Strona 128 z 140 PierwszyPierwszy ... 2878118126127128129130138 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 271 do 1 280 z 1398

Wątek: Sigma 35mm f/1.4 DG HSM

Początki nałogu Awatar BartasPL
    Miasto
    mazowieckie

Domyślnie Odp: Sigma 35mm f/1.4 DG HSM

Cytat Zamieszczone przez Matsil Zobacz posta
    A nie lepiej po prostu mieć 2 body? Chyba też dużo bezpieczniej.
    Oczywiście masz rację, lepiej i bezpieczniej mieć dwa body.
    Ja mam jednak ten problem,że sprzęt pro jest dla mnie za ciężki i za wielki. Dwa body z gripami z aku, dwa szkła po kilogramie prawie z osłonami, dwie lampy pro i 8 baterii, dyfuzory dwa, dwa paski, zdjęcia w ciągłym ruchu przez 12h 2000 sztuk po selekcji na body i łacznie 3000 kadrów.... Czy nie za ciężko panu? Czy nie lepiej jedno body pod ręką a jedno na karku? Chyba że ktoś lubi wyzwania, triatlon czy sado maso, albo ma jakieś mesjanistyczne przesłanie w fotografii...
    Mam 2 body na ślubach bo jedno pożyczam od kumpla. Tam zapinam 24-70 (mikroregulacja stałek na obcych body jest problematyczna) a na drugie wybraną stałkę. 35+85 to zacny zestaw, ale... brakuje mi w nim fisha, uwa, 24, 50, 135, 24-70 i 70-200. To optymalizacja kosztowa, śrubokręt zamiast wkrętarki. Nie masz kasy? Miej chociaż 35 i 85. A że brakuje tego, tego i tego... nikt nie mówił że nie brakuje to bo to jest wersja minimum z wszystkimi konsekwencjami.
    Co do zapinania S35 do video to śmieszne po prostu. Szkło z czułym pierścieniem do AF, bez opcji follow focusa, bez stabilizacji, dające optyczną rozdziałkę 23 mpix rzutowane na 2mpix w video...Co za brak wyobraźni. A AF w video z 35L.... też może się schować. Ci kolesie których spotkałeś po prostu mieli dwie 35 i próbowali coś nich wyrzeźbić, a że nie mieli pola manewru wybrali mniejszy wstyd. To tyle IMHO.
    Ostatnio edytowane przez BartasPL ; 28-09-2014 o 20:57 Powód: zmiana jednej literki

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Cytat Zamieszczone przez BartasPL Zobacz posta
    Ci kolesie których spotkałeś po prostu mieli dwie 35 i próbowali coś nich wyrzeźbić, a że nie mieli pola manewru wybrali mniejszy wstyd. To tyle IMHO.
    Nie wiem jak to jest z filmowaniem, bo nigdy tego nie robiłem, więc się nie wypowiem .

Ale ci goście byli trochę zamotani. Generalnie mam zasadę, że na takie imprezy biorę sprzęt i o ile zawodowcy dają radę to nawet nie wyciągam, wolę się napić . Z racji, że używali canona 85/1.8 zaproponowałem wypróbowanie mojego 85L. Byli zachwyceni, ale jak to stwierdzili nie ta półka. No więc jak widać chłopaki na dorobku, więc i z doświadczeniem jeszcze nie bardzo.

Początki nałogu
    Miasto
    Lębork

Ciekawe co byś powiedział o firmie (polska czołówka, jeżeli chodzi o video), w której się filmuje nawet ruskimi stałkami (w tym Heliosem 40-2). Też są na dorobku? 85L, to szkło typowo portretowe, do video raczej jako ciekawostka.
    Marki trzy.

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Cytat Zamieszczone przez blackninja Zobacz posta
    Ciekawe co byś powiedział o firmie (polska czołówka, jeżeli chodzi o video), w której się filmuje nawet ruskimi stałkami (w tym Heliosem 40-2). Też są na dorobku? 85L, to szkło typowo portretowe, do video raczej jako ciekawostka.
    Nigdzie nie napisałem, że filmowali 85L. Uważasz, że 85/1.8 wypada lepiej?
    Zamotani byli bardzo robiąc zdjęcia a nie filmując
    Ostatnio edytowane przez Matsil ; 29-09-2014 o 19:14

Uzależniony Awatar PoulN

Cytat Zamieszczone przez blackninja Zobacz posta
    Film rządzi się innymi prawami, np używając takiego Takumara 1.4/50, który to przy zdjęciach daje nie chciany często żółty zafarb, nie ma AF`u i automatyki przysłony, uzyskujemy bez pomocy softu (videoRAW) fajny miękki, ciepły kinowy obrazek, a praca pierścienia ostrości jest na tyle płynna i ma duży skok, że do mniejszych zadań starcza don doń przyczepiona śrubka z rzepem jako dźwignia i mamy follow-focus, a po wyjęciu kulki mamy także płynną bez skoków regulację przysłony, jakże ważną przy filmowaniu.
    Ostatnio edytowane przez PoulN ; 30-09-2014 o 15:39

Coś już napisał
    Miasto
    Katowice

chłopaki sorry jeśli już było ale nie mam czasu czytać 128 stron tego postu. Mam problem z tym szkłem - odsprzedałem po 3mcach, w sumie myślałem, że losowy AF to po prostu wina Sigmy i zdecydowany byłem dopłacić do eLki (to była moja jedyna Sigma, reszta systemowe) ale nabywca zadzwonił, że miał wcześniej to szkło i był tip top a mój na małe odległości jeszcze jako tako ale powyżej kilku metrów robi co chce. Doradźcie co mam z nim począć?

USB-Dock powinien rozwiazac problem.
    Canon 6D + 16-35/4L IS + 40/2.8 + 35/1.4A + 135/2L Fuji X-E1 X-A1 14 35 18-55 EF-20 BLC-XE1 BLC-XM1

Pełne uzależnienie

Wysłać do kalibracji...

Pełne uzależnienie Awatar xxkomarxx
    Miasto
    Rzeszów, Tarnobrzeg, Sandomierz

Cytat Zamieszczone przez esensja Zobacz posta
    chłopaki sorry jeśli już było ale nie mam czasu czytać 128 stron tego postu. Mam problem z tym szkłem - odsprzedałem po 3mcach, w sumie myślałem, że losowy AF to po prostu wina Sigmy i zdecydowany byłem dopłacić do eLki (to była moja jedyna Sigma, reszta systemowe) ale nabywca zadzwonił, że miał wcześniej to szkło i był tip top a mój na małe odległości jeszcze jako tako ale powyżej kilku metrów robi co chce. Doradźcie co mam z nim począć?
    Kolega mial to samo. Powyzej chyba 3m byla tragedia. Usb dock rozwiazal sprawe.

Uzależniony Awatar kaindox

Cytat Zamieszczone przez esensja Zobacz posta
    It's not a bug, it's a feature. Sigma najwidoczniej tak czasem ma, że się nie dogaduje z niektórymi body. Jeśli ustaliłeś z kupującym możliwość zwrotu to wypadałoby przyjąć szkiełko z powrotem, jeśli tego nie zrobiłeś to już Twoja dobra wola co zrobisz. Możesz zasugerować kalibracje lub kupno USB docka. Jak miał wcześniej to szkło to dlaczego sprzedał i kupił ponownie?
    Może znajdziesz na forum kogoś z USB dockiem kto mieszka niedalego nabywcy i byłby skłonny Ci pomóc i zając sie kalibrację tamtej Sigmy?

Strona 128 z 140 PierwszyPierwszy ... 2878118126127128129130138 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów