To jak z dowcipem z sali rozwodowej. Czemu chce się pan rozwieść. Bo żona mi nie odpowiada w łóżku. Głos z sali: wszystkim odpowiada tylko jemu nie.To tak dla rozluźnienia atmosfery.
To jak z dowcipem z sali rozwodowej. Czemu chce się pan rozwieść. Bo żona mi nie odpowiada w łóżku. Głos z sali: wszystkim odpowiada tylko jemu nie.To tak dla rozluźnienia atmosfery.
YaneC Ale w Twoim przypadku się nie da inaczej niż osobiście a to dlatego że Ty sobie urządzasz tu osobistą krucjatę przeciwko Sigmie.
Twoje posty są mało merytoryczne bo wg Ciebie ten obiektyw nadaje się wyłącznie jako przycisk do papieru.
Twój poziom obiektywizmu można więc tylko porównać z wypowiedziami Macierewicza nt lotnictwa.
Gdybyś chociaż raz uczciwie napisał że pod względem optycznym to szkło rozkłada konkurencję na łopatki a jedyne zastrzeżenia można mieć do pracy AF w SPORYCH CIEMNOŚCIACH nikt by się Ciebie nie czepiał.
Ale nie, Ty piszesz posty jak ten:
co jest totalną bzdura wyssaną z palca. Kupowałem swój egzemplarz w sklepie "nie dla idiotów" w Bielsko-Białej gdzie dostępne były dwie sztuki - obydwie trafiały idealnie. Jak ktoś ma wątpliwości może podjechać do tego sklepu - ta druga sztuka ciągle jest dostępna - można podpiąć i sprawdzić.Te Sigmy tak mają, że wymagają albo kalibracji albo mikroregulacji w body jeśli oczywiście jest dostępna. Bardzo, bardzo rzadkie przypadki kiedy bez niej trafia.
Z tego co tu na forum czytam to bardzo rzadkie są przypadki kiedy ktoś musi regulować to szkło.
Najlepszym przykładem może być Twoja wypowiedz z naszej prywatnej korespondencji kiedy na moje pytanie czy warto się przesiaść z Canonowskiej 35mm f2 odpisałeś:
i jeszcze to:Witam
Ja nie żałuję przesiadki, wg mnie warto było dać 3,5kzł. Światło kosztuje
Wiem że to nieelegancko ujawniać prywatną korespondencję ale robisz się bardzo nudny ze swoimi atakami na ten obiektyw i mam spore wątpliwości co do Twoich intencji bo chyba nie do końca są one czyste.Wydaje mi się, że na temat tej Sigmy zostało już chyba wszystko powiedziane:
SIGMA 35/1.4 A DG HSM - recenzja
Sigma 35mm f/1.4 DG HSM
Te wypowiedzi zainspirowały mnie do zakupu i obiema rencami podpisuję się pod samymi pochlebstwami...
Ostatnio edytowane przez kaindox ; 14-11-2013 o 00:25
a kolega to w tamronie nie pracuje? to jest wielka krzywda dla początkujących userów którzy często traktuję zdanie bardziej doświadczonych kolegów jak wyrocznię...
1Dx, 5D III, 33, 650, 20 2.8 , 24L, S35 1.4, 50L, 85L II, C70-210 3.5-4.5, 600EX-RT, 580EX,
Było: 1Ds mk II, 1D mk III, 6D, 5D, 40D,600D, 350D, Z16 2.8, 24L II, 35L, 85 1.8, 50 1.4, 24-70L II, 24-70L, T28-75, 28 1.8, 35 2.0, T S-M-C 50 1.4., 430EX II
Do worka ze szkłem bo teraz selekcja śmieci jest na "topie"
To jesteśmy na właściwym forum
Ja kupowałem Sigmę w Foto-Plus i na dwie szt. Jakie były dostępne wymagały mikroregulacji na +10 (!)
No comments...
Kaindox, Zachowujesz się jak posiadacz Trabanta w czasach PRL. Pamiętasz te czasy ?
Na koniec:
http://demotywatory.pl/3796552
Szkoda że nie potrafisz się odnieść do swoich własnych wypowiedzi wychwalających Sigmę pod niebiosa.
Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/
sigma ma dobre podejście, usb dock załatwia sprawę, podpinasz do komputera, ustawiasz sobie parametry dla czterech przedziałów odległości i masz świetne szkło(czas dokładnej kalibracji ok godzina czasu) - szkło trafia celnie i powtarzalnie, reszta to już raczej wina użytkownika i systemu af w canonie(np. 5dmk1 vs 5dmk3)
Regulamin pkt 8.
Na podstawie testów różnych egzemplarzy 50'tki stwierdzam, że jak z danym aparatem nie działa jeden obiektyw, to prawdopodobnie drugi i trzeci też nie zadziałają. 35 nie dotykałem. Ale skoro ja miałem taki problem z 50, Ty z 35, to można wyłapać już pewną analogię. Miło, że jest Sigma Dock. I jeszcze była plota, że może i starsze szkła będą z nim działać.Ja kupowałem Sigmę w Foto-Plus i na dwie szt. Jakie były dostępne wymagały mikroregulacji na +10 (!)
Ale pewnie są przypadki, że czasem jedno działa drugie nie. Tak naprawdę to loteria widać. Biorąc pod uwagę to co pisano tu niedawno o współpracy różnych jasnych stałek Canona z rożnymi aparatami to z tym też bywa losowo. Pewnie w mniejszej ilości przypadków, ale się zdarza. Jedni narzekają na AF 50 inni na AF 85. Sam system AF jest niedoskonały jednak i stąd próby zamienienia go na coś innego czyli matrycę z 70D.
Przecież nie ma żadnej reguły, co do prawidłowej współpracy szkieł z korpusami. Moja sigma na cropie nie wymaga żadnej kalibracji, na szóstce +5. Z kolei jedno z lepszych szkieł 135L, na szóstce działa ok, a na pięćdziesiątce wymaga kalibracji +7. Pozostałe szkła działają tu i tu bez zarzutu.
Nie rozumiem też tego, dlaczego Yanec kupił to szkło, skoro tak mu nie trafiało. Zadałem mu już kiedyś to pytanie, ale nie odpowiedział.... Czyżby nagle się rozkalibrowało, zepsuło, czy źle sprawdził i przetestował w sklepie?
PZ
Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
hobbystycznie - brak czasu niestety :-(