Fajne szkiełko
Ano fajne - używam od roku, praktycznie cały czas podpięte. Kiedyś pisałem, że dostrajałem USB-dockiem dla najdalszego zakresu wprowadzając wartość +3. Ale po pewnym czasie użytkowania okazało się, że to było za mało, obecnie ustawione jest na +8 - znowu czas zweryfikuje czy to ostateczna korekta. Upierdliwe to trochę jest, ale do przeżycia ;-)
1.4
1.8
Ostatnio edytowane przez PioterD ; 25-02-2015 o 00:46
A ja mam inny problem - z 50D ta sigma daje obrazek ostry i w punkt. Natomiast na 1DsmkII jest mydło - sprawdzałem, testowałem i nie widać żeby był FF czy BF. Jest mydło. I to nawet przy dobrym, dziennym świetle, nawet na f2.2. Ten sam aparat z np. C 85/1.8 daje obraz jak żyleta. I teraz nie wiem, czy to wina obiektywu i słać go do serwisu, czy np. kalibracja body?
Ds nie ma LV więc nie wiem, czy w ogóle da się ostry obrazek uzyskać.
1Ds mkII, 50D + S35/1.4 | C10-22 /3.5-4.5 | C 28-105/3.5-4.5 USM | C24/2.8 | CZJ Pancolar 50/1.8 |Petri 50/2.0 | Metz 58 AF-2
Używa ktoś Sigmy ze starym 5D? Najwięcej opinii jest o współpracy z nowszymi puszkami, gdzie af jest lepszy a wiadomo że 5DmkI pod tym względem nie rozpieszcza. Chodzi mi głównie o pracę w trudniejszych warunkach, gdzie światła jest mało. W sklepie mogę przestrzelić, ale w sklepie jest raczej jasno.
Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka
Moja siostra używa z 5d1 i twierdzi, że to najcelniejszy zestaw jaki miała do tej pory (wcześniej miała S 50 1.4EX i T28-75).
O obiektywach wiem prawie wszystko
Kurde, a ja dzisiaj testowałem w ProCentrum dwie sztuki i nie wziąłem żadnej.
Oba obiektywy ostrzyły ok do 5m i na kilkudziesięciu metrach, a na dystansach od kilku do kilkunastu metrów na obu było mydło.
To jeszcze nie tragedia bo można skorygować dockiem ale gorzej że na odległościach bez ff/bf co trzeci, czwarty strzał był nietrafiony...
Sprzedawca mówił, że po wysłaniu obiektywu z puszką do serwisu dostroją i będzie dobrze ale czy ja wiem... Kupować nowe szkło i od razu słać do serwisu...
Kup 35L będziesz miał spokój, troszkę mniej ostro i 2tyś zniknie z portfela.
Ja mam 35A i po samodzielnej kalibracji jest dobrze. Wybór należy do Ciebie. Wady i zalety decyzji znasz.
"W ogóle, bracie, jeżeli nie masz na utrzymaniu rodziny, nie grozi ci głód, nie jesteś Tutsi ani Hutu i te sprawy, to wystarczy, że odpowiesz sobie na jedno zajebiście, ale to zajebiście, ważne pytanie: co lubię w życiu robić. A potem zacznij to robić. "
Właśnie tych 2 tys i tej ostrości mi szkoda dlatego chyba poczekam na następną dostawę i przetestuję kolejne egzemplarze.
Czy przed samodzielną kalibracją miałeś problemy z brakiem powtarzalności focusa? Czy masz je teraz?