Dobra, jestem juz po pierwszym zleceniu z nowa Sigma 35/1.4
Napisze wprost: jest dobrze, bardzo dobrze

To szklo wymiata po calosci, co potwierdzam osobiscie po praktycznym tescie: 16-to godzinnym reportazu slubnym.
AF - bardzo celny, na pewno celniejszy niz 24L i mam wrazenie, ze 135L - ale ten ostatni mam zbyt krotko, zeby byc pewien wiec to tak narazie "wydaje mi sie".
Mialem zdjecia trafione tam gdzie chcialem praktycznie zawsze, obojetnie ktorym punktem ostrzylem.
A jak trafialy sie pudla to jestem pewien, ze z mojej winy bo jednak na zleceniu caly czas testowalem rozne tryby AF w nowej piatcce.
Celnosc wyraznie spadla podczas zabawy weselnej, ale to dlatego ze bawilem sie i roznymi trybami sledzenia servo, i testowalem wszystkie mozliwe konfiguracje AF.
Ale napisze, ze na weselu jak mialem czas i testowalem sobie AF w 5DIII, to 24L trafial w zasadzie podobnie jak Sigma - pod tym wzgledem ciezko znalezc faworyta.
Ogolnie, co do AF - jest ok, nie odczulem zeby byl za wolny, AF ostrzyl szybko i precyzyjnie.
Przez caly dzien pracy, nie zdazyla mi sie sytuacja, zebym musial zrobic jedno zdjecie za drugim, przy czym pierwsze bylo ostrzone na 0,4m, a drugie na 1,5m tak aby czekac sekunde az AF przeleci cala skale.
jak ktos przewiduje uzywanie obiektywu 35mm w takich skrajnych sytuacjach, to nie ma wyjscia - trzeba kupic 35L
jak kros foci normalne repo, to szybkosc AF w Sigma 35/1.4 wystarczy na luzaku, zapewniam
Teraz co do obrazka.. jest po prostu MEGA

Nie wiem, czy jestem oczarowany magia ogniskowej 35mm na FF, czy Sigma sama w sobie - ale efekt naprawde zaskakuje.
Ostrosc miazdzy, Sigma 35/1.4 to najbardziej ostry obiektyw ze swiatlem f/1.4 jaki kiedykolwiek mialem.
Na pelnej dziurze jest tak ostry, jak 24L na f/2.0, a 135L na f/2.8
Po prostu niesamowite jakie to szklo jest ostre, masakra.
Zero abberacji, zero dystorsji, praca pod swiatlo - rewelacja, winieta jest, ale w takiej ilosci ze jak foce na f/1.4 to nie musze dodawac w LR wiecej winiety

jest idealnie
35mm o wiele bardziej przydaje sie do slubow niz 50mm.
Dopiero obrabiam RAW'y, wiec jeszcze to troche potrwa, ale juz pare przykladow padlo w tym watku, jest
pixel-peeper.com itp
Jak bede miec co pokazac ze swoich zdjec, to wrzuce na serwer kilka sampli.
Reasumujac, jak ktos ma pieniadze i i szuka stalki 35mm, to na chwile obecna Sigma jest najlepszym wyborem.
Sensownosc kupowaniai 35L widze tylko w jednym wypadku, jak ktos fotografuje repo gdzie w ciagu pol sekundy obiektw przemieszcza sie z odleglosc 0,3m do powiedzmy 1.5m

wtedy szybkosc AF z 35L bierze gore nad Sigma (wnioskuje z wypowiedzi userow 35L)
Te pol sekundy szybciej, kosztuje co prawda 2000 pln wiecej

ale umowmy sie: nie ma to jak szybkosc AF

Ale w/w powod to imho to jest jeden jedyny argument przemawiajacy za kupnem 35L
Wszystkie inne argumenty przemawiaja za Sigma.
Canon, bierz sie do roboty bo swiat zaleja obiektywy Sigmy