Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Al servo stabilizacja + statyw

Początki nałogu Awatar tomphoto
    Miasto
    51°45'23 19°25'49

Domyślnie Al servo stabilizacja + statyw

AL servo czy ten tryb af jest tylko skuteczny dla obiektów poruszających się w naszym kierunku ?
    Ostatnio zauważyłem że przy włączonej stabilizacji obrazu na obiektywie (tamron) przy całym zestawie na statywie oraz przy AF w trybie AL servo Af nie trafia. Rozumiem że to naturalne skoro obiektyw (stabilizacja) ciągnie w prawo lub lewo przy wł. stabilizacji.
    http://www.tomphoto.pl Fotografujcie, jeżeli sprawia wam to radość.

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: Al servo stabilizacja + statyw

bo generalnie stabilizacje trzeba wylaczac jak sie uzywa statywu. Nowe obiektywy same rozpoznaja ze "sa na statywie" i wylaczaja stabilizacje. Rozdzielczosc stabilizacji jest wieksza niz drgania obiektywu na statywie, dlatego obiektyw probujac je kompensowac, wprowadza drgania

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem zdanie "...skoro obiektyw (stabilizacja) ciągnie w prawo lub lewo przy wł. stabilizacji..".

Jeśli chciałeś przez to wyrazić fakt że stabilizacja kompensuje ruch obiektu to się mylisz.

Stabilizacja kompensuje drgania obiektywu i jeśli obiektyw (zestaw) jest nieruchomy,a obiekt w ruchu to teoretycznie stabilizacja nie powinna działać a przy odpowiednio długim czasie obiekt wyjdzie rozmazany (tło już nie).

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Jak już Usjwo napisał stabilizację należy wyłączyć. To czy aparat w trybie AL Servo poprawnie ustawi ostrości zależy od prędkości zbliżającego się obiektu, skuteczności AF-u aparatu, oraz szybkości AF-u obiektywu.
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Początki nałogu Awatar tomphoto
    Miasto
    51°45'23 19°25'49

thx za odpowiedzi :grin:
    http://www.tomphoto.pl Fotografujcie, jeżeli sprawia wam to radość.

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez tlustyx Zobacz posta
    Jak już Usjwo napisał stabilizację należy wyłączyć. To czy aparat w trybie AL Servo poprawnie ustawi ostrości zależy od prędkości zbliżającego się obiektu, skuteczności AF-u aparatu, oraz szybkości AF-u obiektywu.
    Tak celem poprawienia bardzo często powielanego błędu: nie ma czegoś takiego jak AL servo - to jest AI (od Artificial Intelligence) servo.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    nie ma czegoś takiego jak AL servo - to jest AI (od Artificial Intelligence) servo.
    Masz oczywistą rację, jakoś tak się nigdy nie zastanawiałem co ten skrót oznacza
    Dzięki za uświadomienie
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Uprawnienia umieszczania postów