Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 24

Wątek: focus-peaking - czy ktoś używa i jak się sprawdza

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie Odp: focus-peaking - czy ktoś używa i jak się sprawdza

Cytat Zamieszczone przez kerami82 Zobacz posta
    Nie wiem czy to oprogramowanie focus peaking jest niezalezne od mozliwości af aparatu
    focus peaking nie działa jak AF nie ustawia ostrości i nie ma na nią żadnego wpływu. Po prostu na zrobionym i wyświetlonym na wyświetlaczu zdjęciu lub obrazie z LV (lub podczas filmowania) wyszukuje i podświetla kolorowymi kropeczkami ostre krawędzie obrazu. Dzięki temu widzisz w którym miejscu obraz jest ostry a w którym nie.
    Nie wpływa w żaden sposób na jakość zdjęcia ani działanie AF-u. Po prostu ostrzysz ręcznie i nie musisz powiększać obrazu, aby go ocenić, bo tam gdzie jest ostry jest podświetlony.
    Ostatnio edytowane przez tlustyx ; 21-09-2012 o 12:23
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Dopiero zaczyna

Rozumiem więc, że magic lantern i focus peaking na wszystkich lustrzankach canona działa tak somo bez względu na sprzęt i oprogramowanie aparatu. Oczywiście mam na myśli wszystkie na których da się uruchomic ML.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Cytat Zamieszczone przez kerami82 Zobacz posta
    Rozumiem więc, że magic lantern i focus peaking na wszystkich lustrzankach canona działa tak somo bez względu na sprzęt i oprogramowanie aparatu. Oczywiście mam na myśli wszystkie na których da się uruchomic ML.
    Nie. Nie wszystkie funkcje działają w różnych modelach.
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kielce

Da się to podpiąć pod 50D ? Fajna opcja biorąc pod uwagę, że mam kilka manuali

Uzależniony

Myślę, że mogą być drobne różnice w ilości FPS wyświetlanego focus peaking, różnice te będą raczej pomijalne w użytkowaniu, mogą być spowodowane nawet rozdzielczością wyświetlacza.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie focus-peaking - czy ktoś używa i jak się sprawdza

Tak, pod 50d dziala bardzo dobrze.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kielce

Gdzie to można dostać? Jest jakieś ryzyko zwalenia sprzętu?

Coś już napisał Awatar sebol1204

Podobno jest tylko jedna opcja uwalenia - stworzenie botowalnej karty bez umieszczenia na niej ML i uruchomienia z nią aparatu, wtedy aparat wchodzi w pętlę i cały czas chce wczytać soft ktorego nie ma przez co się mocno grzeje i może spalić.

Magic Lantern Firmware Wiki tutaj masz ML, instalacja opisana tam na stronie albo gdzieś tu na forum też była.
    2 amatorskie puszki, 2 i pół słoika i jakieś badziewia do zabawy światłem
    Galeria na CB
    Blog

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Cytat Zamieszczone przez sebol1204 Zobacz posta
    Podobno jest tylko jedna opcja uwalenia - stworzenie botowalnej karty bez umieszczenia na niej ML i uruchomienia z nią aparatu, wtedy aparat wchodzi w pętlę i cały czas chce wczytać soft ktorego nie ma przez co się mocno grzeje i może spalić.
    Choć nie na pewno. W zimie poszedłem w plener trochę po pstrykać. Był duży mróz, więc przed powrotem zapakowałem aparat (z gripem + 2 aku.) w worek foliowy. Aby móc wcześniej zgrać zdjęcia wyciągnąłem kartę pamięci. Wyłącznik aparatu w pozycji ON. Na drugi dzień wkładam kartę, włączam aparat i nic. Nawet dioda nie mrugnęła. Okazało się, że baterie są całkiem rozładowane. Przypuszczam, że właśnie ML się zapętlił i tak długo pracował, aż brakło prądu. 100% pewności nie mam, ale jest to jedyne wyjaśnienie rozładowania baterii.
    Aparatowi na szczęście nic nie jest i do tej pory działa bez żadnych problemów.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez sebol1204 Zobacz posta
    instalacja opisana tam na stronie albo gdzieś tu na forum też była.
    http://www.canon-board.info/oprogram...ml#post1111489
    Moje fotki Moje fotki II

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kielce

Trzeba będzie z ciekawości spróbować To bardzo ułatwiłoby prace moim ulubionym pentaconem

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów