Czesc, czy ktos sie orientuje ile moze kosztowac wymiana przedniej soczewki w obiektywach serii L? Tylko prosze nie pisac, ze duzo, ze nieoplacalne. Czy ktos wymienial soczewke i zna koszt takiej uslugi? Bardzo dziekuje za odpowiedz.
Czesc, czy ktos sie orientuje ile moze kosztowac wymiana przedniej soczewki w obiektywach serii L? Tylko prosze nie pisac, ze duzo, ze nieoplacalne. Czy ktos wymienial soczewke i zna koszt takiej uslugi? Bardzo dziekuje za odpowiedz.
Sama wymiana to jest bardzo prosta tylko koszt soczewki.
Przecież na Żytniej dowiesz się przez telefon ile kosztuje część plus zwykła wymiana. Będziesz miał porównanie do ew. rozwiązań alternatywnych i sam ocenisz czy się opłaca. Sam jestem ciekaw.
Ostatnio edytowane przez Kuba1 ; 22-09-2012 o 14:29
Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII
Soczewka kosztuje w okolicach 1200zł + wymiana.
Taki obiektyw trzeba też wykalibrować po zmianie soczewki (przedniej) aby nie było problemu z FF lub BF (a nie jest to takie tanie).
Pozdrawiam.
Temat powraca, bo przymierzam się do sprzedaży obiektywu.
Kuba1, po telefonie do serwisu odpowiedzieli, że nie wyceniają nic a nic przez telefon :/ i nawet nie chcieli podać ceny orientacyjnej :/
Widocznie zmienili zwyczaje. Pisałem na podstawie własnych doświadczeń sprzed ok. półtora roku. Dzwoniłem wtedy z pytaniem o cenę konkretnej usługi i bezproblemowo otrzymałem odpowiedź. Wydawało mi się, że wymiana przedniej soczewki w konkretnym modelu obiektywu L (w dodatku bardzo popularnym w pro-foto) należy do standardowych czynności serwisowych, na której cenę składa się koszt części + koszt wymiany zgodnie z procedurą serwisową. Widać myliłem się.