622 kilka razy mi zglupialo i zle policzylo sobie "TTL'a" niedoswietlajac zdjecie. (nie, nie robilem za szybko zdjec, lampa byla naladowana i gotowa).

Tak ze jedne i drugie sa fajne, zaleznie od tego do czego sie ich uzywa. Ja w wiekszosci przypadkow dalej siegam po RF602, a YN622 uzywam do "specyficznych" zastosowan, gdzie nie tyle zalezy mi na efekcie koncowym co na bezobslugowym dzialaniu.

Poza tym jesli nie potrzebuje TTL'a i HSS'a (ja nie uzylem ani razu na przyklad) to za cene pary YN622 bedzie mial 5 sztuk RF602/3.

No i na koncu choc to najwazniejsze. Jesli ma body ktore nie ma obslugi lampy z poziomu menu, to co najwyzej sobie te YN622 pouzywa w manualu. Czyli zaplaci 4x tyle za to samo co mial by w przypadku RF602/3....

ps. A w ogole niezaleznie czy ktos kupuje 622 czy 602/3 to polecam zakupy na eBay'u w Hong Kongu.
    Nie dosc ze kupuje sie je za pol ceny, a nie z dwukrotnym od "cwaniaczkow z allegro" to jeszcze przesylka jest gratis. W tej kwocie nie placi sie cła (przynajmniej ja nie placilem, kupujac pare razy rozne rzeczy) a paczka dociera najczesciej w okolicach 1-2 tygodni. (Z czego 75% czasu lezy na cle w Wawie i czeka na pieczatke)
    Jak by ktos chcial moge podeslac nazwe na sprawdzonego sprzedawce na priv.
    Ostatnio edytowane przez Maver ; 24-02-2013 o 17:49
    --
    Pozdrawiam
    Krzysztof Zagórski

Bywalec

Cytat Zamieszczone przez Maver Zobacz posta
    No i na koncu choc to najwazniejsze. Jesli ma body ktore nie ma obslugi lampy z poziomu menu, to co najwyzej sobie te YN622 pouzywa w manualu.
    Nie wiem, bo nie mam takiego body żeby sprawdzić, ale wydaje mi się, że to właśnie E-TTL będzie mu działał w automacie, a właśnie z manualem (poza korekcją ekspozycji lampy) w body będzie miał problem i będzie mógł ustawić tylko w samej lampie? Mylę się?
    Ostatnio edytowane przez fro ; 24-02-2013 o 18:30

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez Maver Zobacz posta
    Oszczednosci czasu nie widze, bo tak czy siak trzeba lampy ustawic zeby dawaly Ci taki efekt jaki chcesz na zdjeciu.
    Chodziło mi raczej o czas jaki początkujący "błyskacz" zmarnuje na bieganie od lampy do aparatu i zmianę mocy. Napewno jest to oszczędność nóg

Uprawnienia umieszczania postów