Fajne focie
Sent from my iPad using Tapatalk HD
Fajne focie
Sent from my iPad using Tapatalk HD
kocham i nienawidzę tego szkła
mam je niespełna od miesiąca
AF w ciemniejszych warunkach ostrzy wolniej niż MF. Przy tańcach na sali z kilkoma źródłami światła 5/10 to mydło niemiłosierne. przydatność do reportażu w ciemniejszych warunkach podobna jak C50 1.8
W dobrych albo nawet i znośnych warunkach jest KOSA.
Będę musiał porównać z 35 1.4L na swoim 5d i wyciągnąć jakieś wnioski bo ilość frustracji po powrocie do domu potrafi czasami być przytłaczająca
Wiem, że 5dI to dziadek, ale z 85 1.8 i 70-200 4.0 trafiają jak złe nawet w słabszym oświetleniu....
2 przykładowe z wczoraj, które trochę odbudowały moją wiarę w to szkło:
A jakie to są te ciemniejsze warunki? Nie wiem czy porównanie do c50 1.8 nie jest trochę na wyrost, ale oczywiście każdy ma prawo do subiektywnych odczuć. 50 1.8 miałem i tam af nawet w niezłych warunkach działał niepowtarzalnie. Właściwie w każdych warunkach działał niepowtarzalnie ;-) Przyznaję, że w mieszanym/żarowym dość słabym świetle sigma miewa problemy z szybkością, ale z celnością raczej nie... dla mnie słabe warunki to takie np. gdzie przy iso800 i przysłonie 1.4 mamy poprawną ekspozycję dla czasu 1/45s. Ale nie zauważyłem aby sigma konsekwentnie w takich warunkach trafiała źle/słabiej niż np. canon 28 1.8, którego mam i którego USM jest godny zaufania - celny i szybki (w dobrym świetle szybszy niż sigma). Fakt, nie fotografowałem w takich kiepskich warunkach scen "dynamicznych".
Ostatnio edytowane przez PioterD ; 22-07-2014 o 19:53
5D I + Sigma 35mm + Canon 100mm
Ostatnio edytowane przez PoulN ; 25-07-2014 o 17:19
Tak jak pisałem jakiś miesiąc temu w Sigmie blokowała się przysłona (od czasu do czasu ale jednak). Sprzęt wrócił już niespodziewanie z serwisu po naprawie i kalibracji przy okazji. Serwis wykazuje zerową komunikacje z klientem więc jak nie zadzwonisz to się nie dowieszAle nadrobili sobie czasem operacji - wysłany 22, u mnie 31, mimo że po kilku dniach ciszy straszyli tygodniem na diagnozę i dwoma tygodniami na kalibrację. Po następnej "pracującej sobocie" okaże się czy wszytko jest ok...
6d - s 35 1.4 a - c 85 1.8 - t 16-28 2.8 - 430ex ii - yn 560 iii - s nx 10 - s nx 30 2.0
past: 5d - 40d - 20d - c 28 1.8 - c 35 2.0 - c 17-40 4.0 l - t 90 2.8 vc - c 70-210 3.5-4.5 - t 17-50 2.8 - t 17-35 2.8-4.0
Paweł Postaleniec fotoBLOG
Tu nie ma za bardzo czego porównywać. 35L nawet przy świeczce w drugim końcu sali szybko trafia sigma niestety potrzebuje sporo wiecej światła. Ja co prawda używałem obydwu szkieł na 5dII i 5dIII, ale odczucia mam identyczne.
Jak pisałem o tym dawno temu, to mnie zaszczuli i nazwali ślepym wyznawcą eLek. Owszem, sigma pod względem obrazka jest super, tylko ten AF...
To są słabe warunki? To jest super jasność i tu każde szkło trafi. Dla mnie słabe warunki to są ISO3200 F1.4 i 1/25s. Przed chwilą strzeliłem kilka prób 35L przy takich nastawach i bez problemu szybko ustawia ostrość. Spróbuj sigmą...
Ja spróbowałem ale ciemniej. Działa ale wolnoZamieszczone przez Matsil
1.4 1/50 12800 ... ciekawi mnie takie porównanie z 35L czy byłoby zauważalnie szybciej niż 2sekundy ale nie raczej nie prędko będę miał okazję się przekonać. Dawno temu podpiąłem czyjąś 35L i nie powaliła mnie szybkością w jasnym pomieszczeniu ale wtedy miałem 40D i 17-40L więc byłem przyzwyczajony do innych prędkości
![]()
6d - s 35 1.4 a - c 85 1.8 - t 16-28 2.8 - 430ex ii - yn 560 iii - s nx 10 - s nx 30 2.0
past: 5d - 40d - 20d - c 28 1.8 - c 35 2.0 - c 17-40 4.0 l - t 90 2.8 vc - c 70-210 3.5-4.5 - t 17-50 2.8 - t 17-35 2.8-4.0
Paweł Postaleniec fotoBLOG
Super jasność... To jak wtedy określisz słoneczny dzień? ;-) Próbowałem Sigmą w zaproponowanych przez Ciebie warunkach i daje radę bez problemu. Porównałem szybkość z 28/1.8 które ma imo nawet nieco szybszy AF niż 35L - i faktycznie canon ustawia nieco szybciej. NIECO.
Co do raczej niespotykanych warunków wymienionych w poście powyżej - tegoroczne zdjęcie roku WPP było wykonane na 1,4, 1/40s i iso10000. Swoją drogą właśnie 35L podpiętym do 5dIII. Jestem pewny, że sigmą też dałoby ustawić ostrość na mocno kontrastującym ekraniku telefonu na tle ciemnego nieba. Warunki bardzo trudne, ale jest gdzie wycelować punktem AF, a to najważniejsze. Chociaż może Stanmeyer ustawił ostrość ręcznie? ;-)
http://www.worldpressphoto.org/award...john-stanmeyer
To teraz spróbuj sfotografować na bocznych punktach poruszające się osoby - taka tańcząca weselna para. U mnie na 5DIII sigma się całkiem wykładała, z 35L miałem znaczną większość trafionych.
Sigma jest naprawdę świetnym szkłem, ale nie daje rady na servo i bocznych a jak jeszcze dojdzie słabe oświetlenie, to całkiem się wykłada.