Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 14 z 14

Wątek: Ekspozycja o zachodzie słońca

Początki nałogu Awatar Heilsberg
    Miasto
    Lidzbark Warmiński

Domyślnie Odp: Ekspozycja o zachodzie słońca

Przy zdjęciach zachodu słońca zawsze coś się nie mieści w rozpiętości tonalnej matrycy. Ale gdyby się mieściło to niestety uroku już takie zdjęcie by chyba nie miało. Dlatego trzeba się zdecydować, czy ma to być "ciemny" czy "jasny" zachód słońca.
    EOS 100D|EOS 7D + grip|EF-S 24 /2.8 STM|Sigma 30/1.4 EX DC HSM|EF 40/2.8 STM|EF 50/1.4|EF 200/2.8L II|EF-S 10-22/3.5-4.5|EF 17-40/4L|EF 24-105/4L|Sigma 120-400/4.5-5.6 DG APO OS HSM

Bywalec Awatar Hom_er
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez Heilsberg Zobacz posta
    Przy zdjęciach zachodu słońca zawsze coś się nie mieści w rozpiętości tonalnej matrycy. Ale gdyby się mieściło to niestety uroku już takie zdjęcie by chyba nie miało....
    dobrze, że dodałeś "chyba",
    bo inaczej rozumiałbym, że zdjęcie ma urok dopiero z niedoświetleniem lub przepałem
    Fiu fiu

Początki nałogu Awatar Heilsberg
    Miasto
    Lidzbark Warmiński

Chodzi o to, że jak coś jest ciemne, ze nic nie widać, albo jasne, ze też nic nie widać, to tak powinno wyglądać by fotka była naturalna. Nie rażą mnie fotki z przepałem albo niedoświetleniem jeśli przedstawiają naturalną scenę. A tak jest często z zachodami słońca czy zdjęciami nocnymi. Jak jest noc to powinna wyglądać jak noc a nie jak noc w dzień.
    EOS 100D|EOS 7D + grip|EF-S 24 /2.8 STM|Sigma 30/1.4 EX DC HSM|EF 40/2.8 STM|EF 50/1.4|EF 200/2.8L II|EF-S 10-22/3.5-4.5|EF 17-40/4L|EF 24-105/4L|Sigma 120-400/4.5-5.6 DG APO OS HSM

Dopiero zaczyna

Też przez ten problem przechodziłem i takie rzeczy podobają mi się (i tak robię) w HDR, DPP ma taką opcję.
    Im większa różnica w EV w klatkach, tym bardziej nie naturalnie wychodzi, to znaczy że mamy wszystko o tej samej jasności.
    1EV mi wyszło jest OK dla zachodu słońca.
    Zależy od zdjęcia, ale czasem lepiej wygląda jak tylko sam zachód jest odpowiednio naświetlony, reszta nie, bardziej rzeczywiste.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów