Żeby wymienić matówkę i nie zasyfić bardziej trzeba mieć już jakieś doświadczenie, nie polecam tam zaglądać jak się nie wie jak to robić, ja już to kilkanaście razy robiłem w różnych aparatach.
Usuwanie puntów AF z soczewki AF to "strzał w kolano" lepiej przyzwyczaić się do nich.![]()
Ostatnio edytowane przez Yaru ; 17-12-2014 o 11:57
Nie mam zamiaru niczego usuwać mechaniczniePo prostu w 7d z tego co pamiętam (albo źle pamiętam ale mi to nie przeszkadzało tak jak w 6d) można było chyba wyłączyć ''kwadraciki'' nieaktywnych pkt AF? Może to przez to, ze i wizjer był troche większy i jakoś mnie to tak nie raziło? No trudno w każdym razie nie pozostaje nic jak się przyzwyczaić.
W 7D jest większy wizjer niż 6D? na pewno? hmm... chyba raczej będzie mniejszy, nigdy nie miałem/używałem 7D.
Jak przykładałem oko do 5dmkII a drugie oko do 6D - to w 6D był minimalnie mniejszy wizjer, a 7D raczej tak dużego nie ma, przecież to crop, a co za tym idzie mniejsze lustro, mniejsza matówka.
Ostatnio edytowane przez Yaru ; 17-12-2014 o 14:43
Az musiałem sprawdzić7d ma pokrycie 100% + powiększenie 1.0, 6d kryje 97% i 0.71x.
Z tego poniżej wynika że 7D ma mniejszy wizjer.
Matówki kupuję z serwisu z Krakowa, same matówki bez tych specjalnych kleszczy za to kosztują ponad połowę taniej, wymiana jest prosta ale bardzo łatwo zanieczyścić bardziej niż było przed wymianą.
Nie ma takiej opcji bo jest to niemożliwe, jak pisałem wcześniej te punkty są naniesione na stałe na soczewce pomiędzy pryzmatem a matówka, nie są wyświetlane, wiem bo już w kilku puszkach grzebałem.
Whose motorcycle is this? It's a chopper baby. Whose chopper is this? It's Zed's. Who's Zed? Zed's dead baby, Zed's dead.