Strona 448 z 495 PierwszyPierwszy ... 348398438446447448449450458 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 4 471 do 4 480 z 4950

Wątek: Canon 6D - teraz juz naprawde oficjalnie

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie Odp: Canon 6D - teraz juz naprawde oficjalnie

Cytat Zamieszczone przez BeatX Zobacz posta
    Miałem podobnie
    Moje pierwsze FF to był 5DII no i jak z jego AF to wiadomo.
    Działał od biedy, w plenerze ratunek to liveview itp
    Z czasem człowiek przyzwyczaił się do tego i pracował na tym co ma - mimo ogromnych ograniczeń w postaci AF.
    W 2013r kupiłem 5DIII i po prostu szok.
    AF tego aparatu dosłownie ośmieszył to w co wyposażony jest 5DII
    Wtedy często zadawałem sobie pytanie: "jakim cudem ja ogarniałem te reportaże z 5DII ??"

To, że w 6D jest nieco bardziej precyzyjny czujnik AF niż w 5DII, to jest żaden upgrade moim zdaniem.
    Po prostu niewielka ewolucja - podobnie jak jakość wyświetlaczy LCD w np. 30D i 40D (oba są nieczytelne, tyle że w 40D jest większy wyświetlacz)
    Rewolucja to dopiero 5DIII z jego układem AF.
    Rozumiem, że przesiadka z np. 60D na 6D to jest radocha, że w końcu środkowy punkt AF w 6D jest pewny i celny.
    Ale do tego w 5DIII to po prostu nie ma porównania, chociażby nie wiem jakie piękne teorie dopisywać o tym, że 6D to fajny aparat

To jest wątek o 6D, i piszę o AF tego aparatu patrząc z perspektywy dwuletniego doświadczenia w pracy z 5DII i dwuletniego doświadczenia w użytkowaniu 5DIII
    W kwestii AF w 6D jest nieco lepiej niż w 5DII i to wszystko.
    Spokojnie można brać pod rozwagę 5DII, jeżeli ktoś rozgląda się za FF do ślubów.
    Jeżeli nie ma parcia na wyższe ISO, to oba aparatu dadzą podobny "komfort" pracy, jeżeli chodzi o celność AF.
    W reporterce (czyli często zdjęcia w ruchu) czułość -3EV w AF 6D ma nijakie znaczenie.

W tej chwili nawet stricte amatorska półka u Canona (750d/760d) ma znacznie lepszy AF od 6d zwłaszcza jeśli chodzi o fotografowanie obiektów w ruchu. Powoli AF z 6d będzie odchodzić do lamusa. Zgodnie ze strategią "słaby sensor/dobry AF" lub "dobry sensor/słaby AF" można wyrokować, że 6d2 otrzyma niewiele zmienioną matrycę, ale znacznie lepszy AF. Za to 5d4 jakościowo nową matrycę i niewiele zmieniony AF. To już niedługo, choć pierwszy będzie pewnie 1dx2, a to jedyna półka u Canona, która nie ma takich kompromisów.

Pełne uzależnienie Awatar BeatX
    Miasto
    Szczecin

Cytat Zamieszczone przez diplo Zobacz posta
    Najlepsza propozycja to porobic trochę zdjęć jednym i drugim - to najlepszy test.
    Dokładnie.
    W teorii 6D z jego AF to wypas
    W teorii to można rozłożyć piramidę Cheopsa na czynniki pierwsze i złożyć ponownie.
    W praktyce okazuje się, że już tak kolorowo nie jest.
    Jak już się raz popracuje na 5DIII to później wszelkie poprzednie generacje Canona FF serii EOS xD w pojęciu AF to zabawki
    Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Dokładnie.
    W teorii 6D z jego AF to wypas
    w praktyce tez. jesli ktos potrzebuje uklad precyzyjnie trafiajacy, nawet w ciezkich warunkach. do statycznych ujec, w desen np. krajobrazy o swicie czy po zachodzie slonca.

Jaguar jest wypas z uwagi na wygode jazdy - nawet jesli ktos podrasowanym Golfem wyciagnie nieosiagalne dla tego Jaguara 200 km/h...
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar BeatX
    Miasto
    Szczecin

Do landszaftów, architektury - owszem, zapewne masz rację że AF w 6D jest kozak.
    Tyle tylko, że do tego typu ujęć z powodzeniem sprawdza się liveview, a więc i 5DII
    Pod tym względem jest zatem remis.
    Rozumiem wyższość 6D nad 5DII pod względem możliwości matrycy.
    Tutaj gołym okiem widać przewagę na wyższych ISO i w DR, jest nawet lepiej niż w 5DIII.
    Wierzę też, że ficzersy typu mniejsza waga, gps, wifi mogą cieszyć i się przydać przy zabawie w fotografię.
    Ale w reporterce AF z 6D jest po prostu mało pewny, i tyle (w zestawieniu do 5DIII)

Nie chcę wróżyć z fusów, ale jeżeli jotes25 ma rację, tzn 6DII będzie miał identyczną matrycę ale AF klasy chociaż tego z 7D to wtedy brałbym pod uwagę ten aparat jako mój główny i niezawodny na czas reportażu
    Zapewne też, okazałby się prawdziwym hitem wśród kotleciarzy, no ale to już jest temat na osobną rozmowę
    Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Do landszaftów, architektury - owszem, zapewne masz rację że AF w 6D jest kozak.
    Tyle tylko, że do tego typu ujęć z powodzeniem sprawdza się liveview, a więc i 5DII
    zdecydowanie zgadzam sie.

Nie chcę wróżyć z fusów, ale jeżeli jotes25 ma rację, tzn 6DII będzie miał identyczną matrycę ale AF klasy chociaż tego z 7D to wtedy brałbym pod uwagę ten aparat jako mój główny i niezawodny na czas reportażu
    nie boj zaby, na pewno z czegos go okastruja wzgledem nawet 5D mkIII

Zapewne też, okazałby się prawdziwym hitem wśród kotleciarzy, no ale to już jest temat na osobną rozmowę
    mysle, ze linia 6D bedzie jednak wygladala inaczej niz 5D i to beda inne ficzery. dlatego ze to jest korpus pod inna grupe docelowa: amatorow landszaftu/podrozy, czyli i mniejsza kasa na sprzet i innne potrzeby,
    IMHO 6D mkII to powinien mniejszy, delikatniej zbudowany korpus, mniej wytrzymala migawka, wolniejszy AF, taka sama "zryta" obsluga wyboru punktow AF (jak w 6D mkI). tak, zeby zarabiajacy na chleb z fotografii nie mieli watpliwosci, ze wola dolozyc roznice w cenie do linii 5D. a w 6D mkII mozna wpakowac ficzery bardziej cieszace amatora - moze nieco wieksza rozdzielczosc matrycy, moze jeszcze mniejszy niz 6D mkI, moze Eye-Controle... co do poprawy ukladu AF no to chyba nie ma watpliwosci, ze musi nastapic?

moim cichym marzeniem jest, ze Canon dorosnie do wyzwania i sensownie wykorzysta Wifi w 6D mkII. bo tam jest mnostwo miejsca na istotne zwiekszenie mozliwosci aparatu.
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 25-08-2015 o 14:33
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Pod tym względem jest zatem remis.
    Rozumiem wyższość 6D nad 5DII pod względem możliwości matrycy.
    Tutaj gołym okiem widać przewagę na wyższych ISO i w DR, jest nawet lepiej niż w 5DIII.
    Wierzę też, że ficzersy typu mniejsza waga, gps, wifi mogą cieszyć i się przydać przy zabawie w fotografię.
    Ale w reporterce AF z 6D jest po prostu mało pewny, i tyle (w zestawieniu do 5DIII)

Nie mam niestety porównania do 5DIII. Centralny 6D z 135L, 70-200, 100-400 działa lepiej niż w 7D. Na motocrosie większość zdjęć mam trafionych, jest to odsetek 80-85% a pozostałe to moje błędy

Uzależniony Awatar namoamo
    Miasto
    Wawa

Mamy 2015 rok.
    Precyzyjny AF na środkowym punkcie nie powinien być nazywany "wypasem", rzecz w tym aby tak samo używalne były boczne.

Pełne uzależnienie

jeśli już wróżymy - to napiszę że jeśli 6DII będzie miał identyczną matryce jak 6D to go po prostu pominę i poczekam na kolejną wersję przymierzanie każdego korpusu pod kotleta to nie jest dobra droga - korpus pod kotleta powinien być duży i drogi żeby wujek zdzisek nie miał identycznego, 6DII nie będzie się nadawał bo ma być MNIEJSZY nawet od 6D i to go dyskwalifikuje w kotleciarskich zastosowaniach.
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

ale przecież skuteczność af, to nie tylko puszka, ale i szkło

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Cytat Zamieszczone przez namoamo Zobacz posta
    Mamy 2015 rok.
    Precyzyjny AF na środkowym punkcie nie powinien być nazywany "wypasem", rzecz w tym aby tak samo używalne były boczne.
    Zapłacisz 2 razy więcej i masz użyteczne wszystkie. Chyba nikt nie sądzi, ze tańszy o 5 tys aparat będzie miał dokładnie to samo co droższy odpowiednik

Strona 448 z 495 PierwszyPierwszy ... 348398438446447448449450458 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów