Strona 111 z 140 PierwszyPierwszy ... 1161101109110111112113121 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 101 do 1 110 z 1398

Wątek: Sigma 35mm f/1.4 DG HSM

Domyślnie Odp: Sigma 35mm f/1.4 DG HSM

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Stwierdzenie, że Sigma jest do d. na pewno trudno by było obronić. Ja w ogóle tak osobiście do marki sprzętu nie oodchodzę jak niektórzy po obu stronach.

Dla niektórych to jest nowa rzecz, dla mnie to jest deja vu i zwykłe prawa optyki i marketingu. Już bardzo dawno temu, do analogowej Minolty wybrałem coś w rodzaju kita Sigmy zamiast Minolty. Nawet na zdjęciach w broszurce było widać, że Minolta była jakby nie całkiem ostra, a kolor to pewnie podkręcili w PS Byłem bardzo zadowolony z ostrości Sigmy, w dodatku była tańsza i miała większy zakres zooma.

Potem z ciekawości kupiłem również kita Minolty i okazało się, że w porównaniu z nim, zdjęcia z Sigmy były praktycznie czarno-białe A z Minolty faktycznie wygladały mydlanie, ale kolor był absolutnie nieosiagalny dla Sigmy i w sumie zdjęcia z Minolty wygladały bardziej "profesjonalnie". To był dla mnie szok, że obiektyw mniej ostry może być w jakikolwiek sposób "lepszy".

Z ta Sigma nie jest na pewno tak drastycznie - tu mówimy o bardzo przyzwoitym kolorze, bo teź nie jest to kitowy zoom za < $200. . Ale z tego co widzę w mnóstwie sampli, to jednak tej jaskrawości i kontrastu jak Canon ona nie daje - co jest zupełnie normalne - typowa cena jaka się płaci za mniejsze aberracje chromatyczne i ostrość. To jest bardziej subtelne, ale lbardziej wyczuleni na kolor to zauważaja, np.:

Flickr: Discussing Sigma 35mm color rendition and contrast in Sigma 35mm f/1.4 DG HSM

Sam myślę o nabyciu 35 mm i mimo, że jestem na 99% pewny, że Sigma ma mniej wspaniały kolor niż L, to jednak ostrość na 1.4, i mniej aberracji trochę kusi. Ale jestem również pewien, że prawdziwy ahtysta, czysty fotograf bez cienia gadżeciarstwa czy onanizmu sprzętowego, (to znaczy nie ja ) powinien wybrać Canona, bo zalety Sigmy, chociaż jak najbardziej realne, nie polepszaja realnie zdjęć. Dlatego w tym przypadku tag Art może być trochę nietrafny.

Może jescze w tym tygodniu każę sobie przysłać Stygmę z lensrentals niopodal na kilka dni żeby się pobawić.

Uzależniony Awatar kaindox

W podanym przez Ciebie wątku facet wrzucił zdjęcie porównawcze z tych obiektywów
    Canon 35L Vs Sigma 35 - a set on Flickr

Rożnicę w kolorach są widoczne ale na pewno nie dramatyczne. Na dodatek ciężko powiedzieć które są "lepsze i gorsze". Jeśli już to można raczej mówić o tych które się komuś bardziej podobają. Nie widzę tu natomiast nic, czego nie dałoby się szybko wyrównać w postprocesie. Przynajmniej jeśli chodzi o powyższe przykłady.
    Faktycznie, obiektywy niesystemowe których dotychczas używałem dawały kolory i kontrast dużo słabsze od eLek. W przypadku tej konkretnej Sigmy nie czuję, żeby w jakikolwiek sposób odstawała ona od swojego systemowego odpowiednika.

Jedyne punkty gdzie widzę różnice to aberracje, AF i cena.

Pełne uzależnienie

Bardziej czerwono jest z Sigmy. Ciekawe jak WB był ustawiony. Bo niestety zdjęcia bez EXIF. :-(

Uzależniony Awatar PoulN

Dla mnie Sigma daje przyjemniejszy, gładszy - mniej nerwowy bokeh co widać też na powyższych...

Poza tym niczym się zdjęcia nie różnią, wyrównanie WB tak aby wyglądały identycznie to kwestia 5sec...
    Oprócz tego że w realu Sigma jest sporo ostrzejsza i mniej aberruje,...
    Tylko... właśnie tylko ten AF... choć z drugiej strony ile to jest lamentów w wątku 35 i 24 że "zależy jak leży" także nie wiem już jak do tego podchodzić...

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Cytat Zamieszczone przez PoulN Zobacz posta
    choć z drugiej strony ile to jest lamentów w wątku 35 i 24 że "zależy jak leży" także nie wiem już jak do tego podchodzić...
    35L i 24L jeżeli chodzi o AF to dwa rożne światy. W tym pierwszym jest rewelacja, a drugi... dużo już było napisane .
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Dopiero zaczyna Awatar maroxan
    Miasto
    Wrocław

Panowie, ma ktos doswiadczenie w pracy s35/1.4 z 1ds3?
    Oprocz mikrokalibracji /czyli standardowych czynnosci/ zdarzaly sie jakies dodatkowe problemy?
    Jestem jeszcze przed zakupem...
    1ds3, 6d, 24L,S35/1.4, 85/1.8, 24-105/4L.

Początki nałogu

A zauważył ktoś, że sigma wypluwa tak samo naświetlony obrazek jak 35L, pod warunkiem że ekspozycję wydłużymy o 1/3 EV w przypadku Sigmy? A nawet wtedy zdjęcia z canona wciąż są nieco jaśniejsze. Niezależnie od domknięcia ;-) Czyli w rzeczywistości.. canon jest jaśniejszy o 1/3 EV?

Można to obejrzeć na przykładach poniżej, do pobrania 12 rawów ;-)

Lens Comparison: Sigma 35mm f/1.4 “Art” vs. Canon 35mm f/1.4L | Light And Matter
    5D I + Sigma 35mm + Canon 100mm

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Przemyśl

Cytat Zamieszczone przez PioterD Zobacz posta

A zauważył ktoś, że sigma wypluwa tak samo naświetlony obrazek jak 35L, pod warunkiem że ekspozycję wydłużymy o 1/3 EV w przypadku Sigmy?
    Daaawno temu:

http://www.canon-board.info/testy-sp...7/index41.html

Strona 111 z 140 PierwszyPierwszy ... 1161101109110111112113121 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów