a czy nie rusza Ci się lekko gorąca stopka. Nie zaszkodzi przeczyścić stopke alkoholem etylowym czy izopropanolem. Nie wiem jak jest w 5d I bo jak się będzie ruszać to trzeba ją dokręcić zdejmując zatrzask taka blaszka i już póżniej to będziesz widział śrubki. Pozdro
Ostatnio edytowane przez pawelo1 ; 19-09-2012 o 18:47
Nawet nie drgnie. Przeczyszczę alkoholem zobaczymy czy da to jakiś efekt.
Aczkolwiek zaczynam zauważać kolejną pewną prawidłowość, jeśli się nie mylę to problem ten występuje tylko w przypadku fotografowania w miejscach ciemnych, z niewielką ilością światła zastanego.
A masz ustawione na druga kurtyne czy na pierwsza?
Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |
Jezeli "szlaczek" jest na zdjeciu to lampa ewentualnie odpala za wczesnie, lub "szlaczek" gasnie za pozno.
Jezeli lampa odpala za wczesnie to z czasem x-synchro powinna byc widoczna roletka - przetestuj z czasem x-sychro (1/200 i krotszym), a takze z mniejszymi mocami lampy. Niestety ja zdjecia nie widze, wiec polegam tylko na opisie.
Wyglada to na problemy z komunikacja, jezeli czyszczenie nie pomoze, to pewnie serwis. Moze to byc tez wina puszki, masz inna lampe zeby wykluczyc puszke?
Temat zagadka. Przeczyscilem delikatnie na sucho styki - nic specjalnego. Od tamtego czasu szlaczki pojawiły mi się może z 5 razy, problem tak jakby naprawił się samoistnie...
Innej lampy niestety nie posiadam.