Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: Gwiżdzące serie A

Początki nałogu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Gwiżdzące serie A

Jeżeli posiadasz aparat Canon'a z serii A ( AE-1, AT-1, AV-1, A-1 AE-1 Program, AL-1 ) a gwiżdze Ci mechanizm podnoszenia lustra, jest na to bardzo łatwy sposób aby sie tego pozbyć. Koszt takiej operacji w serwisie to od 150-300pln, wiec czasami przewyższa wartość korpusu. Mogę Ci przesłać instrukcje jak samemu zrobić to w domu, nie jest to specjalnie trudne.
    Acha bardzo ważne !! Robisz to na własną odpowiedzialność !! Mogę Ci powiedzięć jak to zrobić ale sam podejmujesz ryzyko!!
    Osobiście robiłem to już w swoim i hula jak głupi , podpowiedziłem jednej osobie i po wykonanie zabiegu gwizd znikł . Ale jeden nie przeżył operacji, ładtwo uszkodzić elektronike.

Pozdrawiam
    T-90, T-70, FTb i trochę FD szkieł oraz Canonetka

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Po pierwsze jeśli wiesz, to czemu nie podzielisz się na forum Dziwnie wygląda, kiedy zaczynasz temat po czym nie wjaśniając sprawy sam go kończysz. Po drugie, jeśli już nabierzesz ochoty, aby się tymi informacjami podzielić z kolegami z forum, to proponuję zrobić to w uporządkowany sposób w dziale Baza Wiedzy -> Tips & Tricks. Na pewno przyda się wielu fotografom.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Początki nałogu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Nie chodziło mi o jakąś tajemnice, poprostu jeżeli ktoś będzie zainteresowany, niech napisze, prześle plik Word'a ze zdjęciami gdzie co i jak, bo to troche drudno wyjaśnić. Jak bym robił z tego tajemnice to bym wogule o tym nie pisał , chyba to logiczne.
    Pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

A czemu po prostu nie wkleić tych zdjęć i tekstu na forum?
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Bywalec Awatar Canonek
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Chcialbym sie dowiedziec jak to sie robi, ale tylko jako ciekawostka i poglebienie wiedzy.
    Jak dowiedzialem sie kiedys w serwisie od czlowieka z 30to letnim doswiadczeniem sa dwa sposoby:
    1) Rozbiera sie to wszystko i smaruje 2 kolka
    2) Mozna bez rozbierania, psiknac czyms na caly mechanizm
    Sposob 2) jest o tyle kiepski ze mozna uszkodzic elektronike jak gdzies to czym psikamy splynie. Poza tym po pewnym krotkim czasie gwizdanie wroci. Ja robie to za sume znacznie < od 100zl, a jesli sie uszkodzi elektronike w A1 to mogila, bo tego nie maja juz nigdzie w zakladach naprawczych.
    Nie polecalbym wiec robienia tego samemu. Lepiej wydac pare groszy i miec spokoj. Ale chetnie zapoznalbym sie z tym sposobem.

Początki nałogu

Domyślnie

Raz na 5 lat rzeba to lustro posmarowac- tyle instrukcja serwisowa. W rzeczywistosci raz na 10 lat, ale jak juz gwiżdże to nalezy to zrobic bezwlocznie bo padnie. Ale jak mieciutko klapie lustereczko i migaweczka w AE-1. Rewelka.
    Czesc,Ch.

Początki nałogu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Canonek , dobrze piszesz. Pierwszy który opisujesz to jest najbardziej fachowy. Ale nie trzeba rozbierać całego aparatu. Są dwa sposoby:
    1. Zdjąć górną obudowę, ale wiąże się to z upierdliwymi zapinkami i łatwo coś połamać, albo zerwać kabel od gniazda PC .
    2. Zdjąć dolną płytkę i tędy się dostać.

Mój A-1 po przesmarowaniu ponad rok temu ani razu nie zagwizdał. A zdjęć juz wykonał od tego czasu sporo, na mrozie w upale i nic, pracuje jak nowy.

Jak wysłać cały plik *.doc aby został umieszczony na forum? NIe wiem jak to zrobić. Komu to przesłać aby zostało umieszczone?

Pozdrawiam

Miasto
    Białystok

Domyślnie

Forum przyjmuje załączniki do 19.5kb. Zzipuj i może wejdzie.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r

FoFot.pl
    Canon IRC

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Ja tez mialem gwiżdżące Canony; AE1, AE-1P czy A1.
    Uzylem do tego smaru do urządzeń precyzyjnych marki KONTAKT nr 88 w spraju z rurka.

Odkrecam blache na ktorej stoi aparat (dwie srubki) wsuwam rurke od strony rekojesci i psikam. I po sprawie.
    Jak pojdzie za duzo nic sie nie stanie. Na A1 oliwka zalała matówke i migawke.
    Po dniu odparowala i nie bylo po niej sladu. Oliwka ta jest dobrej marki i nie zawiera kwasów. Z miejsc gdzie nic sie nie styka po prostu odparowuje.

Miasto
    Białystok

Domyślnie

Od autora wątku: tomaszg.pl/gwizd.doc

FoFot.pl
    Canon IRC

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów