Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: Raw + jpeg

Początki nałogu Awatar Adam71
    Miasto
    Pruszków

Domyślnie Raw + jpeg

Mam ustawiony tryb RAW + JPEG . Jak zrzucam fotki do kompa to mam 2 wersje każdej. Ale jak przeglądam fotki ( Zoom Browser EX) to nie widzę żadnej różnicy w kolorach czy nasyceniu między 2 wersjami. Czy jak jest włączony tryb RAW to body przetwarza tak samo JPEG jak tylko w trybie JPEG ? Bo wydaje mi się że powinienem mieć surowy RAW i przetworzony JPEG ... i zobaczyć od razu różnicę po zgraniu fotek .

Uzależniony Awatar PawelB
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: Raw + jpeg

Oglądając RAWa tak naprawdę widzisz jpga który jest zaszyty w RAWie, a ten jpeg jest przetworzony tak samo jak jpeg zapisany oddzielnie na karcie. Dlatego nie widzisz różnicy.
    Fomei PRV-3 w środku EOS 50D, EOS 10D, jakieś szkła i miejsce na nowe zakupy.

Moje gnioty
    Moje gnioty 2

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Cytat Zamieszczone przez Adam71 Zobacz posta
    że powinienem mieć surowy RAW
    Co znaczy surowy RAW? Co chciałbyś zobaczyć?
    Podgląd pliku RAW jest albo z "zaszytego" w nim jpg-a, albo program sam wywołuje raw do podglądu, niektóre robią to podobnie jak "puszka" i wtedy podgląd jest podobny do jpg-a, inne wywołują inaczej i kolorystyka jest różna.
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Wywołaj RAWa i wtedy porównaj z wygenerowanym przez body JPGiem, różnicę od razu zobaczysz . Jest jak pisze PawelB.
    Ja też zapisuję RAW + JPG, ale te drugie tylko do wstępnej selekcji, bo w komputerze łatwiej i szybciej się na nich operuje.
    W programach wywołujących surowy RAW będzie wyglądał nawet gorzej, bo dla JPGa możesz mieć w body ustawione korekty w nasyceniu kolorów, ostrości, kontrastu itp.
    Ostatnio edytowane przez Matsil ; 18-09-2012 o 14:38
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Miasto
    Pruszków

Kurcze... Ja to teoretycznie rozumiem ale ... Otwieram RAWa w Digital Photo Professsional i JPEGa w Zoom Browser i nie ma żadnej różnicy w kolorach itp. Identyczne zdjęcia. Jak mam wywołać surowego RAWa ?

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

Bo JPG w aparacie został wywołany z RAWa przez aparat wg ustawień w aparacie (wygląda jakby masło maślane, ale to zdanie ma sens).
    Tak samo RAW w DPP, dopóki nie ruszałeś suwaczkami, został wywołany wg dokładnie tych samych ustawień - w DPP nazywają to "shot settings".
    Czyli widzisz to samo.

Rożnica jest w tym, co możesz zrobić z tymi plikami.
    JPG jest obrazkiem skończonym i poprawianie go (jasność, nasycenie, ostrość itd.) wiąże się z utratą informacji w nim zawartych.
    RAW to zbiór danych zebranych przez aparat i możesz te dane męczyć na różne sposoby (jasność, nasycenie, ostrość itd.), nie tracąc informacji.
    Możesz np. po dowolnych zmianach wrócić do "shot settings", możesz wiele wersji obrazka wywołanego zapisać w małych plikach receptury ("save recipe in file") i przywoływać w dowolnej porze dnia i nocy.

Najprostsza, wielokrotnie powtarzana tutaj, analogia do analogowego procesu: RAW to negatyw, a JPG to odbitka.

Edytka:
    Przyszła mi do głowy lepsza analogia: RAW to obraz utajony, a JPG to obraz wywołany. Przewaga nad filmem jest taka, że film możesz wywołać tylko jeden raz, a RAWa - wiele razy na różne sposoby.
    Ostatnio edytowane przez Leon007 ; 18-09-2012 o 20:33

Miasto
    Pruszków

Ja to wszystko rozumiem ale chciałbym to zobaczyć ;-) Sam bawię się w poprawianie RAWów . Ale sądziłem że JPEG z body powinien wyglądać choć troszkę inaczej niż RAW. Skoro JPEG to jest obrobiony RAW to gdzieś czegoś nie rozumiem . Jak ( w jakim programie ) mogę zobaczyć "surowego" RAWa bez obróbki - bo chcę zobaczyć tą różnicę - co robi moje body z RAWem. A może trzeba trzaskac same RAWy bez JPEGa w ustawieniach ?

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

To czemu nie mówiłeś wcześniej - nie pisałbym tyle .
    Chyba się nie da zobaczyć surowego RAWa, co najwyżej wywołanego z minimalną ingerencją = wszystkie suwaki na lewo.

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Surowy RAW do obejrzenia not exist.
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Początki nałogu

Cytat Zamieszczone przez Adam71 Zobacz posta
    Ja to wszystko rozumiem ale chciałbym to zobaczyć
    Mówisz i masz, tak wygląda surowy RAW (właściwie to kawałek)

j§lČ/a{Ú9slŻ®“6ŻrL^Ňáq´ŔťHTÜ®Ł\d #<DáQ7˘aŃ+"(Ü^„ëđňk™ LÍ*â:fĽ“Fp5D°‚î Ęjř%”Č DB
    ®łQ‡ŐQ$Ďň7€ ‘¸Ą¤+órŁ•çňR5]XIQDSŐĄ‡lŚĆ™ĆY†cC®1Ž˙ •@*Q%Ů_¶âX,)|á8¶|ÄW>^&u匝)ůő„= @r¦™v0”„Ľ_Âxş…}őVĐ·v1[FżtC4l\`Ť€SVŕWdr–(0©‡*“ä9Č©LwÔT “Ššěě¬ĘTU‚’„QVLu4G)ň*ŲÍ@ ä*ASk`Ĺuq〗ťŽZ3YHÎ^ƒö‰Ą )˘<zd«„¶˜ŘyÚ‘[0!ý;–ŔË=HW÷Ň Éčń$x2Ω#ÍMP9é:N-Zč˛C¸z˙ đĹŤ›ÜŇöи˙ Ž2
    ĽYh%L)µĺöyőoA,ąbU/ŹáŹšĆƒ§®Óĺw"˛š«IĎ•VĄŁ6o>Őţ ďd§>'
    CMEHA - reszta to upgrade

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów