Strona 66 z 140 PierwszyPierwszy ... 1656646566676876116 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 651 do 660 z 1398

Wątek: Sigma 35mm f/1.4 DG HSM

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie Odp: Sigma 35mm f/1.4 DG HSM

Cytat Zamieszczone przez jellyeater Zobacz posta
    Ale w przypadku 50 1.2 jest. Tak samo z AF, tam nie tu tak. Generalnie chodzi tu chyba o to by udowodnić, że zawsze Canon jest najlepszy. Tylko za każdym razem co innego się liczy. I nie neguję wolnego AF w ciemności. Bo pewnie tak jest i każdy ma prawo wybrać jak uważa. Wszystko jedno.
    W przypadku 50L jasno ująłem, że chodzi o moje odczucia subiektywne i bokeh z niego mi bardzo podchodzi. Tu moja ocena jest obiektywna, więc tego tematu nie poruszam, bo to kwestia odbioru użytkownika i byłoby to po prostu niesprawiedliwe. Czytamy ze zrozumieniem a nie na siłę staramy sie łapać za słówka... .

Ja jestem wyznawcą jednego Boga a nie jakichś dóbr doczesnych - takich czy innych marek. Wybieram co jest dla mnie najlepsze, dzielę się swoimi spostrzeżeniami i tylko tyle. Każdy wybiera jak chce i nie ma sensu przekonywać go, że wybrał źle, bo tak nie jest. Sugerujemy się swoimi priorytetami i niech tak zostanie. Ważny jest efekt w postaci satysfakcji ze zdjęć i nie ma znaczenia czym i za ile focisz.
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Pełne uzależnienie Awatar BeatX
    Miasto
    Szczecin

to moze dla odmiany troche konkretow..
    dwie foty z ostatniego pleneru..
    .. tylko dwie, bo totalna wiekszosc to mialem 135L w uzyciu, gdzie po prostu ta eLka generuje niesamowicie bajkowy obrazek.
    135L szklo marzenie na plener
    aczkolwiek 35mm tez daje rade, jak chce sie uzupelnic material o jakies lekkie i finezyjne ujecia.
    pliki maja exif

Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Miasto
    Wołomin

Cytat Zamieszczone przez BeatX Zobacz posta
    to moze dla odmiany troche konkretow..
    Kurcze, musiałeś się wyłamać? Taka fajna teoria była .

P.S. Bardzo fajne portrety, rzeczywiście 35 podobnie jak 24 to bardzo kreatywne szkła i można je wykorzystać wszelako.
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Miasto
    Szczecin

Dzieki
    Jezeli o kreatywnosc obiektywow chodzi, to zgadzam sie z Toba ale po czesci.
    Z moich obserwacji wynikaja nastepujace wnioski:
    najbardziej kreatywne jest 24L, ale nadaje sie w zasadzie tylko do repo, i ewentualnie landszafty - wiec jest malo uniwersalnym obiektywem - ma konkretne zastosowania, za to repo z tego szkla to masakra po calosci.
    mniej kratywne od 24L jest 35/1.4, ale ta jasna stalka nadrabia niesamowicie uniwersalna i praktyczna ogniskowa, ktorą da rade zrobic pozadne repo, widoczek, portret itp
    natomiast 135mm to strictle pod plener i o biedy repo, ale za to zdjecia - petarda
    zeby nie byc gołosłowny - dwa przyklady ze 135L:

Ja sie po prostu zakochalem w tym szkle
    Nie wiem na czym to polega, ale obrazek ze 135L jest nie do podrobienia z Canon EF 100/2.0, ktorego uzywalem przez rok, dosyc dobrze poznalem i jeszcze na poczatku tego roku nie myslalem o zamianie na 135L
    Teraz co wracam z pleneru i obrabiam zdjecia w LR to czesto mam po prostu usmiech na twarzy jak widze obrazki ze 135L
    Czegos takiego nigdy nie mialem jak wracalem z pleneru i obrabialem zdjecia z C100/2.0
    Byly dobre, i tylko tyle.
    No ale nie bede robic OT.
    Wracajac do tematu, mysle ze kompletujac szkla pod FF warto zaczac od Sigmy 35/1.4, ktora jest relatywnie tanim obiektywem, dajacy wspanialej jakosci obraz - a co najwazniejsze 35mm mozna smialo traktowac jako wyjsciowa ogniskowa do rozbudowywania wlasnego systemu o kolejne obiektywy.
    Jak sie okaze, ze komus AF z Sigmy za wolny - kupuje 35L
    Ze swojej strony moge napisac, ze obektywy 24L, Sigma 35/1.4, 135L to na chwile obecna absolutnie genialne zestawienie do repo slubnego, plener itp
    Przy czym najmniej wad optycznych, z tych trzech ma wlasnie Sigma 35/1.4
    Ma tez najbardziej pewny AF (za nia jezeli o celnosc chodzi, to odpowiednio 135L i 24L), ale kosztem szybkosci jego pracy.
    AF z Sigma 35/1.4 jest zaowazalnie wolniejszy od w/w
    Oczywiscie widac to "zaowazalnie" jak sie ostrzy od minimalnej odleglosci do nieskonczonosci.
    W normalnym uzytkowaniu ja nie odczowam roznicy (tzn. nie zastanawiam sie nad nia), tylko skupiam na kadrowaniu.
    Tyle ode mnie
    Ostatnio edytowane przez BeatX ; 20-05-2013 o 16:59

Pełne uzależnienie

Nie wiem co nazywasz kreatywnością, ale to zwykle cecha fotografa a nie sprzętu jaki jest w użyciu :-) Raczej należałoby powiedzieć, że szerszy obiektyw pozwala mocniej grać planami i perspektywą, a węższy da bardziej naturalny i bezpieczniejszy obrazek (mówimy cały czas o 24 i 35 mm).

Miasto
    Wołomin

Cytat Zamieszczone przez BeatX Zobacz posta
    Dzieki
    Z moich obserwacji wynikaja nastepujace wnioski:
    najbardziej kreatywne jest 24L, ale nadaje sie w zasadzie tylko do repo, i ewentualnie landszafty - wiec jest malo uniwersalnym obiektywem - ma konkretne zastosowania, za to repo z tego szkla to masakra po calosci.
    Podpisuję się pod tym, moje 2 ulubione szkła to właśnie 24L i 135L. Ten pierwszy daje ogromne możliwości nie tylko w reporterce, można go też spokojnie wykorzystać do portretu. 135L to już tylko portret, jest genialny i ten bokeh... .

Cytat Zamieszczone przez strideer Zobacz posta
    Nie wiem co nazywasz kreatywnością, ale to zwykle cecha fotografa a nie sprzętu jaki jest w użyciu :-) Raczej należałoby powiedzieć, że szerszy obiektyw pozwala mocniej grać planami i perspektywą, a węższy da bardziej naturalny i bezpieczniejszy obrazek (mówimy cały czas o 24 i 35 mm).
    Zgadzam się z Tobą, ale ja kreatywnością szkła nazywam jego wszechstronne zastosowanie. Akurat 24L można używać praktycznie do wszystkiego i efekty są bardzo ciekawe.

Wrzucę też coś od siebie tak na szybko, wszystko z 35L na f1.4, tylko zmniejszone. Mi spokojnie ostrość na pełnej dziurze wystarcza, a jego AF nawet w półmroku jest praktycznie nieomylny.

A 135L też uwielbiam, 2 fotki strzelone wieczorem we wnętrzu, nie tylko plenery można robić .

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez Matsil Zobacz posta
    Zgadzam się z Tobą, ale ja kreatywnością szkła nazywam jego wszechstronne zastosowanie. Akurat 24L można używać praktycznie do wszystkiego i efekty są bardzo ciekawe.
    Powiedziałbym, że każde szkło może znaleźć wszechstronne zastosowanie, pod warunkiem, że znajdzie się w rękach kreatywnego (w pozytywnym znaczeniu słowa) fotografa. Jeśli miałby teraz paść argument o tym, że szerokie obiektywy nie nadają się do portretów, to od razu uprzedzę, że proponuję zapoznać się z niektórymi pracami Arnolda Newmana :-)

Miasto
    Szczecin

pokazcie lepiej jakies sample z Sigma 35/1.4 zamiast uprawiac teologie fotograficzne

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

BeatX: tak z ciekawości - dlaczego nie odmieniasz słowa "Sigma"?
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Miasto
    Szczecin

hehe a nie wiem, jakos tak wyszlo ;]
    ale jak chcesz, to moge odmieniac nazwe tej firmy, no problem.
    ze mna jak z dzieckiem - za raczke i do monopola

Strona 66 z 140 PierwszyPierwszy ... 1656646566676876116 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów