Jak rozumiem w dieslu nie ma automatów a w benzynie ręcznych?
Jak rozumiem w dieslu nie ma automatów a w benzynie ręcznych?
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Ostatnio edytowane przez maciek12ss ; 08-01-2014 o 17:27
6D, C16-35L II, C50 1.8II, C85 1.8, S70-300 APO DG MACRO, 600D+kit, 2X YN568EXII, 3X YN622C, jupiter 21m (200mm f4), helios 44m-5(58mm f2)
pracuję czasem na zmianę z 6D i 40D. Nie znajduję problemów z przestawieniem się co 3 minuty. Może dlatego, że ja jadę na środkowym AF zawsze i wszędzie.
Akustyk, nie chce mi się nawet Ci odpowiadać. Mi też to lotto. Może tylko napisże że tak się przyzwyczaiłem do wybieraka zamiast joya że w 40D czasem wybieraka próbuję wcisnać. Moim zdaniem jest dużo bardziej funkcjonalny i intuicyjny od joya którym zdarzało mi się czesto trafić w nie ten kąt co trzeba... Jak na mój skromny gust po prostu demonizujesz problem... Naprawdę od poczatku używania cyfrowych canonów byłem przyzwyczajony do używania joystika i nie było dla mnie "dużym" problem przestawienie sie na wybierak. Wręcz żadnym...
Ostatnio edytowane przez rojo ; 08-01-2014 o 17:58
Wiesz przyzwyczajenie to jedno natomiast porównania motoryzacyjne są tu akurat bez sensu, bo samochody w porównaniu do aparatów różnią się obsługą symbolicznie. Zresztą musi tak być choćby ze względów bezpieczeństwa inaczej na każdy samochód byś musiał nowe prawko robić.
Wracając do tematu to ja się nie dziwię że w "boju" jak aparat przeszkadza a nie pomaga w robocie można się wkurzyć i dlatego tu nawet drobiazgi mogą mieć znaczenie.
Ja mam akurat porównanie z kamerami i doskonale wiem co to znaczy jak jakaś dźwignia w jednej jest po prawej, w drugiej po lewej stronie i szukasz tego po ciemku na sztuce i szlag Cię trafia bo ujęcie ucieka albo realizator przez interkom opie..........
Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 08-01-2014 o 18:13
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Tak ale tu rozmawiamy o 6d vs 5dmIII i nawet po ciemku znajdziesz kciukiem wybierak i "dżoja"bo to tylko kwestia ruchu kciuka prawej ręki z tej samej strony aparatu, nie gdzieś z przodu z lewej czy od spodu. Wybór punktu też nie jest odwrotny w prawo prawy w lewo lewy nic nie jest na odwrót. W kwesti kamer rozumiem że może być trudniej z czymś tam. To zazwyczaj większe urządzenie od aparatu. Ma więcej guziczków mogą być pozamieniane itd . Z resztą ja się na nich zupełnie nie znam dla mnie kamery i całe filmowanie to inna bajka![]()
ps. najtrudniej mi się było przestawić właśnie do powiększania zdjęć. To w szóstce było dla mnie największym problemem. Cała reszta to godzinka zabawy. Jak biorę do ręki sześćset D, to tez nie mam problemu z jakimiś ustawieniami. A tu już jest spora różnica w guziolach, brak kółka itd.
6D, C16-35L II, C50 1.8II, C85 1.8, S70-300 APO DG MACRO, 600D+kit, 2X YN568EXII, 3X YN622C, jupiter 21m (200mm f4), helios 44m-5(58mm f2)
6D ma jeden wkurzajacy problem z wyborem AF-a... jak sie wybiera pokretkami, czy to jedna czy druga, to leci tylko po jednej linii punktow... w 60D szlo po kolei po wszystkich. A pokrętką jest dużo szybciej i wygodniej niż wybierakiem, iMO. Dodanie 2 marnych punktów, moim zdaniem, nie usprawiedliwia takie bugu softu... spokojnie mozna bylo przekrecac pokrętką po 11 punktach...
Canon 6D, 60D, EF 24-105/4 L, EF 50/1.8, EF 85/1.8, Samyang 14/2.8, Sigma 17-70/2.8-4.0
Kapitan Wagner
to ja odwrotnie. to rozwiazanie z wyborem na okretke mam w 600D i mi wybitnie nie pasuje. za wolno.
inna kwestia, ze 600D z moim podstawowym do niego 15-85 jest zbyt niecelny jesli wychodzi sie poza centralny AF (boczne albo wielopolowy AF).
a tak jak ma 6D z wyborem po linii mi odpowiada. joystick mnie wpienia, bo tym za grzyba nie idzie sensownie przeskakiwac pola (to jest namiastka wybieraka i jako taka dziala - daje namiastke wyboru: rzadko prawidlowego)
no mi nie...
a czy czegos takiego przypadkiem nie da sie poustawiac w C.fn-ach? o ile mnie pamiec nie myli w 5D mkI/mkII tez mozna bylo, mimo ze tam, przy normalnym joysticku, taka zmiana bylaby czystym masochizmem...
"Rób w życiu to co kochasz ! A nie spędzisz w pracy nawet jednego dnia " ### "Body to tylko początek .... Dalej zaczyna się wolność (jak i wydatki ;/)"