Jeśli to jest Twoja pierwsza wizyta na naszym forum, pamiętaj sprawdź listę najczęściej zadawanych pytań FAQ . Zapraszamy do zarejestrowania się
Z uwagi na kłopoty wbudowanej "szukaczki" zalecamy korzystanie z narzędzia alternatywnego, wyszukiwarki google.
Istnieje kilka sposobów korzystania z narzędzia, najprostsze z nich to:
1. Rozbudowana wyszukiwarka Kolaj-a: http://maciejko.net/cbsearch/
W okienku wpisujemy szukaną frazę a w rozwijanym menu poniżej wybieramy całe forum lub też konkretne podfora.
Szukać możemy na całym forum, tylko w tytułach wątków lub też tylko w postach konkretnego użytkownika. Narzędzie umożliwia również wyłączenie z wyników wyszukiwania tematyki ślubnej.
2. Bezpośrednio przez google http://google.pl
w celu wyszukiwania informacji na CB wpisujemy: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie w tytułach i treści postów
lub: allintitle: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie wyłącznie w tytułach
Istnieje też możliwość bezpośredniego wyszukiwania googlem, ograniczonego do poszczególnych forów i działów. Aby znaleźć coś w konkretnym dziale konstruujemy zapytanie w następujący sposób: "Canon Board > nazwa_forum > nazwa_działu" "szukana_fraza" site:canon-board.info
np.: "Canon Board > Sprzet Cyfrowy > Canon dSLR" "7D" site:canon-board.info
3. Za pomocą wtyczki do przeglądarki internetowej, którą możemy pobrać w tym wątku: http://canon-board.info/showthread.php?t=22036
Chcą ograniczyć wyszukiwanie do tytułów wątków wpisujemy. allintitle: szukana_fraza
Wyszukiwanie ograniczone do tytułów wątków działa jak wyżej lecz nie wpisujemy już oczywiście "site...."
Wbudowana wyszukiwarka przyjmuje obecnie zapytania złożone z 5 lub więcej znaków i nie zawierające znaków typograficznych ("-" "/" itp.). Znajdzie więc wyniki dla zapytania "plecak", "teleobiektyw" czy "1200L" ale dla "600D","70-200/2.8", "24-70"czy "35/2" już nie.
Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Miałem podobnie
Moje pierwsze FF to był 5DII no i jak z jego AF to wiadomo.
Działał od biedy, w plenerze ratunek to liveview itp
Z czasem człowiek przyzwyczaił się do tego i pracował na tym co ma - mimo ogromnych ograniczeń w postaci AF.
W 2013r kupiłem 5DIII i po prostu szok.
AF tego aparatu dosłownie ośmieszył to w co wyposażony jest 5DII
Wtedy często zadawałem sobie pytanie: "jakim cudem ja ogarniałem te reportaże z 5DII ??"
To, że w 6D jest nieco bardziej precyzyjny czujnik AF niż w 5DII, to jest żaden upgrade moim zdaniem.
Po prostu niewielka ewolucja - podobnie jak jakość wyświetlaczy LCD w np. 30D i 40D (oba są nieczytelne, tyle że w 40D jest większy wyświetlacz)
Rewolucja to dopiero 5DIII z jego układem AF.
Rozumiem, że przesiadka z np. 60D na 6D to jest radocha, że w końcu środkowy punkt AF w 6D jest pewny i celny.
Ale do tego w 5DIII to po prostu nie ma porównania, chociażby nie wiem jakie piękne teorie dopisywać o tym, że 6D to fajny aparat
To jest wątek o 6D, i piszę o AF tego aparatu patrząc z perspektywy dwuletniego doświadczenia w pracy z 5DII i dwuletniego doświadczenia w użytkowaniu 5DIII
W kwestii AF w 6D jest nieco lepiej niż w 5DII i to wszystko.
Spokojnie można brać pod rozwagę 5DII, jeżeli ktoś rozgląda się za FF do ślubów.
Jeżeli nie ma parcia na wyższe ISO, to oba aparatu dadzą podobny "komfort" pracy, jeżeli chodzi o celność AF.
W reporterce (czyli często zdjęcia w ruchu) czułość -3EV w AF 6D ma nijakie znaczenie.
W tej chwili nawet stricte amatorska półka u Canona (750d/760d) ma znacznie lepszy AF od 6d zwłaszcza jeśli chodzi o fotografowanie obiektów w ruchu. Powoli AF z 6d będzie odchodzić do lamusa. Zgodnie ze strategią "słaby sensor/dobry AF" lub "dobry sensor/słaby AF" można wyrokować, że 6d2 otrzyma niewiele zmienioną matrycę, ale znacznie lepszy AF. Za to 5d4 jakościowo nową matrycę i niewiele zmieniony AF. To już niedługo, choć pierwszy będzie pewnie 1dx2, a to jedyna półka u Canona, która nie ma takich kompromisów.
Najlepsza propozycja to porobic trochę zdjęć jednym i drugim - to najlepszy test.
Dokładnie.
W teorii 6D z jego AF to wypas
W teorii to można rozłożyć piramidę Cheopsa na czynniki pierwsze i złożyć ponownie.
W praktyce okazuje się, że już tak kolorowo nie jest.
Jak już się raz popracuje na 5DIII to później wszelkie poprzednie generacje Canona FF serii EOS xD w pojęciu AF to zabawki
Fuji X-H2 | Viltrox 13/1.4 | Fujinon 16/1.4 R WR| Fujinon 23/1.4 R LM WR| Fujinon XF 35/1.4 R | Viltrox 75/1.2 PRO
Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/
w praktyce tez. jesli ktos potrzebuje uklad precyzyjnie trafiajacy, nawet w ciezkich warunkach. do statycznych ujec, w desen np. krajobrazy o swicie czy po zachodzie slonca.
Jaguar jest wypas z uwagi na wygode jazdy - nawet jesli ktos podrasowanym Golfem wyciagnie nieosiagalne dla tego Jaguara 200 km/h...
Do landszaftów, architektury - owszem, zapewne masz rację że AF w 6D jest kozak.
Tyle tylko, że do tego typu ujęć z powodzeniem sprawdza się liveview, a więc i 5DII
Pod tym względem jest zatem remis.
Rozumiem wyższość 6D nad 5DII pod względem możliwości matrycy.
Tutaj gołym okiem widać przewagę na wyższych ISO i w DR, jest nawet lepiej niż w 5DIII.
Wierzę też, że ficzersy typu mniejsza waga, gps, wifi mogą cieszyć i się przydać przy zabawie w fotografię.
Ale w reporterce AF z 6D jest po prostu mało pewny, i tyle (w zestawieniu do 5DIII)
Nie chcę wróżyć z fusów, ale jeżeli jotes25 ma rację, tzn 6DII będzie miał identyczną matrycę ale AF klasy chociaż tego z 7D to wtedy brałbym pod uwagę ten aparat jako mój główny i niezawodny na czas reportażu
Zapewne też, okazałby się prawdziwym hitem wśród kotleciarzy, no ale to już jest temat na osobną rozmowę
Fuji X-H2 | Viltrox 13/1.4 | Fujinon 16/1.4 R WR| Fujinon 23/1.4 R LM WR| Fujinon XF 35/1.4 R | Viltrox 75/1.2 PRO
Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/
Do landszaftów, architektury - owszem, zapewne masz rację że AF w 6D jest kozak.
Tyle tylko, że do tego typu ujęć z powodzeniem sprawdza się liveview, a więc i 5DII
Nie chcę wróżyć z fusów, ale jeżeli jotes25 ma rację, tzn 6DII będzie miał identyczną matrycę ale AF klasy chociaż tego z 7D to wtedy brałbym pod uwagę ten aparat jako mój główny i niezawodny na czas reportażu
nie boj zaby, na pewno z czegos go okastruja wzgledem nawet 5D mkIII
Zapewne też, okazałby się prawdziwym hitem wśród kotleciarzy, no ale to już jest temat na osobną rozmowę
mysle, ze linia 6D bedzie jednak wygladala inaczej niz 5D i to beda inne ficzery. dlatego ze to jest korpus pod inna grupe docelowa: amatorow landszaftu/podrozy, czyli i mniejsza kasa na sprzet i innne potrzeby,
IMHO 6D mkII to powinien mniejszy, delikatniej zbudowany korpus, mniej wytrzymala migawka, wolniejszy AF, taka sama "zryta" obsluga wyboru punktow AF (jak w 6D mkI). tak, zeby zarabiajacy na chleb z fotografii nie mieli watpliwosci, ze wola dolozyc roznice w cenie do linii 5D. a w 6D mkII mozna wpakowac ficzery bardziej cieszace amatora - moze nieco wieksza rozdzielczosc matrycy, moze jeszcze mniejszy niz 6D mkI, moze Eye-Controle... co do poprawy ukladu AF no to chyba nie ma watpliwosci, ze musi nastapic?
moim cichym marzeniem jest, ze Canon dorosnie do wyzwania i sensownie wykorzysta Wifi w 6D mkII. bo tam jest mnostwo miejsca na istotne zwiekszenie mozliwosci aparatu.
Pod tym względem jest zatem remis.
Rozumiem wyższość 6D nad 5DII pod względem możliwości matrycy.
Tutaj gołym okiem widać przewagę na wyższych ISO i w DR, jest nawet lepiej niż w 5DIII.
Wierzę też, że ficzersy typu mniejsza waga, gps, wifi mogą cieszyć i się przydać przy zabawie w fotografię.
Ale w reporterce AF z 6D jest po prostu mało pewny, i tyle (w zestawieniu do 5DIII)
Nie mam niestety porównania do 5DIII. Centralny 6D z 135L, 70-200, 100-400 działa lepiej niż w 7D. Na motocrosie większość zdjęć mam trafionych, jest to odsetek 80-85% a pozostałe to moje błędy
jeśli już wróżymy - to napiszę że jeśli 6DII będzie miał identyczną matryce jak 6D to go po prostu pominę i poczekam na kolejną wersję przymierzanie każdego korpusu pod kotleta to nie jest dobra droga - korpus pod kotleta powinien być duży i drogi żeby wujek zdzisek nie miał identycznego, 6DII nie będzie się nadawał bo ma być MNIEJSZY nawet od 6D i to go dyskwalifikuje w kotleciarskich zastosowaniach.
Jestem szumofobem S50/1.4A. Mam ostrego kundla. Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień
Mamy 2015 rok.
Precyzyjny AF na środkowym punkcie nie powinien być nazywany "wypasem", rzecz w tym aby tak samo używalne były boczne.
Zapłacisz 2 razy więcej i masz użyteczne wszystkie. Chyba nikt nie sądzi, ze tańszy o 5 tys aparat będzie miał dokładnie to samo co droższy odpowiednik
nie rozumiem
wasze wpisy odbieram jak atak na C ze z roku na rok wypuszcza coraz gorsze graty bo lepsze juz bylo
naprawde tak to odbieracie? wydaje mi sie ze stara 5 nie ma podjazdu do 6 a tu sie okazuje ze praktycznie nie ma roznicy
to po co przeplacac?
Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!
@becekpl 6D nie jest zlym aparatem, ba jest naprawdę niezły i w porównaniu z 5II ma kilka naprawdę świetnych usprawnień, ale w porównaniu z 5III jest przepaść i nie ma się co dziwić 5 jest droższa x2. W 6 najbardziej przeszkadza na siłę popsuta ergonomia
5DMK3 z grypą, 5DMK2 też chory, 6D, 40D,1200D, 350D, C85 f1.8, C24-70 f2.8L, C70-200 f4 L IS, S 35 1.4 A, T 15-30 2.8, S 18-125 f3.5/5.6, C430EX, YN-600EX-RT...i kit
nie rozumiem
wasze wpisy odbieram jak atak na C ze z roku na rok wypuszcza coraz gorsze graty bo lepsze juz bylo
naprawde tak to odbieracie? wydaje mi sie ze stara 5 nie ma podjazdu do 6 a tu sie okazuje ze praktycznie nie ma roznicy
to po co przeplacac?
Ja jestem zadowolony z polityki Canona. 6D to świetny korpus dla amatora.
Bo prawda jest taka, że taktyka marketingowa firmy Canon jest bardzo cwana, opierająca się w zasadzie w całości na monopolu rynkowym.
W dodatku ceny są sztucznie mocno wywindowane w górę.
Może akurat słabo to widać w przypadku samych aparatów, ale świetnie obraz sytuacji oddaje rynek optyki.
To co teraz Sigma oferuje w obiektywach z serii ART to jest imho kompromitacja Canona.
Lepiej i taniej.
Można? można
Dla mnie przesłanie Canona jest proste: chcesz mieć body bez kompromisów - kupuj 1Dx za kwotę ceny dobrego używanego samochodu.
Każda inna puszka jest bardziej lub mniej okrojona z funkcji topowego 1Dx i pogódź się z tym.
To jest zupełnie normalne, że jest klasyfikacja sprzętu zarówno pod kątem ceny jak i funkcjonalności.
Ale co im szkodziło zostawić migawkę 1/8000, przycisk "ratio" i joystick w 6D to nie ogarniam - zwykła kpina.
5DIII nic by nie stracił jeżeli chodzi o wartość zakupu gdyby zostawili te dwa przyciski.
Przy czym o ile cenę 1Dx powiedzmy że usprawiedliwia wykonanie, to czy aby na pewno jest wart 2x więcej niż 5DIII, który ma praktycznie wszystko to co 1Dx?
Nie sądzę.
Podobnie jest z 6D i 5DIII
Ten drugi ma lepszy AF i ergonomię (ilość przycisków i funkcji) i nic więcej.
No może jeszcze wykonanie (uszczelnienia itp)
Zatem 6000 pln kosztuje: lepszy układ AF, lepszy soft, kilka przycisków więcej (w tym joystick), uszczelnienia.
Te cztery ficzersy kosztują tyle, co cały 6D (łącznie z ceną jego matrycy, procesora, samego odlewu, migawki itp)
Naciągactwo jak ta lala.
I o to mam żal do Canona.
Jak wygląda wnętrze drukarki każdy chyba wie.
Kawałek kabla droższy od drukarki.
Paradoks rodem z Monty Python'a
Dlatego kręcę nosem na 6D, bo wiem że wykastrowano go nie proporcjonalnie do ceny.
Czekam aż Sigma stworzy puszkę FF, to jest imho jedyna nadzieja żeby ukrócić hegemonię Canona.
Sony ma póki co mało ciekawą szklarnię z AF.
Nikon też jest nijaką alternatywą.
Niby wszystko super, a problemów i wad puszek w żółtym obozie jest cała masa.
Optykę też mają z **** wycenioną, a już ich ostatnie stałki klasy 24/1.4 i 35/1.4 to kupa śmiechu przy ofercie Sigmy z serii ART
Ceny oryginalnych akcesorii w każdym systemie są wysokie. Problemem jest to, że my kupujemy 6D za 2 wypłaty a na zachodzie za niewiele ponad połowę wypłaty.
Komentarz