Moja sigma robi jedno ostre zdjęcie i 5 rozmazanych w sobotę mam zlecenie. Gdzie w Warszawie mi to naprawią ? Proszę o szybką odpowiedź.
Moja sigma robi jedno ostre zdjęcie i 5 rozmazanych w sobotę mam zlecenie. Gdzie w Warszawie mi to naprawią ? Proszę o szybką odpowiedź.
Jaka puszka? może mikro-regulacja o której mowa w poprzednich postach pomoże...
Sigma Pro Centrum
Ale nie wiem czy tam naprawiają...
Oficjalnie jest tu, tyle że nie W-wie
http://www.sigma-foto.pl/obsluga-serwisowa,s.html
i czy się wyrobią do soboty...
Ostatnio edytowane przez PoulN ; 08-07-2014 o 17:40
Wogóle jest dziwne ponieważ przed chwilą przykleiłem na ścianę kartkę z czarnymi napisami zrobiłem serię zdjęć i wszystkie ostre. Ale gdy zaczynam robić zdjęcia z 3-5 metrów różnie to wychodzi. Jestem nie pewny tego obiektywu
Jakiś czas temu pisałem, że kupiłem 35 1.4. Jestem amatorem co w moim rozumowaniu oznacza , że na fotografii nie zarabiam. Fotografowałem canonami 35/2 (starym - świetny bo mały i dobry optycznie, ale trochę niepewny mechanicznie i głośny AF) i 35/1.4L (bajka, ale droga więc morał wskazał inny wybór). Sigmę kupiłem bo nie ma alternatywy ze światłem 1.4 w tej cenie.
Obiektyw bardzo dobry optycznie, budowa ok (poza tym, że gwint filtrów i mocowanie osłony w L jest metalowe - nawet mocniejsze stuknięcia nie straszne)/spasowanie elementów budzi zaufanie nie mniejsze niż 35L, jest może nawet trochę lepiej.
Dzieliłem się jakiś czas temu pierwszymi wrażeniami (ostrość i kolory ok), i to wszystko się potwierdza po kilku miesiącach używania. Jeżeli chodzi o celność AF to napiszę możliwie syntetycznie (używane na 5D I, tylko środkowy punkt) najistotniejsze spostrzeżenie:
- obiektyw (a może zestaw obiektyw+body?) jest celniejszy w słabym świetle, ale naturalnym a nie żarowym (iso200 - iso800 1,4 1/125s) niż w dobrym/silnym świetle słonecznym gdzie częściej trzeba powtórzyć zdjęcie żeby trafił dobrze (iso100 1,4 1/4000s - 1/8000s). Ja jednak zwykle przymykam szkła jeżeli światło na to pozwala, a od f/2.8 nie ma problemu i zawsze jest ostro tam gdzie trzeba.
Mam USB dock i ostatecznie ustawiłem tylko dla najdalszego zakresu (1,5m do nieskończoność - trochę dziwnie, że pozostałe trzy zakresy regulacji mieszczą się w odległości do 1,5m) korektę +3 bo właśnie w dobrym świetle słonecznym lub w słabym (ale żarowym-sztucznym) obiektyw miał tendencję do ustawiania ostrości nieco bliżej. Teraz jest lepiej, 35L moim zdaniem celniejszy nie był (na 5DI i środkowym punkcie), ale był nieco szybszy.
Sample z życia:
Ostatnio edytowane przez PioterD ; 08-07-2014 o 20:56
5D I + Sigma 35mm + Canon 100mm
To ostatnie to wstawiłeś, żeby do końca zniechęcić![]()
Sprzęt - dekielek z przyległościami.
Fumare humanum est!
Mnie tam wręcz przeciwnieZdjęcia i opis zachęciły albo raczej utwierdziły w decyzji kupna. Szczególnie przed ostatnie zdjęcie przypadło mi do gustu
serio. Dzięki PioterD!