Sprawa autofokusa niedlugo sie wyjasni, mam nadzieje. Mnie martwi jednak brak szczelnosci, a szczegolnie ruchoma tylna soczewka ... jak pisali na optycznych ...
Po kilku zmianach obiektywu mozna miec tam piaskownice ...
Sprawa autofokusa niedlugo sie wyjasni, mam nadzieje. Mnie martwi jednak brak szczelnosci, a szczegolnie ruchoma tylna soczewka ... jak pisali na optycznych ...
Po kilku zmianach obiektywu mozna miec tam piaskownice ...
- .. -
35L tez nie ma uszczelnien ;]
24L zreszta tez, znaczy niby ma gumowa uszczelke przy bagnecie, ale tylna soczewka jest odkryta tak samo jak w sigma 35/1.4 i latwo mozna zabrudzic przy zmianie obiektywu.
50L rowniez ma odkryta tylna soczewke (i przednia sie rusza, dlatego koniecznie trza nakrecic filtr jak juz mowa o uszczelnieniach w 50L)
za to tani jak barszcz i genialny optycznie C100/2.0 ma zarowno tylna jak i przednia soczewke nieruchoma![]()
Ostatnio edytowane przez BeatX ; 10-12-2012 o 23:52
Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/
Czyli w drogich obiektywach placimy "dodatek od hazardu" - zasyfi sie czy nie![]()
- .. -
"Ze wszystkich przetestowanych przez nas obiektywów 1.4/35, Sigma notuje najlepsze osiągi w kategorii rozdzielczości, dystorsji, a także w korygowaniu aberracji chromatycznej oraz komy. Świetnie wypada także w przypadku astygmatyzmu czy celności autofokusa, będąc przy tym jednym z najtańszych obiektywów w tej klasie sprzętu. Nie trzeba chyba pisać nic więcej…"
mniam mniam ....![]()
Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com
W teście Sigmy 50/1.4 na optyczne.pl w wadach odnotowali notoryczny front focus z Canonem. Nie przeszkodziło to jednak aby ten obiektyw został przez redakcję wybrany "obiektywem roku".
Z testu sigmy 35/1.4 wynika że wszystko jest lepsze niż w 35L również AF, który ma mniej pomyłek (2.5% vs 4%).
Moim zdaniem ten cytat z optycznych rozwiewa wszelkie watpliwosci:
W poprawe celnosci i powtarzalnosci totalnie nie wierze i tu z potwierdzeniem przychodzi uzytkownik forum Nikona ktory kupil Sigmę - jest zadowolny ze swojego egzemplarza, ale dodaje:Jeśli chodzi o szybkość pracy [...] Canon 35L [...] potrafi osiągać czasy nawet dwa razy lepsze niż Sigma.
Na minus mogę zaliczyć tylko fakt, że musiałem ją wybierać z trzech sztuk, które moim zdaniem są niemożliwe do wyregulowania jeśli chodzi o AF (po mikroregulacji obiektyw ostrzył dobrze na odległość 1-1,5m, ale źle na bliższy i dalszy dystans; regulując tak by mieć ostrość na nieskończoność nie chciał dobrze trafiać na średni dystans - i tak w kółko).
Zatem "senkju senkju, baj"![]()
Ostatnio edytowane przez Czacha ; 11-12-2012 o 02:50
Czyli raj dla Cichego. Tylko u niego będą selekcjonowane sztuki ze sprawnym AF.
Tak czy inaczej dobrze że jest realna konkurencja w niższej cenie. Szach Canonie, Twój ruch.