Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: Częściowa blokada pendrive

Początki nałogu Awatar pe.en.de
    Miasto
    Łódź

Domyślnie Częściowa blokada pendrive

Witam.
    Chciałbym nagrać 1 Gb zdjęć na pendrive 4 Gb.
    Jednak w taki sposób aby można go było używać i formatować nie wykasowywując przy tym, tychże plików.
    Raz widziałem pendrive, pokazującego po zainstalowaniu nie jeden dysk a dwa.
    I stąd moje pytanie:
    Czy ktoś wie jak podzielić na partycje pamięć USB i założyć na nią blokadę ?
    Starając się być obiektywnym, wyrażam jednak subiektywną opinę.

Uzależniony

Domyślnie Częściowa blokada pendrive

Podejrzewam ze sposobów jest wiele, ale dla bezpieczeństwa ja używam TrueCrypt. Nie tworzy partycji tylko zaszyfrowany "kontener" który montujesz z użyciem powyższego programu.

Domyślnie Re: Częściowa blokada pendrive

Pendrive z dwa partycjami to pewnie pqi że swoim wynalazkiem u3. Jedna z tych partycji była widoczna jako cd. Poszukaj na ich stronie
    Canon EOS 6D | C 24-105 f/4 L | C 70-200 f/4 IS L | C 1.4x | C 50 f/1.4 | C 85/1.8 | C 35/2.0 | 580EX

Miasto
    Piastów

Domyślnie Odp: Re: Częściowa blokada pendrive

Najprościej to można tak: Kingston – pendrive’y ze sprzętowym szyfrowaniem danych - CDRinfo.pl.
    W starszych pendrivach Kingston Data Travler do wydzielanie przestrzeni zaszyfrowanej służył program dostarczany z urządzeniem. Plik nazywał się chyba securetravler.exe i za jego pomocą robiło się partycję chronioną hasłem.
    Proste i wygodne.
    Ostatnio edytowane przez figlet ; 18-09-2012 o 10:15

Coś już napisał
    Miasto
    warszawa

Domyślnie Odp: Częściowa blokada pendrive

jak już roomak wspomniał, True Crypt się nada idealnie, nie ma potrzeby kupowania nowego pendriva, kombinowania, itp.

Stworzysz kontener szyfrowany np. aes-serpent-fish z hasłem 30 znakowym i spisz spokojnie

Miasto
    Łódź

Cytat Zamieszczone przez exile Zobacz posta
    nie ma potrzeby kupowania nowego pendriva
    Jest, ja to muszę zrobić na 400 sztukach

Bywalec Awatar 4kwiatek
    Miasto
    T-miasto

jak już roomak wspomniał, True Crypt się nada idealnie, nie ma potrzeby kupowania nowego pendriva, kombinowania, itp.

Stworzysz kontener szyfrowany np. aes-serpent-fish z hasłem 30 znakowym i spisz spokojnie
    A czy podczas formatowania tego pendrive'a kontener nie zostanie sformatowany razem z całą zawartością ?

Pozdrawiam...

Coś już napisał
    Miasto
    warszawa

jeżeli zrobisz kontener to tak, bo dla systemu jest traktowany jako zwykły plik

Choć można się pokusić o poszukanie jakiegoś softu który byłby wstanie zrobić read only/write protect dla pena

W przypadku zaszyfrowanie TC całego pena, z tego co kojarzę sformatowanie go nie jest już tak łatwe

Bywalec Awatar 4kwiatek
    Miasto
    T-miasto

Hi...
    jeżeli zrobisz kontener to tak, bo dla systemu jest traktowany jako zwykły plik

Choć można się pokusić o poszukanie jakiegoś softu który byłby wstanie zrobić read only/write protect dla pena

W przypadku zaszyfrowanie TC całego pena, z tego co kojarzę sformatowanie go nie jest już tak łatwe
    Moim skromnym zdaniem to rozwiązanie software'owe nie zadowala pe.en.de. Owszem - można zainstalować sobie sterownik do pena który będzie pilnował i przechwytywał wołania formatowania itp - podobnie jak to jest z kontenerem. Ale na komputerze klienta - zostanie on po prostu sformatowany i tyle. Ślad po zawartości zginie. Standardowy sterownik do pena po prostu tego nie zablokuje.

O ile wiem to wbrew pozorom nie potrzeba do tego celu modyfikować fizycznie sprzętu - tyle że producent musi sterownik dostarczyć z funkcją "zezwalaj na zapis na dodatkową partycję tylko spec softem". Mam taki pen u siebie - myślę że trzeba go szukać w ofercie firm od gadżetów promocyjnych. Tym bardziej że przy ilości 400 sztuk - będzie pewnie taniej jak w hurtowniach komputerowych.

Aha - jeszcze jedno - dojście do "kontenera" wymaga pewnie zainstalowania lub co najmniej uruchomienia programu. Co raz więcej firm nie pozwala na takie operacje użytkownikom sprzętu służbowego. Czyli zawartości już sobie nie zobaczą....

Pozdrawiam...

Miasto
    Łódź

Hmm. Tego od uwagę nie brałem.
    Znaczy się, man nadal problem.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów