Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 41

Wątek: 60d (nowy) czy 5d mark I?

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Domyślnie Odp: 60d (nowy) czy 5d mark I?

Cytat Zamieszczone przez KUBAwo Zobacz posta
    5D - jak dla mnie to ma jeden DUŻY plus - obrazek (plastyka, kontrast, ostrość no i zdecydowanie GO
    Dla mnie obrazek z FF jest jak 3D :wink:

Początki nałogu Awatar KUBAwo
    Miasto
    W-WA

No dokładnie, na ff tam gdzie jest rozmyte to jest rozmyte mocno a tam gdzie jest ostro tam jest ostro na cropie już niekoniecznie, taka trochę sialamacha, szczególnie na szerszych jasnych szkłach
    5D, 15-30 3.5-4.5, 28 1.8, 50 1.4, 85 1.8, 180 2.8

Uzależniony
    Miasto
    TWOJA STARA

michael_key to zależy co rozumiesz poprzez modę na pełną klatkę. jeśli założymy, że z modą łączy się pewien poziom niewiedzy i zazdrości (wszyscy mają to i ja chcę mieć) to w moim przypadku tak nie jest. interesuje mnie po prostu lepszy obrazek. nawet może nie chodzi o iso, ale o obrazek (cokolwiek to znaczy - plastyka, mniejsza go, no wiecie przecież jaka w tej materii jest różnica między ff a cropem). sport mnie nie interesuje, tak samo jakieś ekstremalnie długie ogniskowe (no te 200mm max).
    sam dużo focę street i krajobrazy. dużo pracuję też nad zdjęciami produktowymi. ale ostatnio w ramach "prezentu" robiłem dwa śluby jako drugi fotograf i nie powiem, spodobało mi się i jakąś tam smykałkę do tego mam. poza tym gdy widzę, jakie zdjęcia robią niektórzy fotografowie (na prawdę słabe) i jakie biorą za to pieniądze (duże) to (niecenzuralne słowa) i dochodzę z całą pewnością do wniosku, że ja też mogę to robić.
    wnioskując - ideałem dla mnie byłby 5dII, ale tyle kasy nie mam. gdybym kupił 5d, to obrazek miałbym lepszy niż w 60d no i jakoś oswoiłbym się z ff. tak sobie nawet teraz myślę, że głupia byłaby zmiana 450d na 60d (pod kątem lepszej "plastyki") a za 2 lata kupno 5dIII (w ramach dofinansowania). w takim razie mógłbym nie zmieniać body - i dlatego wpadłem na pomysł z tym 5d. a może po prostu szlifować warsztat na tym 450d, a po studiach się zobaczy?
    eee może trochę smęcę... wiecie pytanie zadane przeze mnie to nawet nie proste pytanie co kupić? - tylko raczej pytanie o dalszą drogę rozwoju, jeśli mam jakieś większe ambicje z tym związane.

Początki nałogu Awatar Adam71
    Miasto
    Pruszków

Nie zapomnij że 5D wymaga odpowiednich - czytaj drogich szkieł . Inaczej będziesz raczej niezadowolony z obrazka.
    Jak masz czas to kup 40D do tego porządne szkła a za 2 lata będą inne ceny i kupisz sobie 5D MK II .
    Za 40D dasz 1500 zł i zostanie Ci kasa na 24-105L albo 17-40L albo na 70-200L F4 .
    5D to konstrukcja raczej stara i mocno krytykowana . A poza tym znaleźć mało przechodzony egzemplarz to ciężko.
    Raczej one dużo pracowały. I każdy pisze mały przebieg ale nie pisze która to już migawka jest ...

Cytat Zamieszczone przez michael_key Zobacz posta
    Dla mnie obrazek z FF jest jak 3D :wink:
    dla mnie tak samo

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez Adam71 Zobacz posta
    Nie zapomnij że 5D wymaga odpowiednich - czytaj drogich szkieł . Inaczej będziesz raczej niezadowolony z obrazka.
    Bajki z mchu i paproci.
    Ze starą piątką tanie stałki typu 35/2, 50/1.4 czy 85/1.8 dają obrazek nieporównywalnie lepszy niż z nawet najlepszego cropa.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Bajki z mchu i paproci...
    Żwirek Muchomorkowi zdjęcia robił polaroidem...a może to był krecik?
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Pełne uzależnienie Awatar gavin
    Miasto
    Czeladź

potwierdzam, nawet m42 są brzytwiarskie

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

Właśnie to samo chciałem napisać. Wszystkie moje stare szkła odżyły po skojarzeniu z 5D.

Mam 40D i dokupiłem 5D MkI, od tego czasu czterdziestki nie biorę do ręki.
    Fakt, wyświetlacz kiepski, tylko to nie on decyduje o jakości zdjęć.
    Przed kupnem długo się wahałem i miałem wątpliwości. Teraz z czystym sumieniem polecam.

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów