Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Raw Therapee 4.0.9.50

Domyślnie Raw Therapee 4.0.9.50

Witam wszystkich chciałem zapytać was o małą radę odnośnie programu z tytułu. Problem wygląda tak ,że podczas otwarcia jakiegoś zdjęcia w Raw Therapee program sam od razu robi korektę która nie zawsze mi pasuje np zdjęcie dziewczyny na tle pięknej zieleni zmienia się na szarą nijaka. Wiem ,że można suwakami potem podnieść kolorystykę ale jednak denerwuje mnie ten fakt że ciągle muszę się bawić. I pytanie czy ten program tak ma? czy jest to opcja którą można wyłączyć? czekam na wasze odpowiedzi pozdrawiam!

Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: Raw Therapee 4.0.9.50

To nie do końca jest tak.
    Pewnie chodzi Ci o zdjęcie w RAW-ie. Właśnie to szaro-nijakie zdjęcie jest tym oryginałem. Zdjęcie z "podkręconą" kolorystyką to JPG ukryty w RAW z ustawieniami z aparatu(proszę o poprawę jeśli się mylę).

Nawet tutaj możesz coś o tym przeczytać : http://www.canon-board.info/dla-pocz...ml#post1110774
    Ostatnio edytowane przez dax1990 ; 19-09-2012 o 11:49

Początki nałogu Awatar Adlatus
    Miasto
    Puszczykowo

Ustaw suwaczki tak jak Tobie pasuje, zapisz jako nowy profil i ustaw w preferencjach Twój nowy profil jako domyślny dla nowych plików RAW.

Nie wiem czy jest tak jak napisał Dax może masz racje ale w aparacie mam ustawiony tylko raw w jpg mi nie zapisuje zadnych zdjęć więc może nie w tym problem. Pewnie Co do odpowiedzi Adlausa to nie znam aż tak dobrze tego programu a jeszcze wszystko po angielsku to też nie ułatwia sprawy. Może znacie jakiś inny program? może jakiś który automatycznie przerabia Raw na jpg?

Początki nałogu Awatar Adlatus
    Miasto
    Puszczykowo

Cytat Zamieszczone przez włóczykij Zobacz posta
    nie znam aż tak dobrze tego programu a jeszcze wszystko po angielsku to też nie ułatwia sprawy.
    Język polski ustawisz w preferencjach.

Może znacie jakiś inny program? może jakiś który automatycznie przerabia Raw na jpg?
    DPP czyli Digital Photo Professional masz na płycie dodawanej do aparatu.

Bywalec Awatar Max13
    Miasto
    Hither and Thither

Może znacie jakiś inny program? może jakiś który automatycznie przerabia Raw na jpg?
    Cala "zabawa" robienia zdjec w Raw-ach i istota pracy z Raw-ami polega na tym, aby nie przerabiac ich automatycznie na jpg ale miec nad tym pelna kontrole (inaczej lepiej od razu robic zdjcia w jpg-ach)

Tak wiem ,że na tym polega cała zabawa w raw-ach że potem wszystko ustawiamy i poprawiamy ale jak otwieram zdjęcie żeby coś z nim zrobić i przez samo otwarcie zdjęcia fotka zrobiła się cała fioletowa. Na pewno mam coś ustawianiach przestawione. Dziś Zainstalowałem DPP i jestem zadowolony chyba nie jest jakoś super zrobudowany lub jeszcze dobrze go nie poznałem ale mi zalezało na czasie (maile od koleżanki i kiedy będą zdjęcia ) Raw Trerapee też jest spoko ale to już jak będę miał więcej czas to może go rozgryze. Dzięki za wasze zainteresowanie tematem oraz wasze odpowiedzi pozdrawiam i zamykam temat

Początki nałogu Awatar Demonos
    Miasto
    Warszawa

Kiedyś bawiłem się RT, ale nie podobało mi się to, co robi z kolorami.
    Teraz używam Photivo - wypas :-)

Co do RT, to o ile pamiętam, w miniaturkach w managerze było widać zaszyty jpeg z puszki. Tyle, że do czasu otwarcia pliku do edycji.
    Po otwarciu pliku RT aplikował ustawienia domyślne własne lub wybrane przez użytkownika i otwarty raw to był już wywołany plik a ponadto modyfikował podglądowego, zaszytego jpega.
    Tak więc w momencie otwarcia pliku do edycji ostatni raz widziało się zaszytego orginalnego jpega.

I to też mi się nie podobało w RT.
    1Ds mkII, 50D + S35/1.4 | C10-22 /3.5-4.5 | C 28-105/3.5-4.5 USM | C24/2.8 | CZJ Pancolar 50/1.8 |Petri 50/2.0 | Metz 58 AF-2

Uprawnienia umieszczania postów