Strona 117 z 140 PierwszyPierwszy ... 1767107115116117118119127 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 161 do 1 170 z 1398

Wątek: Sigma 35mm f/1.4 DG HSM

Domyślnie Odp: Sigma 35mm f/1.4 DG HSM

Moja sigma robi jedno ostre zdjęcie i 5 rozmazanych w sobotę mam zlecenie. Gdzie w Warszawie mi to naprawią ? Proszę o szybką odpowiedź.

Uzależniony Awatar PoulN

Jaka puszka? może mikro-regulacja o której mowa w poprzednich postach pomoże...

Sigma Pro Centrum

Ale nie wiem czy tam naprawiają...

Oficjalnie jest tu, tyle że nie W-wie
    http://www.sigma-foto.pl/obsluga-serwisowa,s.html

i czy się wyrobią do soboty...
    Ostatnio edytowane przez PoulN ; 08-07-2014 o 17:40

Wogóle jest dziwne ponieważ przed chwilą przykleiłem na ścianę kartkę z czarnymi napisami zrobiłem serię zdjęć i wszystkie ostre. Ale gdy zaczynam robić zdjęcia z 3-5 metrów różnie to wychodzi. Jestem nie pewny tego obiektywu

Dopiero zaczyna

Cytat Zamieszczone przez McKiller Zobacz posta
    Wogóle jest dziwne ponieważ przed chwilą przykleiłem na ścianę kartkę z czarnymi napisami zrobiłem serię zdjęć i wszystkie ostre. Ale gdy zaczynam robić zdjęcia z 3-5 metrów różnie to wychodzi. Jestem nie pewny tego obiektywu
    moze w sigma pro wypożycza ci usb Dock i sobie skalibrujesz.

Cytat Zamieszczone przez karp29 Zobacz posta
    moze w sigma pro wypożycza ci usb Dock i sobie skalibrujesz.
    A jak ich odwiedzę to nie zrobią mi tego na miejscu ?

Początki nałogu

Jakiś czas temu pisałem, że kupiłem 35 1.4. Jestem amatorem co w moim rozumowaniu oznacza , że na fotografii nie zarabiam. Fotografowałem canonami 35/2 (starym - świetny bo mały i dobry optycznie, ale trochę niepewny mechanicznie i głośny AF) i 35/1.4L (bajka, ale droga więc morał wskazał inny wybór). Sigmę kupiłem bo nie ma alternatywy ze światłem 1.4 w tej cenie.

Obiektyw bardzo dobry optycznie, budowa ok (poza tym, że gwint filtrów i mocowanie osłony w L jest metalowe - nawet mocniejsze stuknięcia nie straszne)/spasowanie elementów budzi zaufanie nie mniejsze niż 35L, jest może nawet trochę lepiej.

Dzieliłem się jakiś czas temu pierwszymi wrażeniami (ostrość i kolory ok), i to wszystko się potwierdza po kilku miesiącach używania. Jeżeli chodzi o celność AF to napiszę możliwie syntetycznie (używane na 5D I, tylko środkowy punkt) najistotniejsze spostrzeżenie:

- obiektyw (a może zestaw obiektyw+body?) jest celniejszy w słabym świetle, ale naturalnym a nie żarowym (iso200 - iso800 1,4 1/125s) niż w dobrym/silnym świetle słonecznym gdzie częściej trzeba powtórzyć zdjęcie żeby trafił dobrze (iso100 1,4 1/4000s - 1/8000s). Ja jednak zwykle przymykam szkła jeżeli światło na to pozwala, a od f/2.8 nie ma problemu i zawsze jest ostro tam gdzie trzeba.

Mam USB dock i ostatecznie ustawiłem tylko dla najdalszego zakresu (1,5m do nieskończoność - trochę dziwnie, że pozostałe trzy zakresy regulacji mieszczą się w odległości do 1,5m) korektę +3 bo właśnie w dobrym świetle słonecznym lub w słabym (ale żarowym-sztucznym) obiektyw miał tendencję do ustawiania ostrości nieco bliżej. Teraz jest lepiej, 35L moim zdaniem celniejszy nie był (na 5DI i środkowym punkcie), ale był nieco szybszy.

Sample z życia:

Ostatnio edytowane przez PioterD ; 08-07-2014 o 20:56
    5D I + Sigma 35mm + Canon 100mm

Pełne uzależnienie Awatar Eberloth

To ostatnie to wstawiłeś, żeby do końca zniechęcić
    Sprzęt - dekielek z przyległościami.
    Fumare humanum est!

Coś już napisał

Mnie tam wręcz przeciwnie Zdjęcia i opis zachęciły albo raczej utwierdziły w decyzji kupna. Szczególnie przed ostatnie zdjęcie przypadło mi do gustu serio. Dzięki PioterD!

Bywalec
    Miasto
    Białystok

Cytat Zamieszczone przez McKiller Zobacz posta
    ewidentnie rozkalibrowany
    Marcin

Początki nałogu

Na nadmiar sampli ten wątek nie cierpi więc, jeszcze trochę z tegorocznego wypadu w Tatry;-) Wszystko to pełne kadry z 5d.

5D I + Sigma 35mm + Canon 100mm

Strona 117 z 140 PierwszyPierwszy ... 1767107115116117118119127 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów