Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: 450d - prześwietlone zdjęcia

Mieszany widok

Dopiero zaczyna Awatar Bro78
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie 450d - prześwietlone zdjęcia

Dzisiaj wybrałem się na spacerek z dwoma aparatami - 40d oraz 450d które skubnąłem na parę dni przyjaciółce. Gdy robiłem zdjęcia raz jednym raz drugim zauważyłem, że 450d regularnie prześwietla zdjęcia o +2/3 EV w stosunku do 40d. A więc aparaty powędrowały na statyw z przykręconą 100L. Zrobiłem zdjęcia tego samego motywu w tym samym oświetleniu (wnętrze). Te same parametry (AV, pomiar centralnie ważony, bez kompensacji ekspozycji, przysłona, ISO etc.). I za każdym razem wychodziła właśnie ta różnica 2/3 EV. To samo na zewnątrz. Histogram również wędrował bardziej w prawo w stosunku do 40d. W 450 wyłączyłem automatyczny optymalizator jasności, jednak nie było widać żadnej różnicy. W związku z tym pytanie - czy któryś z tych aparatów ma walnięty pomiar światła? Bo to całkiem spora różnica...

Coś już napisał Awatar pathar
    Miasto
    Lublin

Domyślnie Odp: 450d - prześwietlone zdjęcia

Jeśli rzeczywiście wszystkie parametry, tak jak mówisz, były identyczne, to chyba nie ma innej opcji. No chyba, ze oświetlenie fotografowanej sceny się w czasie zmiany aparatu zmieniło na tyle istotnie, że nie poradził sobie z nim wbudowany światłomierz. W trybie AV często używam kompensacji ekspozycji.
    Piotr Dejneka

Canon 6D, 5D, C 70-200/2.8, C 50/1.8 STM, S 35/1.4, C 17-40/4, S 85/1.4

piotrdejneka.pl

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Cytat Zamieszczone przez Bro78 Zobacz posta
    ...Bo to całkiem spora różnica...
    +/- 0.5 EV mieści się w granicach tolerancji każdego producenta i nie ma co kopii o to kruszyć. Co do różnych modeli aparatów canona z którymi miałem styczność to 350D miało tendencja do prześwietlania, natomiast 400D, 40D 5Dm2 lubiły nie doświetlać. Ładnie ekspozycje mierzy 7D i 50D...ot taka ciekawostka dropsa
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Miasto
    Wrocław

Czyli wszystko jasne Tendencja 450 do prześwietlania + 40 do niedoświetlania spowodowała taką rozbieżność. Dziękuję serdecznie za wyjaśnienie

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Tzn. nie wiem czy każdy aparat z tych serii tak akurat ma, egzemplarze które były w moim posiadaniu/użytkowaniu tak się właśnie zachowywały. Natomiast zdarzają się egzemplarze z walniętym pomiarem o więcej niż wspomniane 0.5 (no powiedzmy 2/3) EV i wg. mnie kwalifikują się do serwisu.
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Miasto
    Wrocław

Aparat niestety już po gwarancji, więc będzie się trzeba nauczyć ustawiać kompensację na -2/3EV, a zaoszczędzoną kasę przeznaczyć na statyw.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Cytat Zamieszczone przez Bro78 Zobacz posta
    Aparat niestety już po gwarancji, więc będzie się trzeba nauczyć ustawiać kompensację na -2/3EV, a zaoszczędzoną kasę przeznaczyć na statyw.

IMHO aparat nie wie co fotografujesz,więc kompensacja ekspozycji jest niezbędna ZAWSZE.Ustawienie korekty na 0 to również korekta.
    Patrząc na kadr lub po obejrzeniu histogramu jesli trzeba ,koryguję,mozna robić bracketing.Nie ma aparatu który to zrobi za Ciebie.
    Nieistotne jest dla mnie ile i jak odchyla się światłomierz danego aparatu aparatu [w granicach dopuszczalnego błędu]
    Nie ma opcji że ustawisz stałą korektę.Jeśli tak myślisz to znaczy że nie rozumiesz jak ustawiać ekspozycję.{Bez urazy}
    Warto przeczytać tutorial Janusza Body w Tipsy&Tricki " o pomiarze strefowym,światłomierz genialny oszust".
    Ostatnio edytowane przez janmar ; 21-09-2012 o 20:40

Miasto
    Wrocław

Zastosowałem drobny skrót. Oczywiście wiem, że kompensacja jest niezbędna. Chodziło mi raczej o to, że dziewucha musi nauczyć się, że 0 to -2/3EV. Podobnie jak mi już w krew weszło, że zawsze +1/3EV na 40d traktuję jako pozycję wyjściową do ustawiania ekspozycji. Ot po prostu nie miałem za wiele do czynienia z innymi body niż swoją ukochaną puszeczkę stąd te wątpliwości o których wspominałem w pierwszym poście

Dopiero zaczyna

To również zależy od obiektywu, mój 40d na sigmie był idealnie naswietlony na 0, a po zmianie na canona na 0 jest wszystko prześwietlone, mam obecnie na -1/3 i taką mam ustawioną jako domyślną.
    Ostatnio edytowane przez caniggia ; 23-09-2012 o 18:18

Uprawnienia umieszczania postów