Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Wątek: Gwiżdzące serie A

Początki nałogu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Dzięki za umieszczenie tego
    Pozdrawiam
    T-90, T-70, FTb i trochę FD szkieł oraz Canonetka

hal
    Guest

Domyślnie

Robiłem tak jak napisane jest i dalej raz gwiżdze raz nie chyba ze ja zle to zrobiłem. No nawet teraz dostał większej astmy i gwiżdze jak najęty
    Ostatnio edytowane przez hal ; 28-07-2006 o 07:07

Początki nałogu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Dlatego napisałem że robi się to na własne ryzyko. Ja juz mam za soba około 10 korpusów serii A i wszystkie przestały gwizdac. Problem z AE-1 i AT-1 jest nastepujący, nie da się w domu zdjąc góry. Jest tam taka głupia linka od koła czasów/czułości która biednie przez cały korpus do czujnika ISO, jest on pod dzwigienką zwijania. Jaka kolwiek ingerencja powoduje poluzowanie się i linka się zwija, a ustawic ja pozniej to juz wyzsza szkoła jazdy.
    W przypadku A-1, AE-1 Program, mozna stosunkowo łatwo zdjąc górę i dostac się do mechanizmu amortyzacji od górnej strony.
    Poczekaj trochę i moze powtórz operacje ponownie, ale najpierw "wystrzelaj" na sucho trochę klatek.
    Canon stosował taki żółty smar, który z latami się zużywał i dlatego kółko amortyzacji paracuje na "sucho" wydając ten charakterystyczny dzwięk. Gwiżdze i gwiżdze, ale pracuje, niestety może to doprowadzic do stosunkowo dużego oporu na lustrze, które zacznie coraz wolniej się podnosic i opadac. W konsekwencji zatnie się korpus. Nie mówie że wszystkie tak kończą ale jest to prawda że nie przesmarowany mechanizm doprowadza do uszkodzenia mechanizmu.
    Pozrawiam

Początki nałogu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Hal, skad jestes?

hal
    Guest

Domyślnie

Z Rzeszowa, a tą głupią linke juz 2 razy robiłem teraz mniej wiencei wiem jak musi być ustawiona ale faktem jest ze to jest denerwujące.

Bywalec Awatar rbit9n
    Miasto
    Reichshof

Domyślnie

poniważ lubię odgrzewane placki czekoladowe, podaję link do strony na której jest pokazane smarowanie w dość mało inwazyjny sposób http://www.paradesquare.ca/canon_fd/a_series_chirp.htm strona znaleziona przez sIc'a z AT.
    Master of Disaster

KOREX

APARATY TRADYCYJNE

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów