Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Posiadam stare negatywy...

Początki nałogu Awatar fleder
    Miasto
    mazowsze

Domyślnie Posiadam stare negatywy...

Witam, wszedłem ostatnio w posiadanie starych negatywów. Mam je od ojca, który zbiera starocie i przypomniał sobie, że ktoś kiedyś dał mu to w ramach jakiejś wymiany.
    Czy możecie rzucić okiem na to wszystko? Może jakaś wskazówka z jakich czasów mogą one pochodzić? Bo chyba to '1867' nie oznacza daty produkcji, hehe
    Wygląda to na jakiś średni format, rzecz jasna BW, kadry zaś przedstawiają rodziny, pozowane portrety, gdzieniegdzie architektura. W wolnej chwili zeskanuję to co się nadaje na Epsonie V500 i wrzucę jako ciekawostkę. W necie informacji nie znalazłem, może starsi wyjadacze będą w stanie coś powiedzieć? Tylko coś obawiam się, że paczuszka jest od papieru, zaś negatywy mają inną historię. Może się mylę, nie wiem, za młody jestem.

5D, stałki, zoomy

Pełne uzależnienie Awatar zanussi
    Miasto
    to tu to tam

Domyślnie Odp: Posiadam stare negatywy...

· 1923 r.- Produkcję płyt fotograficznych rozpoczyna nowo powstała fabryka Alfa w Bydgoszczy. Została ona założona przez zasłużonego dla rozwoju fotografii w Polsce Mariana Dziadkiewicza. Wytwórnia istniała do 1939 r. Obecnie jej spadkobiercą są Bydgoskie Zakłady Fotochemiczne „Foton".
    Oko plus aparat - dobrana para.

sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....

Pełne uzależnienie Awatar Mac
    Miasto
    Gdańsk/Warszawa

Kiedy będziesz zakładał muzeum fotografii to będziesz miał już pierwsze eksponaty. Swoją drogą widać jak szybko zmienia się tutaj technologia a Ci, którzy są generycznymi producentami znikają z rynku. Foton w Bydgoszczy chyba jeszcze działa ale bardzo szczątkowo.
    EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8L | EF 24-105/4L IS | EF 70-200/2.8L| EF 100-400/4.5-5.6L IS | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4L | EF 135/2L| EF 100/2.8L IS Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
    Onanizm sprzętowy NIE, dobra jakość TAK.

Uzależniony Awatar PawelB
    Miasto
    Kraków

Opakowanie jest ewidentnie z papieru (z połyskiem, biały cienki). Odbitki wtedy robiło się raczej stykowo, nie pod powiększalnikiem. Być może ktoś zrobił odbitki a negatywy schował do właśnie opróżnionego opakowania z papieru. Może coś więcej na temat okresu kiedy były zrobione będzie można powiedzieć po obejrzeniu samych zdjęć, może jakiś szczegół pomoże
    Fomei PRV-3 w środku EOS 50D, EOS 10D, jakieś szkła i miejsce na nowe zakupy.

Moje gnioty
    Moje gnioty 2

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Muzeum fotografii w Bydgoszczy być może będzie zainteresowane ,warto się skontaktować.Szkoda by było aby to się zmarnowało.

Miasto
    mazowsze

'Zmarnuje' to przykre słowo, nie wiem co miałeś dokładnie na myśli. Z pewnością ich nie uszkodzę na domowym skanerze. Być może skontaktuję się z muzeum, jednak najpierw poskanuję to co się da i przedstawię tu na Forum oraz potem ludziom z muzeum. Dzięki wszystkim za wskazówki, jakby komuś coś się przypomniało/wpadł na jakiś pomysł to zapraszam do tego wątku!
    5D, stałki, zoomy

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Cytat Zamieszczone przez fleder Zobacz posta
    'Zmarnuje' to przykre słowo...
    Zmarnuje dla przyszłych pokoleń...w sensie. Bardzo często jest tak, że przedmioty nie mające wielkiej wartości materialnej są prawdziwymi skarbami dla różnej maści pasjonatów.
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Miasto
    mazowsze

Kurka, dostęp do V500 z przystawką do negatywów mam chwilowo niemożliwy, ale zniecierpliwiony zrobiłem kilka szybkich skanów na domowym urządzeniu wielofunkcyjnym Zdjęcia przedstawiają czasy chyba z początku wieku, widać ludzi w strojach z epoki (?). Zeskanowałem jeden budynek, to jakaś katedra czy kościół, faceta przy ulu, obraz pola ze sporą grupką ludzi i jakąś scenkę z panami w garniturach i ubranymi chyba na ludowo. Mam tego około 35-40 klatek i na razie powstrzymam się z dalszym skanowaniem do czasu załatwienia odpowiedniego sprzętu.

5D, stałki, zoomy

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Cytat Zamieszczone przez fleder Zobacz posta
    ... to jakaś katedra czy kościół...
    wygląda na kościół Mariacki w Krakowie
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Miasto
    mazowsze

Masz rację, właśnie sprawdziłem na necie Ja nie skojarzyłem.
    5D, stałki, zoomy

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów