Strona 134 z 140 PierwszyPierwszy ... 3484124132133134135136 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 331 do 1 340 z 1398

Wątek: Sigma 35mm f/1.4 DG HSM

Coś już napisał

Domyślnie Odp: Sigma 35mm f/1.4 DG HSM

Mam sigmy 35A i 50A. Nie miałem tyle szczęścia ile mieli niektórzy koledzy z forum i swoje sigmy musiałem kalibrować. Nie pamiętam ustawień, ale 35A wymagała niewielkiej korekty i to prawie takiej samej dla pierwszych 3 zakresów, dla 4 największej. W 50A zmiany były spore. Efekt końcowy jest taki, że jest ok.
    Dodam, że wybierając między A i L musisz wziąć pod uwagę odrobinę inną kolorystykę generowanego obrazka. L jest bardziej naturalna, natomiast sigma wydaje się bardziej kontrastowa i w sumie chyba ładniejsza niż rzeczywistość, ale to kwestia gustu. Piszę to po porównaniu 50-tek, mam też L. Podejrzewam, że w 35 może być podobnie.
    Co do powtarzalności przed kalibracją było powtarzalnie nieostro.Porównując 50-ki to sigma wydaje się bardziej powtarzalna, ale L nie słynie z super AF. Nie mam porównania dla 35, ale moja sigma jest bardzo powtarzalnie ostra, na pewno bardziej niż 50L. Moje uwagi odnoszą się do powtarzalności na centralnym punkcie i w sytuacjach statycznych.
    Co do ostrości której ma Ci brakować w 35L, to nie uważam żeby to było w praktyce decydujące w wyborze. Sigma 50A na 1.4 jest na tablicach o wiele ostrzejsza niż 50l, a jak porównuję fotki z jednego i drugiego to 50L jest do zaakceptowania(przynajmniej dla mnie), więc w przypadku 35-tek praktyczna różnica może być minimalna i widoczna na dużych powiększeniach i tak na prawdę bez znaczenia - tak uważam, ale fotografuje wyłącznie amatorsko i może bardziej doświadczeni koledzy są innego zdania.
    Ostatnio edytowane przez kochinur ; 04-05-2015 o 20:51
    "W ogóle, bracie, jeżeli nie masz na utrzymaniu rodziny, nie grozi ci głód, nie jesteś Tutsi ani Hutu i te sprawy, to wystarczy, że odpowiesz sobie na jedno zajebiście, ale to zajebiście, ważne pytanie: co lubię w życiu robić. A potem zacznij to robić. "

Coś już napisał
    Miasto
    Czaniec

Ja kupiłem sigmę u Cichego z forum, akurat miał 6d u siebie więc nie wysyłałem mojego body i po kalibracji na obcym body u mnie na 6d chodzi idealnie.
    Dzisiaj kupiłem 5dmk1 bo nigdy nie miałem i zachciało mi się samemu dotknąć staruszka Jak chcesz, to może jutro znajdę chwilkę i porobię kilka fotek z 35A w ciemnych miejscach.

Pozdrawiam

Coś już napisał

Byłbym bardzo wdzięczny! Jeszcze jakbyś napisał kilka słów o pracy autofocusa w ciemnych miejscach. Dziękuję!

Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka

Coś już napisał

Obiekty statyczne na centralnym, bez problemu. Mam na myśli sytuacje gdy ustawię priorytet przysłony i ISO jest 10000 i więcej.
    "W ogóle, bracie, jeżeli nie masz na utrzymaniu rodziny, nie grozi ci głód, nie jesteś Tutsi ani Hutu i te sprawy, to wystarczy, że odpowiesz sobie na jedno zajebiście, ale to zajebiście, ważne pytanie: co lubię w życiu robić. A potem zacznij to robić. "

Początki nałogu

Cytat Zamieszczone przez kajtek19891 Zobacz posta
    Używa ktoś Sigmy ze starym 5D? Najwięcej opinii jest o współpracy z nowszymi puszkami, gdzie af jest lepszy a wiadomo że 5DmkI pod tym względem nie rozpieszcza. Chodzi mi głównie o pracę w trudniejszych warunkach, gdzie światła jest mało. W sklepie mogę przestrzelić, ale w sklepie jest raczej jasno.

Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka
    Ja używałem i używam sigmy tylko na starym 5d. Mam korektę +10 dla najdalszego zakresu i jest ok. Nie ma problemu z łapaniem ostrości nawet przy iso1600, 1.4 i 1/8s, pod warunkiem że jest na czym wyostrzyć a scena jest statyczna w ruchu ostatnio robiłem przy iso3200, 1.4 i 1/45s i na stosunkowo ciemnej wówczas twarzy człowieka 5d powolutku ostrość ustawiał. Wtedy po raz pierwszy pomyślałem że przydałoby się 6d z lepszym środkowym czujnikiem i wysokim iso.

Uzależniony Awatar poszukiwacz2006
    Miasto
    dawna stolica

6D z tą sigmą jest bardzo celny, precyzyjny i powtarzalny ale jak ciemno to niestety niezbyt szybki.
    Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
    hobbystycznie - brak czasu niestety :-(

Coś już napisał

No i kupiłem. W sklepie było kilka sztuk. Podpiąłem pierwszą, przestrzeliłem w różnym świetle i różnych dystansach i więcej egzemplarzy już nie chciałem sprawdzać. Strasznie ostro, w punkt ze staruszkiem 5D.
    AF trochę szybszy niż w 100/2.8 i mniej się gubi. Dla świętego spokoju kupiłem usbdock, mimo, że Panowie odradzali. Niepotrzebnie.
    Jutro przetestuję w boju.

Pełne uzależnienie Awatar BeatX
    Miasto
    Szczecin

No to teraz tylko czekać, aż minie trochę czasu i pojawi się post od kogoś, kto jak Filip z konopi wyskoczy z sensacją, że tytułowa Sigma mu pudłuje na starym 5D i w związku z tym trzeba kupić 35L
    Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Początki nałogu

Ostatnio edytowane przez PioterD ; 07-05-2015 o 22:24

Dopiero zaczyna

Cytat Zamieszczone przez PioterD Zobacz posta
    Ja używałem i używam sigmy tylko na starym 5d. Mam korektę +10 dla najdalszego zakresu i jest ok. Nie ma problemu z łapaniem ostrości nawet przy iso1600, 1.4 i 1/8s, pod warunkiem że jest na czym wyostrzyć a scena jest statyczna w ruchu ostatnio robiłem przy iso3200, 1.4 i 1/45s i na stosunkowo ciemnej wówczas twarzy człowieka 5d powolutku ostrość ustawiał. Wtedy po raz pierwszy pomyślałem że przydałoby się 6d z lepszym środkowym czujnikiem i wysokim iso.
    Jaką korektę masz na 5d mk1? Jest zrobiona przez dock?

Strona 134 z 140 PierwszyPierwszy ... 3484124132133134135136 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów