no wlasnie to jest mega dziwne i interesujace zjawisko w Sigmie 35/1.4
ten obiektyw jak zaden inny z tych co mialem /a troche sie tego przewinelo/ jest rewelacyjnie celny pod swiatlo, i to obojetnie czy sloneczne czy estradowe - i obojetne ktorego punktu AF by uzywac.
po prostu zaskakujaco celny w tej dziedzinie (w ktorej wykłada sie wiekszosc obiektywow)
Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/
niestety nie mogę dołączyć do licznej grupy zadowolonych posiadaczy. Czytam że macie czasami problemy w gorszych warunkach oświetleniowych a mi nie trafia w całkiem dobrych. Z niewielkiej odległości jest ok ale z nieco większej 3-4 m bardzo losowo. No chyba że wina AF w 6d.
Pobaw sie mikroregulacja AF, mi tez od poczatku troche nie trafial ale po wyjustowaniu metoda prob i bledow jest ok.
A na jakim body? Piątki w wersji 1 i 2 nie radzą sobie na bocznych punktach. Nie stosuję przekadrowywania więc boczne punkty są dla mnie ważne, a korzystanie z centralnego punktu i przekadrowywanie sprawdza się w mojej opinii na dłuższych ogniskowych np 85mm wtedy obiekt rzadko wypada z ostrości. Więc jeśli jest pucha, którą można dobrze wyregulować, bądź po prostu cyka z tym szkłem to chętnie ją kupię.
Albo wyślij body i obiektyw do serwisu. Będzie w punkt.niestety nie mogę dołączyć do licznej grupy zadowolonych posiadaczy. Czytam że macie czasami problemy w gorszych warunkach oświetleniowych a mi nie trafia w całkiem dobrych . Z niewielkiej odległości jest ok ale z nieco większej 3-4 m bardzo losowo. No chyba że wina AF w 6d.
W necie można znaleźć obiektyw w cenie poniżej 3 tyś.Była jakaś promocja?Na alledrogo chodza od 3200 do 3500zł
Czytałem, czytałem ten wątek i zaryzykowałem- kupiłem Sigmę. To dopiero drugi dzień "użytkowania", bo nie mam kiedy się rozpędzić w testach. Pierwsze wrażenia są takie, że istotnie mogą wystąpić problemy z AF poza centralnym punktem. Sam obiektyw wymagał mikroregulacji w aparacie (5dII) na +10. Silnik AF pracuje szybko, ale cóż po tym jak słabo jest z celnością. Inna rzecz, że ostrzenie manualne to poezja; pierścień szeroki, chodzi z należytym oporem, ale nie po to kupiłem to szkło. Wykonanie i wygląd są na bardzo wysokim poziomie. Plusem jest stosunkowo mała średnica obiektywu i osłony przeciwsłonecznej- bez problemu mieści się w torbie. PS. Dzięki za dotychczasowe spostrzeżenia dotyczące obiektywu. Myślę, że sam wkrótce więcej napiszę o tym szkle.
Ostatnio edytowane przez Wojtko ; 27-08-2013 o 06:10