Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Wątek: Z cyklu jak wy to robicie: Ptaki w locie

Widok wątkowy

Początki nałogu Awatar Heilsberg
    Miasto
    Lidzbark Warmiński

Domyślnie Odp: Z cyklu jak wy to robicie: Ptaki w locie

Szczerze powiedziawszy ptaków jakoś w życiu wiele nie sfotografowałem, za to sfotografowałem setki modeli latających RC, dużych, małych, szybkich, wolnych i latających prosto jaki kręcących wszelakie niespodziewane akrobacje. Ale wydaje mi się, że technika podobna. Ja używam trybu seryjnego, AI Servo i punktu centralnego. Przysłona lekko domknięta albo jak brak światła to pełna dziura (moja Sigma 120-400 jasna nie jest). Stabilizację zostawiam włączoną i nie widzę różnicy czy włączona czy nie. Czasy - jak najkrótsze ale z reguły ok 1/1000 (przy ptakach i jasnym szkle pewnie można krócej ale przy modelach śmigło mi zamraża). Co do pomiaru światła to największy problem. Ponieważ tło się bardzo szybko zmienia i nie ma czasu na korekty albo pozostawiam matrycowy, potem segreguję i walczę w sofcie ewentualnie centralnie ważony. Spot nie sprawdza się całkowicie ze względu na wspomniane zmiany tła a czasu na zmianę korekty nie ma.

PS. Jeśli ktoś doświadczony w fotkach ptaków uważa, że ptaki fotografuje się inaczej niż modele latające to oczywiście się nie upieram. Bo jak napisałem żywych ptaków w życiu wiele nie sfotografowałem a już na pewno nie na poziomie wielu speców w tej dziedzinie.
    Ostatnio edytowane przez Heilsberg ; 29-09-2012 o 17:32
    EOS 100D|EOS 7D + grip|EF-S 24 /2.8 STM|Sigma 30/1.4 EX DC HSM|EF 40/2.8 STM|EF 50/1.4|EF 200/2.8L II|EF-S 10-22/3.5-4.5|EF 17-40/4L|EF 24-105/4L|Sigma 120-400/4.5-5.6 DG APO OS HSM

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów