Strona 4 z 21 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 210

Wątek: Yongnuo YN-568EX - wreszcie z HSS

Dopiero zaczyna

Domyślnie Odp: Yongnuo YN-568EX - wreszcie z HSS

Rozumiem tongpo, jednak ja jestem z tych którzy wolą odkupić od kogoś sprzęt którym nie potrafią się posługiwać, bardzo dużo jest takich ofert " kupiłem pół roku temu i niestety stwierdziłem/am że jest to zbyt trudne w obsłudze..." np. w ten sposób kupiłam 5d i jestem bardzo zadowolona. Dlatego teraz po prostu pytam czy jest duża różnica między tą a Canonem 580EX np. i jak to wygląda z odpalaniem radiowym z ettl.
    Pozdrawiam!

Pełne uzależnienie

Ja moge tak krotko porownac C580II i YN568 i YN565
    Roznice nie sa zbyt duze, bo obie lampy YN565 i YN568 to kopia C580.
    - Moc YN jest taka sama jak C.
    - Z roznic funkcionalnych to:
    C580 ma tryb master czego YN nie maja
    YN568 i C580 maja hss, w YN565 brak
    YN565 i YN568 maja tryb slave optyczny (fotocela) S1 i S2, w C580 brak
    wszystkie maja tryb slave dla kontrolerow wireless Canona (mozna wyzwalac za pomoca ST-E2 (jest tez wersja YN), St-E3 i C580)
    - Nie wiem jak z predkoscia ladowania, bo ja nie strzelam seriami, ale nie zauwazylem róznic
    - przyciski i poszczegolne opcje manu na wyswietlaczu sa w tym samym maiejscu, wiec jak ktos ma C580 to nie ma problemu z obsluga YN568
    - poniewaz ksztalt lamp jest dokladnie taki sam, wiec wszystkie modyfikatory pasujace na C580 pasuja i na YN
    - YN565 i C580 maja gniazdo battery packa, YN568 brak
    - gniazdo PC w YN568 jest kiepsko zrobione, w YN565 podobnie jak w C580
    - klawisze w YN568 sa "plytsze", lepiej mis sie obsluguje C580 i YN565 (ale moze to przyzwyczajenie)
    - zacisk blokady w C580 jest wygodniejszy niz kolko dociskowe w YN
    Wyzwalanie i nastawy z YN622 dzialaja tak samo dla wszystkich trzech. Co do niezawodnosci to ciezko powiedziec. Jak narazie najgorzej pod tym wzgledem jest z C580 (cos ostatnio mnie zawodzi), ale canona mam juz ponad 3 lata, YN565 ponad rok, a YN568 to prawie nowka.

To w skrócie chyba wszystko co pamiętam

Dopiero zaczyna

Dzięki!
    Canon 5d mk I ->Canon 5D mk II + Canon EF 50mm f/1.4 + Canon 70-200mm f/2.8 + Halios 85mm f/1.5 http://www.facebook.com/pages/Shantae/420466737998507

Coś już napisał
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie Yongnuo YN-568EX - wreszcie z HSS

Cytat Zamieszczone przez filipM Zobacz posta
    Przymierzam się do zakupu lampy błyskowej i mój wybór padł właśnie na YN-568EX. Jest tylko jedna rzecz która wzbudziła moją wątpliwość - na jednej ze stron natknąłem się na coś takiego:
    "This flash doesn't support the old cameras without External Flash Menus: 1Ds II, 1Ds, 1D II, 1D, 5D, 30D, 20D, 10D, 400D, 350D, 300D"
    Jako, że nie znam się na lampach, to czy ktoś mógłby mi rozjaśnić temat, o co chodzi w tym, że niby nie współpracuje z 400D, który to właśnie posiadam?
    Ta informacja to raczej jest z yn-622. Kiedy go podlsczysz do powyższych aparatów nie będziesz mógł kontrolować mocy błysku lamp w manualu, a będziesz musiał podchodzić do lampy i ręcznie zmieniać moc.
    Natomiast ettl będzie działał ok.
    W menu 5dmk2/3 masz w menu taka opcje jak jest w phottix Odin na nadajniku gdzie masz bezpośredni dostep do ustawień lampy.

Czy są skuteczne wyzwalacze radiowe do lamp Yongnuo? W jakiej cenie i czy taki wyzwalacz może wyzwolić 2 lub 3 lampy na raz. Chcę zrobić sobie zestaw z 3 lamp mobilnych które mam zamiar używać w plenerze. Proszę o pomoc.

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez www.kr-foto.pl Zobacz posta
    Czy są skuteczne wyzwalacze radiowe do lamp Yongnuo? W jakiej cenie i czy taki wyzwalacz może wyzwolić 2 lub 3 lampy na raz. Chcę zrobić sobie zestaw z 3 lamp mobilnych które mam zamiar używać w plenerze. Proszę o pomoc.
    YN-622C, będziesz miał HSS i sterowanie lampami. Nawet do manualnych lamp bym je polecał, synchronizują lepiej od RF-602 i RF-603 (mniejsze opóźnienie), jest gdzieś wątek na forum o nich.

Pełne uzależnienie

Moge tylko potwierdzić co Grzesiek_PL powiedział, jak stac Cię na 300PLN to lepiej kupić YN622, bo wczesniej czy pózniej i tak zamienisz prosty wyzwalacz (RF-602, 603) na ten z przenoszeniem automatyki. Wygoda jest niesamowita i ile czasu oszczędza (szczególnie u początkującego).

może Ktoś podesłać linka do instrukcji tej lampy?

Pełne uzależnienie

http://www.yongnuo.com.cn/usermanual..._MANUAL_EN.pdf - tu jest Nikonowska wersja, Canon pewnie niewiele sie rózni

Początki nałogu Awatar Maver

Cytat Zamieszczone przez Usjwo Zobacz posta
    Moge tylko potwierdzić co Grzesiek_PL powiedział, jak stac Cię na 300PLN to lepiej kupić YN622, bo wczesniej czy pózniej i tak zamienisz prosty wyzwalacz (RF-602, 603) na ten z przenoszeniem automatyki. Wygoda jest niesamowita i ile czasu oszczędza (szczególnie u początkującego).
    Nie do konca. Zalezy co chce robic.
    Ja tam mam i YN622 i stare RF602 ktorych zdecydowanie czesciej uzywam.
    YN622 uzywam w zasadzie tylko i wylacznie w jakis "ekstremalnie szybkich i nieprzewidywalnych sytuacjach" i tylko z jedna lampa. Do normalnego "błyskania" w manualu uzywam RF602. Oszczednosci czasu nie widze, bo tak czy siak trzeba lampy ustawic zeby dawaly Ci taki efekt jaki chcesz na zdjeciu.
    Roznicy w opoznieniu jak to napisales nie zauwazylem. RF602 dzialaja mi spokojnie na 1/200sek czyli tyle ile wynosi moj czas synchronizacji, a i przy krotszych czasach widac ze odpalaja normalnie (oczywiscie lampa naswietla wtedy tylko kawalek klatki, ale opoznienia nie ma)
    Za to YN622 kilka razy mi zglupialo i zle policzylo sobie "TTL'a" niedoswietlajac zdjecie. (nie, nie robilem za szybko zdjec, lampa byla naladowana i gotowa).

Tak ze jedne i drugie sa fajne, zaleznie od tego do czego sie ich uzywa. Ja w wiekszosci przypadkow dalej siegam po RF602, a YN622 uzywam do "specyficznych" zastosowan, gdzie nie tyle zalezy mi na efekcie koncowym co na bezobslugowym dzialaniu.

Poza tym jesli nie potrzebuje TTL'a i HSS'a (ja nie uzylem ani razu na przyklad) to za cene pary YN622 bedzie mial 5 sztuk RF602/3.

No i na koncu choc to najwazniejsze. Jesli ma body ktore nie ma obslugi lampy z poziomu menu, to co najwyzej sobie te YN622 pouzywa w manualu. Czyli zaplaci 4x tyle za to samo co mial by w przypadku RF602/3....

ps. A w ogole niezaleznie czy ktos kupuje 622 czy 602/3 to polecam zakupy na eBay'u w Hong Kongu.
    Nie dosc ze kupuje sie je za pol ceny, a nie z dwukrotnym od "cwaniaczkow z allegro" to jeszcze przesylka jest gratis. W tej kwocie nie placi sie cła (przynajmniej ja nie placilem, kupujac pare razy rozne rzeczy) a paczka dociera najczesciej w okolicach 1-2 tygodni. (Z czego 75% czasu lezy na cle w Wawie i czeka na pieczatke)
    Jak by ktos chcial moge podeslac nazwe na sprawdzonego sprzedawce na priv.
    Ostatnio edytowane przez Maver ; 24-02-2013 o 17:49
    --
    Pozdrawiam
    Krzysztof Zagórski

Strona 4 z 21 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów