Strona 63 z 140 PierwszyPierwszy ... 1353616263646573113 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 621 do 630 z 1398

Wątek: Sigma 35mm f/1.4 DG HSM

Pełne uzależnienie Awatar Eberloth

Domyślnie Odp: Sigma 35mm f/1.4 DG HSM

Trampek, brawo. Mniej zrzędzenia, więcej fot...
    Sprzęt - dekielek z przyległościami.
    Fumare humanum est!

Początki nałogu

Cytat Zamieszczone przez trampek Zobacz posta

DZisiaj uzywalem ja na slubie na 1ds3 i 5d2. mam tez Elke i z czystym sumieniem pisze ze sigma jest lepsza pod kazdym wzgledem od C. DZialanie AF na OGROMNY PLUS !!!!
    W sumie - nie dziwię się - 35L nie jest rewelacyjny jeżeli chodzi o celność na puszkach 5d I i II (nie wiem jak na 1dsIII, ale wygląda na to że też różowo nie jest). Do 2-3m jeszcze ok ale dalej na 1.4 bywa różnie. Ale jeśli chodzi o obrazek - jeszcze nie widziałem takiego, dla którego warto byłoby zmienić canona na sigmę, cropy 100% pokazujące "fringing" mnie nie interesują ;-) Gdybym jednak nie miał 35mm i chciał kupić nowy - 2k PLN w kieszeni zdecydowanie wolałbym zostawić.
    5D I + Sigma 35mm + Canon 100mm

Pełne uzależnienie Awatar BeatX
    Miasto
    Szczecin

Dobra, jestem juz po pierwszym zleceniu z nowa Sigma 35/1.4
    Napisze wprost: jest dobrze, bardzo dobrze
    To szklo wymiata po calosci, co potwierdzam osobiscie po praktycznym tescie: 16-to godzinnym reportazu slubnym.
    AF - bardzo celny, na pewno celniejszy niz 24L i mam wrazenie, ze 135L - ale ten ostatni mam zbyt krotko, zeby byc pewien wiec to tak narazie "wydaje mi sie".
    Mialem zdjecia trafione tam gdzie chcialem praktycznie zawsze, obojetnie ktorym punktem ostrzylem.
    A jak trafialy sie pudla to jestem pewien, ze z mojej winy bo jednak na zleceniu caly czas testowalem rozne tryby AF w nowej piatcce.
    Celnosc wyraznie spadla podczas zabawy weselnej, ale to dlatego ze bawilem sie i roznymi trybami sledzenia servo, i testowalem wszystkie mozliwe konfiguracje AF.
    Ale napisze, ze na weselu jak mialem czas i testowalem sobie AF w 5DIII, to 24L trafial w zasadzie podobnie jak Sigma - pod tym wzgledem ciezko znalezc faworyta.
    Ogolnie, co do AF - jest ok, nie odczulem zeby byl za wolny, AF ostrzyl szybko i precyzyjnie.
    Przez caly dzien pracy, nie zdazyla mi sie sytuacja, zebym musial zrobic jedno zdjecie za drugim, przy czym pierwsze bylo ostrzone na 0,4m, a drugie na 1,5m tak aby czekac sekunde az AF przeleci cala skale.
    jak ktos przewiduje uzywanie obiektywu 35mm w takich skrajnych sytuacjach, to nie ma wyjscia - trzeba kupic 35L
    jak kros foci normalne repo, to szybkosc AF w Sigma 35/1.4 wystarczy na luzaku, zapewniam

Teraz co do obrazka.. jest po prostu MEGA
    Nie wiem, czy jestem oczarowany magia ogniskowej 35mm na FF, czy Sigma sama w sobie - ale efekt naprawde zaskakuje.
    Ostrosc miazdzy, Sigma 35/1.4 to najbardziej ostry obiektyw ze swiatlem f/1.4 jaki kiedykolwiek mialem.
    Na pelnej dziurze jest tak ostry, jak 24L na f/2.0, a 135L na f/2.8
    Po prostu niesamowite jakie to szklo jest ostre, masakra.
    Zero abberacji, zero dystorsji, praca pod swiatlo - rewelacja, winieta jest, ale w takiej ilosci ze jak foce na f/1.4 to nie musze dodawac w LR wiecej winiety jest idealnie
    35mm o wiele bardziej przydaje sie do slubow niz 50mm.
    Dopiero obrabiam RAW'y, wiec jeszcze to troche potrwa, ale juz pare przykladow padlo w tym watku, jest pixel-peeper.com itp
    Jak bede miec co pokazac ze swoich zdjec, to wrzuce na serwer kilka sampli.

Reasumujac, jak ktos ma pieniadze i i szuka stalki 35mm, to na chwile obecna Sigma jest najlepszym wyborem.
    Sensownosc kupowaniai 35L widze tylko w jednym wypadku, jak ktos fotografuje repo gdzie w ciagu pol sekundy obiektw przemieszcza sie z odleglosc 0,3m do powiedzmy 1.5m wtedy szybkosc AF z 35L bierze gore nad Sigma (wnioskuje z wypowiedzi userow 35L)
    Te pol sekundy szybciej, kosztuje co prawda 2000 pln wiecej ale umowmy sie: nie ma to jak szybkosc AF
    Ale w/w powod to imho to jest jeden jedyny argument przemawiajacy za kupnem 35L
    Wszystkie inne argumenty przemawiaja za Sigma.
    Canon, bierz sie do roboty bo swiat zaleja obiektywy Sigmy
    Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kielce

Cytat Zamieszczone przez BeatX Zobacz posta
    Dobra, jestem juz po pierwszym zleceniu z nowa Sigma 35/1.4
    Napisze wprost: jest dobrze, bardzo dobrze
    To szklo wymiata po calosci, co potwierdzam osobiscie po praktycznym tescie: 16-to godzinnym reportazu slubnym.
    AF - bardzo celny, na pewno celniejszy niz 24L i mam wrazenie, ze 135L - ale ten ostatni mam zbyt krotko, zeby byc pewien wiec to tak narazie "wydaje mi sie".
    Mialem zdjecia trafione tam gdzie chcialem praktycznie zawsze, obojetnie ktorym punktem ostrzylem.
    A jak trafialy sie pudla to jestem pewien, ze z mojej winy bo jednak na zleceniu caly czas testowalem rozne tryby AF w nowej piatcce.
    Celnosc wyraznie spadla podczas zabawy weselnej, ale to dlatego ze bawilem sie i roznymi trybami sledzenia servo, i testowalem wszystkie mozliwe konfiguracje AF.
    Ale napisze, ze na weselu jak mialem czas i testowalem sobie AF w 5DIII, to 24L trafial w zasadzie podobnie jak Sigma - pod tym wzgledem ciezko znalezc faworyta.
    Ogolnie, co do AF - jest ok, nie odczulem zeby byl za wolny, AF ostrzyl szybko i precyzyjnie.
    Przez caly dzien pracy, nie zdazyla mi sie sytuacja, zebym musial zrobic jedno zdjecie za drugim, przy czym pierwsze bylo ostrzone na 0,4m, a drugie na 1,5m tak aby czekac sekunde az AF przeleci cala skale.
    jak ktos przewiduje uzywanie obiektywu 35mm w takich skrajnych sytuacjach, to nie ma wyjscia - trzeba kupic 35L
    jak kros foci normalne repo, to szybkosc AF w Sigma 35/1.4 wystarczy na luzaku, zapewniam

Teraz co do obrazka.. jest po prostu MEGA
    Nie wiem, czy jestem oczarowany magia ogniskowej 35mm na FF, czy Sigma sama w sobie - ale efekt naprawde zaskakuje.
    Ostrosc miazdzy, Sigma 35/1.4 to najbardziej ostry obiektyw ze swiatlem f/1.4 jaki kiedykolwiek mialem.
    Na pelnej dziurze jest tak ostry, jak 24L na f/2.0, a 135L na f/2.8
    Po prostu niesamowite jakie to szklo jest ostre, masakra.
    Zero abberacji, zero dystorsji, praca pod swiatlo - rewelacja, winieta jest, ale w takiej ilosci ze jak foce na f/1.4 to nie musze dodawac w LR wiecej winiety jest idealnie
    35mm o wiele bardziej przydaje sie do slubow niz 50mm.
    Dopiero obrabiam RAW'y, wiec jeszcze to troche potrwa, ale juz pare przykladow padlo w tym watku, jest pixel-peeper.com itp
    Jak bede miec co pokazac ze swoich zdjec, to wrzuce na serwer kilka sampli.

Reasumujac, jak ktos ma pieniadze i i szuka stalki 35mm, to na chwile obecna Sigma jest najlepszym wyborem.
    Sensownosc kupowaniai 35L widze tylko w jednym wypadku, jak ktos fotografuje repo gdzie w ciagu pol sekundy obiektw przemieszcza sie z odleglosc 0,3m do powiedzmy 1.5m wtedy szybkosc AF z 35L bierze gore nad Sigma (wnioskuje z wypowiedzi userow 35L)
    Te pol sekundy szybciej, kosztuje co prawda 2000 pln wiecej ale umowmy sie: nie ma to jak szybkosc AF
    Ale w/w powod to imho to jest jeden jedyny argument przemawiajacy za kupnem 35L
    Wszystkie inne argumenty przemawiaja za Sigma.
    Canon, bierz sie do roboty bo swiat zaleja obiektywy Sigmy
    Z niecierpliwością czekam na foty Do Afu w 50/1.4 niema co porównywać nawet ma 5dmk1/2 prawda?

Canon 35, Sigma 35 i Nikon 35
    było.. C550D, C7D, C28, T17-50VC, Takumar 50SMC, Zenitar 16, S8, S14. Teraz jest tylko lepiej

Coś już napisał

Cytat Zamieszczone przez Pietrek Zobacz posta
    Mam tą sigmę używałem przy temperaturze ostatnio 0 a może i trochę niżej ok 1h i nie było żadnych takich dźwięków, czyli przyszłym kupującym proponuje przetestować bo mogły wadliwe partie wyjść, ja z takim dźwiękiem odrazu bym na serwis wysłał.
    W niedzielę w górach przy dużej wilgoci i niższej temperaturze też moja sigma tak zaskrzypiała raz czy dwa. Sądze, że obudowa i smary jakoś średnio reagują na takie warunki . Jednak poza tym wszystko piknie - i jestem z obiektywu zadowolony. Piszczeniem bym się nie przejmował (którys Canon Lka tez mi tak kiedyś robił).

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez Morfii Zobacz posta
    Wychodzi na to, że ta Sigma to niezły MasterBokeh

A jak ta sigma sprawuje się na 5DII ? Głównie interesuje mnie praca AF ..

Coś już napisał
    Miasto
    Opole

Robię nią reportaże ślubne jak wiadomo na sali nie jest często za jasno i Af spokojnie wystarcza jak ludzie tańczą, ruszają się w 24-70L jest szybszy ale nie ma dużej różnicy, tak czy inaczej w ciemnych pomieszczeniach ostrząc punktem centralnym na 5DII szkło sprawuje się bardzo dobrze. to jeżeli chodzi o szybkość, celność jest znakomita, ciężko znaleźć nie trafione ujęcie.

Cytat Zamieszczone przez RAFAL_PAWLEWICZ Zobacz posta
    A jak ta sigma sprawuje się na 5DII ? Głównie interesuje mnie praca AF ..
    --- Kolejny post ---

A dodając do wytrzymałości obudowy ostatnio 5dII z gripem z zapięta sigmą spadła z wysokości ok 130cm, rąbneła na chodnik, bokiem osłony. Odbiła się i aparat wylądował "telemarkiem" na gripie. Tupnięcie było spore, osłona wytrzymała co najwyżej kilka zadrapań, szkło pracuje dalej idealnie.

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez Pietrek Zobacz posta
    Robię nią reportaże ślubne jak wiadomo na sali nie jest często za jasno i Af spokojnie wystarcza jak ludzie tańczą, ruszają się w 24-70L jest szybszy ale nie ma dużej różnicy, tak czy inaczej w ciemnych pomieszczeniach ostrząc punktem centralnym na 5DII szkło sprawuje się bardzo dobrze. to jeżeli chodzi o szybkość, celność jest znakomita, ciężko znaleźć nie trafione ujęcie.
    Ta celność to z lampą?

Strona 63 z 140 PierwszyPierwszy ... 1353616263646573113 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów