Strona 307 z 495 PierwszyPierwszy ... 207257297305306307308309317357407 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 3 061 do 3 070 z 4950

Wątek: Canon 6D - teraz juz naprawde oficjalnie

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: Canon 6D - teraz juz naprawde oficjalnie

Ustawianie korekty potrzebne jest duzo rzadziej, niz ustawienie porawnego naswietlenia. I nie mowimy to o zdjeciach w studio, ale reporterce.

nie mam 6D, ale z tego co widzę, zaczerpnięto tą funkcjonalność z 5DIII. Mnie bardziej wkurza ustawianie autoiso na 400 przy włączonej lampie.

Bywalec

Cytat Zamieszczone przez Usjwo Zobacz posta
    Troche przesadzasz z tym porownaniem M+AutoISO i zieloneAUTO. W M to operator ustawia dwa najwazniejsze parametry (czas i przeslone) od ktorego zalezy to co otrzyma na matrycy, sama zmiana ISO (w rozsadnych granicach szmow nie wnosi nic do zdjecia (o ile naswietlone jest poprawnie). Tu chodzi o wygode, parmetr od ktorego zmaiany niewiele zalezy, moze sie zmieniac automatycznie. W P sie dalo, w N sie dalo, a w C nie
    Zgadzam się z kolegą i poszedł bym z tym stwierdzeniem dalej: to właśnie brak możliwości korekty w trybie M przy autoiso sprowadza ten tryb do zielonego kwadracika, bo okazuje się że aparat wie lepiej ode mnie jak chcę naświetlić daną scenę, a ta cecha jest charakterystyczna raczej dla kompaktów

Coś już napisał

Na 5d i ii w ogóle tego nie było i jakoś człowiek lata przeżył.

Gesendet von meinem GT-N7100 mit Tapatalk 2

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Jasne. Tyle lat nie było AFa i ludzie też robili zdjęcia.

Jakoś Nikon potrafi...

Uzależniony Awatar PoulN

Cytat Zamieszczone przez strideer Zobacz posta
    Co za różnica? I tak trzeba ustawić trzy parametry: czas, przysłonę i korektę EV. Równie dobrze trzeci parametr do ustawienia można zastąpić czułością i na jedno wyjdzie.
    Kropka

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Mi brakuje trybu "Shuffle" jak np. w iPodach czy innych odtwarzaczach mp3. A konkretnie Creative Shuffle. Aparat wybierałby losowo czas i przysłonę i do tego autoISO.

Nigdy nie potrzebowałem M z autoISO i korekcja, ale czemu nie. Jest to zapewne po prostu do zrobienia przez firmware update. Co nie znaczy że Canon to zrobi.
    Ostatnio edytowane przez pan.kolega ; 25-09-2013 o 18:48

Bywalec

Domyślnie

Ale dlaczego skoro Ty nigdy nie potrzebowałeś, to wydaje Ci się, że to fanaberia rodem z ery PSP czy innego iPhona.

Też mogę używać śmiesznych argumentów jak np. : w analogu ustawiałeś czas i przesłonę, a które pokrętło zmieniało ISO, bo już nie pamiętam?
    :cool:
    Tak jak kolega już pisał ISO nie jest parametrem wpływającym znacząco na kreację obrazu i można je bez ujmy dla "honoru zawodowca" powierzyć maszynie, choć inżynierom Canona i Tobie (no offence) wydaje się inaczej.
    Ostatnio edytowane przez fro ; 25-09-2013 o 19:07

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

to proste, tylko dwa kolka, wiec nie ma jak ustawiac korekcji przy M
    AISO świetnie działa przy Av+A ISO. Dodatkowo mamy wiekszy zakres EV, przy jakich możemy strzelać bez przestawiania aparatu, bo jak się zrobi jasno to aparat skróci czas. Przy zdjęciach z zatrzymanych ruchem czas też ma znikome znaczenie dla samego obrazka - bo z zalozenia ruch jest zatrzymany...
    Canon 6D, 60D, EF 24-105/4 L, EF 50/1.8, EF 85/1.8, Samyang 14/2.8, Sigma 17-70/2.8-4.0

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez strideer Zobacz posta
    Co za różnica? I tak trzeba ustawić trzy parametry: czas, przysłonę i korektę EV. [...]
    Nie rozumiem. Jaką korektę? Po co korektę? Znaczy, trzeba ustawiać niewłaściwy czas lub/i przysłonę, żeby potrzebna była korekta, czy jak?

Strona 307 z 495 PierwszyPierwszy ... 207257297305306307308309317357407 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów