Pytanie może banalne, jak duży musi być obiekt, by centralny punkt AF pewnie go złapał? Minimum wielkość kwadracika w wizjerze?
Czy ktoś z Was miał problem z AF, który wymagał innego zabiegu niż regulacja w serwisie?
Pytanie może banalne, jak duży musi być obiekt, by centralny punkt AF pewnie go złapał? Minimum wielkość kwadracika w wizjerze?
Czy ktoś z Was miał problem z AF, który wymagał innego zabiegu niż regulacja w serwisie?
To pewnie tłumaczy, dlaczego celując w źrenice łapie mi najczęściej ramki okularów...
Punkt afu to nie punkt tylko maly obszar. W tym obszarze system szuka linii. To co jak napisal jotes25 daje "silniejszy sygnal" bedzie wazniejsze. Stad np. robienie zdjecia pajaka na pajeczynie gdzie za nia jest spora przestrzen - jest niezlym wyzwaniem dla afaMalo tego - czasem pojawiaja sie glosy, ze obszar afa nie pokrywa sie bardzo dokladnie ze srodkiem kwadratu...
Ostatnio edytowane przez AndrzejXM ; 18-08-2016 o 11:44
Mały, prosty, fajny 100D. https://www.flickr.com/photos/andrzejxm/
Dzięki za wskazówki, jak widać w moim przypadku przesiadka na mały obrazek i jasne szkła to nie lada wyzwanie i zmiana przyzwyczajeń.
Wracając do 6D, czy Wasze puchy mają tendencję do ustawiania FF w różnych sytuacjach? Najczęściej ustawia mi FF, gdy mam słońce za sobą, szczególnie na godzinę-dwie przed zachodem lub jeżeli w kadrze pojawi się inne źródło światła na prost aparatu. Do tej pory myślałem, że występuje to tylko dla 50STM, a analizując zdjęcia dokładniej dla 16-35/4 i ustawieniu 35/4 też dostrzegam podobne zachowanie, które na pierwszy rzut oka nie wychwyciłem.
Może być to skopany moduł AF?
Tak. Body było na kalibracji do wzorca, 50 do obiektywu. FF raz występuje, raz nie, mówię o centralnym punkcie AF.
Hmm bylo a nie wychwyciles... Moze tak ma byc po prostu? Zrob zyciowy - strzel ze 20 zdjec w plenerze czegos normalnego - drzewo, samochod... i zobacz ile fotek jest ok a ile ma duzego front focusa... Jak z 80% bedzie do zaakceptowania (nie mowie perfekcyjne ale do zaakceptowania...) to ok.
Mały, prosty, fajny 100D. https://www.flickr.com/photos/andrzejxm/
To masz w większości nie trafione zdjęcia, czy może focisz tablice i bateryjki?
T17-50/2.8, C85/1.8, pleśniaki.