Strona 127 z 140 PierwszyPierwszy ... 2777117125126127128129137 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 261 do 1 270 z 1398

Wątek: Sigma 35mm f/1.4 DG HSM

Uzależniony Awatar poszukiwacz2006
    Miasto
    dawna stolica

Domyślnie Odp: Sigma 35mm f/1.4 DG HSM

Z sigmy jestem bardzo zadowolony, ale do zastosowań reporterskich ( zarobkowych), to wymieniłbym ją na canona 35 1.4. Cenię komfort pracy a przede wszystkim klienta , a af w tej sigmie choć jest szybki, to jednak odstaje od "L". Więc to może miał na myśli użytkownik - arapaho. Pozdrawiam
    Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
    hobbystycznie - brak czasu niestety :-(

Pełne uzależnienie Awatar BeatX
    Miasto
    Szczecin

Ja żyję tylko z fotografii.
    Od półtora roku połowa moich zdjęć jest z Sigmy 35/1.4 i wszyscy są szczęśliwi (i ja i pary młode)
    Szczerze mówiąc to więcej problemów z AF mam z 24L, niż z Sigmą.
    Już pomijam, że w mojej 24 zaczęła odklejać się guma od pierścienia ostrości
    Nie wiem skąd ta opinia w umysłach naszych rodzimych, że jak do pracy to tylko L
    Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Początki nałogu Awatar BartasPL
    Miasto
    mazowieckie

Cytat Zamieszczone przez BeatX Zobacz posta
    Nie wiem skąd ta opinia w umysłach naszych rodzimych, że jak do pracy to tylko L
    Od lat powtarzane hasło wyryło się w umysłach wielu osób i teraz jego wyplenienie zajmie długie lata. A kiedy je ukuto? Kiedy nie było jeszcze serii Art
    Osobiście od ponad miesiąca używam 50 Art i póki co jestem z niej bardzo zadowolony. Kolejnym zakupem będzie 35tka.

Uzależniony Awatar kaindox

TEż mnie dziwi taka opinia. Co prawda moja S35A zaliczyła małą awarię ale już wróciła z serwisu i wszystko jest cacy. Przez moje ręce przewinęło się kilka eLek ale żadna z nich nie dorównuje jakością obrazka tej Sigmie. Co do AFu to szczerze powiedziawszy więcej problemów miałem z ustawieniem (mikroregulacja) eLek niż Sigmy

Coś już napisał Awatar arapaho
    Miasto
    Swiat

Cytat Zamieszczone przez PioterD Zobacz posta
    A tu kompletnie nie rozumiem. Mówisz o technicznej jakości?... .
    Zgadzam się, to co sami reprezentujemy, nasze doświadczenie, wyobraźnie ect... daje nam najwięcej. Nie mniej jednak 28 wg. mnie odstaje jakościowo od sigmy 35...
    Czasami lepiej jest robić zdjęcia jednakowo "dobrymi" obiektywami, łatwiej o utrzymanie "jakości" zdjęć. A 28 troche jednak odstaje ... Ale może to moja subiektywna opinia i nie mam zamiaru kopi o to kruszyć ...
    - .. -

Coś już napisał
    Miasto
    niewielka

Na 1,8 czy 2,0 odstaje nawet bardzo wyraznie. Przy 2,8 i wyzej juz raczej niewiele.

Początki nałogu Awatar merida

Cytat Zamieszczone przez BartasPL Zobacz posta
    Osobiście od ponad miesiąca używam 50 Art i póki co jestem z niej bardzo zadowolony. Kolejnym zakupem będzie 35tka.
    A czy nie po to kupiłeś 24-70II by pozbyć się stałek ?

Początki nałogu Awatar BartasPL
    Miasto
    mazowieckie

Dokładnie tak było Wybór 24-70 nie wynikał z wyższości jednego rozwiązania nad drugim, a raczej optymalnej inwestycji ograniczonych środków w najbardziej użyteczne szkła. Dla mnie 24-70 jest bardziej użyteczne niż 24L + 35L co nie znaczy że może je zastąpić. Gdybym miał odpowiednio dużo kasy kupiłbym je wszystkie.
    Na krótkich ślubach cywilnych żąglowanie stałkami jest sporą stratą czasu i okazji do zdjęć. Błogosławieństwo też wolę robić zoomem podobnie jak przysięgę. A inne zastosowania? Dziś zwiedzałem Kazimierz w Krakowie w deszczu i zabawa stałkami byłaby męcząca i stresująca, a uszczelniony zoom sprawdził się całkiem spoko... no może czasem brakowało mi w nim stabilizacji bo kiedy robiłem zdjęcia o świcie na cmentarzu nie dało się uzyskać dużej GO bez forsowania ISO do 4000... Tu Tamron 24-70 f/2.8 VC byłby lepszy. Ogólnie 24-70 sprawdza się na dworze, w zdjęciach krajobrazowych, w akcji, rodzinnych, w studio, ale są sytuacje takie jak zabawa weselna gdy otwarcie szkła do 1.6-1.8 daje więcej światła zastanego i lepsze kolory niż na 2.8, a ponieważ spotykam się z nimi regularnie, trwają długo i sporo zależy od jakości zdjęć jakie wtedy uzyskam znów zbieram na 35tkę.

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Cytat Zamieszczone przez BartasPL Zobacz posta
    Dokładnie tak było Wybór 24-70 nie wynikał z wyższości jednego rozwiązania nad drugim, a raczej optymalnej inwestycji ograniczonych środków w najbardziej użyteczne szkła. Dla mnie 24-70 jest bardziej użyteczne niż 24L + 35L co nie znaczy że może je zastąpić. Gdybym miał odpowiednio dużo kasy kupiłbym je wszystkie.
    Na krótkich ślubach cywilnych żąglowanie stałkami jest sporą stratą czasu i okazji do zdjęć. Błogosławieństwo też wolę robić zoomem podobnie jak przysięgę.
    A nie lepiej po prostu mieć 2 body? Chyba też dużo bezpieczniej.
    Ja na jednym mam 35, na drugim 85. Ten pierwszy zazwyczaj tylko raz przepinam na 16-35 i robię kilka szerokich ujęć by znów wrócić do 35. Generalnie te 2 ogniskowe sprawdzają się idealnie a i sam komfort pracy jest bardzo dobry.
    24-70 to wg mnie bardziej na wycieczki i spacery, na imprezy typu ślub w ogóle nie zabieram. Wolę w torbę włożyć 24, 50 i 135.

Wczoraj na weselu 2-ka fotografo-filmowców używała 3-ch body 5DII i mieli zarówno 35L jak i S35. Jak się okazało, sigmę wykorzystują do filmowania a eLkę z racji lepszego AFu do zdjęć. Działali dokładnie jak opisałem wyżej tj. 35 + 85 i czasem szeroko . Coś w tym jest, choć każdy wypracowuje własne techniki.
    Ostatnio edytowane przez Matsil ; 28-09-2014 o 13:18

Pełne uzależnienie

Do filmowania można mieć i 35 F2. Chyba, że zależy bardzo na świetle 1.4. Bo film ma jednak najwyżej Full HD i to jeszcze z obciętymi rogami. Każde szkło jest pod to dobre.

Strona 127 z 140 PierwszyPierwszy ... 2777117125126127128129137 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów