Strona 93 z 140 PierwszyPierwszy ... 43839192939495103 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 921 do 930 z 1398

Wątek: Sigma 35mm f/1.4 DG HSM

Uzależniony

Domyślnie Odp: Sigma 35mm f/1.4 DG HSM

Cytat Zamieszczone przez robhary Zobacz posta
    Panowie jak fachowo sprawdzić w sklepie 35/1,4 --- BF/FF--- body 6d
    Fachowo, znaczy jak? Jeśli nigdy nie sprawdzałeś wcześniej obiektywu pod kątem AF czy samej ostrości, to najpierw poćwicz w domu z tym, co masz - poważnie. Z pewnością jednak już nie raz to robiłeś, więc po prostu weź laptopa do sklepu i porób na w pełni otwartym szkle jakieś tabliczki z opisami sprzętu, pudełka z napisami, oddalone na ∞ bannery z napisami gdzieś w korytarzu. Teoretycznie dobrze byłoby, gdybyś mógł wyjść na światło dzienne - wtedy robisz np. tablice rejestracyjne, bannery itp. wszystko, na czym można zgrubnie ocenić ostrość/trafianie. W zależności od wyświetlacza w aparacie (6D chyba ma przyzwoity) można się obejść bez laptopa - kwestia wprawy. Trafianie z bliska ocenisz na tabliczkach z napisami robiąc je pod kątem ~45°, ale musisz znać specyfikę swojego AF, bo można wyciągnąć błędne wnioski focąc pod kątem na bardzo bliskich odległościach. Tu w sumie najpewniejsze będzie pstrykanie pod kątem 45° kartki z wydrukiem tablicy testowej AF.

Zasada - jeśli jasne szkło trafia z danym body, to widać to od razu i wyniki są powtarzalne.

Ja biore zawsze zone i robie jej portrety Po oczach najlatwiej ocenic ostrosc.

Pełne uzależnienie Awatar jinks
    Miasto
    Kielce

Możesz druknąć to: FocCal 2.2XL – kolejna odsłona – ZTS - Zrób To Sam. Patenty fotograficzne. ale tak jak piszą koledzy warto pofocić też inne obiekty - portret, bliskie i dalekie przedmioty.
    Miłego dnia
    moja www

Zablokowany
    Miasto
    Warszawa

Możesz użyć również takiej oto tablicy testowej. W moim przypadku się sprawdziła.

Bywalec
    Miasto
    Ostrów

Czy ktoś z Was kupował S35/1,4 na odległość - w ciemno bez przetestowania ze swoim body np. ze sklepu internetowego .

Dopiero zaczyna

Cytat Zamieszczone przez robhary Zobacz posta
    Czy ktoś z Was kupował S35/1,4 na odległość - w ciemno bez przetestowania ze swoim body np. ze sklepu internetowego .
    Kupując przez internet masz chyba 10 dni na ewentualny zwrot, więc strachu nie ma.

Coś już napisał Awatar domelek
    Miasto
    Sędziszów Młp.

Ja kupiłem troszkę w ciemno. Tzn. u znajomego sprzedawcy, ściągnął dla mnie specjalnie to szkło. Potestowałem na spokojnie, nie musiałem kupować. Miał tylko jedną sztukę, nie miałem wielkiego wyboru
    Ale trafił się świetny egzemplarz, na 1.4 niesamowicie ostry, celny bez żadnej kalibracji, także nie miałem wątpliwości
    Możesz zrobić podobnie sposobem, który proponuje Ci kolega wyżej.

Cytat Zamieszczone przez domelek Zobacz posta
    Ja kupiłem troszkę w ciemno. Tzn. u znajomego sprzedawcy, ściągnął dla mnie specjalnie to szkło. Potestowałem na spokojnie, nie musiałem kupować. Miał tylko jedną sztukę, nie miałem wielkiego wyboru
    Ale trafił się świetny egzemplarz, na 1.4 niesamowicie ostry, celny bez żadnej kalibracji, także nie miałem wątpliwości
    Możesz zrobić podobnie sposobem, który proponuje Ci kolega wyżej.
    Tez mialem jeden egzemplarz do wyboru i od razu bingo! Wyglada na to, ze to szkielko jest na prawde dopracowane.

Pełne uzależnienie Awatar BeatX
    Miasto
    Szczecin

tak przypadkiem wpadlem na ten link:
    Sigma 50mm f/1.4 EX DG HSM for Canon video review - major autofocus problems!! - YouTube
    koles opisuje swoje rozterki/problemy z AF w Sigma 50/1.4
    no wiec wszystko ladnie udokumentowal, wydrukowal karte focus chart w najlepszej jakosci, ma aparat na statywie, powiedzmy ze idealne kąty do testowania AF i wychodzą siupy..
    tylko ze owy dokumentalista, przeoczyl najbardziej istotny aspekt pracy AF - oswietlil swoja tablice testowa swiatlem zarowym, ktore wmieszalo sie w wypelniajacy pokoj blask swiatla slonecznego, bedace dodatkowo lekko zacienione.
    chyba gorzej juz nie mozna
    swiatlo zarowe to juz sa schody dla AF dla wszystkich obiektywow i puszek, a ten geniusz dodatkowo zwiekszyl skale trudnosci mieszajac zrodla swiatla.
    brawo
    i zdziwiony ze AF mu nie trafia.
    bez komentarza.
    filmik poszedl w swiat, ludzie obejrzeli.. i pozniej panika ze Sigmy pudluja.
    żal.pl

btw. w mojej 24LII zaczely odklejac sie gumy od pierscienia ostrosci
    obiektyw nigdy nie byl uzywany w warunkach zwiekszonej wilgotnosci (mrzawka, deszcz), mrozu, kurzu, nigdy mi nie upadl, nie uderzylem go o cokolwiek, pierscien ostrosci nie byl wogole uzywany.
    po prostu wzial sie i odkleil
    Obiektyw Canon EF 24mm f/1.4L II USM (2750B005) - Ceneo.pl
    dodatkowo zaowazylem ktoregos pieknego razu, ze gumowa uszczelka przy bagnecie ma szpare okolo 1mm w ktoryms tam miejscu.
    nie wiem skad sie wziela, ani z jakiej przyczyny.
    to tak a'propos trwalosci obiektywow z serii L
    zreszta mi sie tez odkleily gumy od oryginalnego gripa do 5DIII (za niebagatela 1100 pln) przy spuscie migawki.
    ale na szczescie na Żytniej naprawili mi za friko w ramach gwarancji.
    moją Sigme 35/1.4 uzywalem bardzo intensywnie przez rok i zero problemow z czymkolwiek.
    zero rys, zadrapan, piszczenia AF, czy odklejania gumy gdziekolwiek
    Ostatnio edytowane przez BeatX ; 09-02-2014 o 00:22
    Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Generalnie chyba o to chodzi żeby sprawdzić szkło w kiepskich warunkach, nie rozumiem wywodu. Jak przestrzelisz w sklepie w słoneczną pogodę przy oknie a później pójdziesz focić imprezę w ciemnej piwnicy czy na koncercie gdzie źródeł światła jest multum, to chyba może być delikatny szok.
    Uważasz, że producent powinien informować w jakich warunkach AF działa a w jakich może być z tym problem? Dobry AF działa zawsze i moim zdaniem powinno się go testować w najgorszych możliwych warunkach żeby ocenić jego wartość.
    Oczywiście inna sprawa jak często będzie w takich warunkach używany, może nigdy. Dlatego najlepszym testem jest nie kartka, tylko warunki pracy i normalna sesja.
    Większość ludzi zaraz po zakupie robi setki ćwiczeń z szablonami, pudełkami itd. Zazwyczaj pierwsze noce są nie przespane a na forum pojawiają się nowe wątki w dziale problemy. Po tym ile naczytałem sie o 50L na tym forum miałem dość duże wątpliwości co do zakupu, jednak kilku użytkowników przekonało mnie, że warto. Zaryzykowałem, kupiłem i mogę powiedzieć, że w terenie sprawdza się znakomicie. Plener, ciemne knajpy, dom itd. Może gdybym zaczął od pudełek już bym go nie miał .
    A co do wątkowej sigmy, to też na początku po 2-ch razach wyciągnąłem co do niej wnioski. Jak się po kolejnych razach okazało były dość błędne. Dlatego żeby w pełni ocenić możliwości sprzętu trzeba z nim popracować znacznie dłużej.
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Strona 93 z 140 PierwszyPierwszy ... 43839192939495103 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów