Strona 301 z 495 PierwszyPierwszy ... 201251291299300301302303311351401 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 3 001 do 3 010 z 4950

Wątek: Canon 6D - teraz juz naprawde oficjalnie

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie Odp: Canon 6D - teraz juz naprawde oficjalnie

Cytat Zamieszczone przez fro Zobacz posta
    Jezusie, skończą się wreszcie ta przepychanka ? Przecież to dziecinada. Za co się płaci? Płaci się za sprzęt o klasę wyższy:
    -lepszy AF,
    -trwalsza migawka (wg. deklaracji producenta),
    -szybsza migawka,
    -szersze autoiso,
    - sync z lampami do 250,
    - dla kręcących filmy lepsze funkcje video (nie znam się na tym)
    że nie wspomnę o takich drobiazgach jak szklany ekran zamiast plastiku i inne pierdoły różniące sprzęt profi od amatorskiego.

Ale czy to zmienia fakt że 6d to świetny aparat? Ma też parę funkcji których nie ma 5d, a które są fajne dla amatora. Czy naprawdę posiadacze 6d zamiast robić świetne zdjęcia muszą ciągle się utwierdzać , że dobrze wybrali?

Aha, dlaczego to napisałem? Bo wchodzę w ten temat regularnie aby przeczytać coś ciekawego, a tu w kółko to samo: nie warto płacić za 5d. Mantra życiowa posiadaczy 6d.
    A czego ciekawego chciałbyś się dowiedzeć?
    Może jak to jest naprawdę z ta synchronizacja z lampami w 5d3?

Bywalec

Domyślnie

Dwa razy poszło to samo
    Ostatnio edytowane przez fro ; 11-09-2013 o 12:14

Bywalec

Domyślnie

Nie używam aparatu w studio, w lampie w razie czego mam hss, ale wiedza nie boli, więc może zamiast zadawać pytania napiszesz coś sensownego, chociażby i o synchronizacji z lampami, chętniej przeczytam niż kolejne stwierdzenie, że 6d mniej szumi.
    Ostatnio edytowane przez fro ; 11-09-2013 o 12:12

Dopiero zaczyna

Zakres detekcji dla EOS 6D: od – 3 do 18 EV dla centralnego punktu AF f/2,8.

Jaką czułość mają boczne punkty AF ?

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez kupisk3 Zobacz posta
    Zakres detekcji dla EOS 6D: od – 3 do 18 EV dla centralnego punktu AF f/2,8.

Jaką czułość mają boczne punkty AF ?
    0.5EV chyba

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Nie wiem jaką mają boczne, ale centralny w "ciemnościach" radzi sobie całkiem dobrze. Na zagranicznej stronie canona, chyba UK, czytałem, że czułość środkowego ma zapewniać działanie AF w świetle pełni księżyca w nocy.

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Sprawdzone - z 85/1,8 trafił na pełnej dziurze bezbłędnie. Niezbyt szybko, ale za to pewnie.

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez strideer Zobacz posta
    To ja powiem tyle: zrób takie zdjęcie na 12800 ISO na 5D Mark II :-)

http://share.dominikherman.com/zeiss...12__retusz.jpg
    Nie zrobię, bo nie mam MkII, ale - chętnie przyjmę takie wyzwanie w wolnym czasie.
    Za ogólnie pojmowaną "szczegółowość" przytoczonego zdjęcia odpowiada przede wszystkim światło (oświetlenie), a nie matryca D800 czy tam 6D. Sam jestem ciekaw jak wypadło by porównanie takiego zdjęcia zrobionego D800 i 5D3 - czy w ogóle byłaby zauważalna różnica przy tej wielkości obrazku - sądzę, że nie. Moim skromnym zdaniem 5dII również udźwignąłby temat. Co innego przy wielkoformatowym wydruku.

Przy ISO typu 12800 kluczową rolę, poza ekspozycją, gra umiejętna obróbka zdjęcia od wywołania po ostateczne skalowanie - tu można popełnić błędy skutkujące koszmarnym efektem końcowym, jak również wręcz przeciwnie, czego przykładem jest to zdjęcie. Mam na myśli, że - bez urazy - znalazłby się niejeden forumowicz, który by pięknie takie zdjęcie spaprał, mimo posiadania 6D.

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez Kuba1 Zobacz posta
    Nie zrobię, bo nie mam MkII, ale - chętnie przyjmę takie wyzwanie w wolnym czasie.
    Za ogólnie pojmowaną "szczegółowość" przytoczonego zdjęcia odpowiada przede wszystkim światło (oświetlenie), a nie matryca D800 czy tam 6D. Sam jestem ciekaw jak wypadło by porównanie takiego zdjęcia zrobionego D800 i 5D3 - czy w ogóle byłaby zauważalna różnica przy tej wielkości obrazku - sądzę, że nie. Moim skromnym zdaniem 5dII również udźwignąłby temat. Co innego przy wielkoformatowym wydruku.

Przy ISO typu 12800 kluczową rolę, poza ekspozycją, gra umiejętna obróbka zdjęcia od wywołania po ostateczne skalowanie - tu można popełnić błędy skutkujące koszmarnym efektem końcowym, jak również wręcz przeciwnie, czego przykładem jest to zdjęcie. Mam na myśli, że - bez urazy - znalazłby się niejeden forumowicz, który by pięknie takie zdjęcie spaprał, mimo posiadania 6D.
    Przy 12800 ISO na 5D Mark II miałbyś przede wszystkim za dużo szumu zarówno w obu kanałach lumy i chromy i w dalszej obróbce, jaka by nie była, po prostu będzie mniej szczegółów. Jak dla mnie tak istotne poprawienie odstępu między sygnałem a szumem to najważniejsza zaleta 6D.

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez strideer Zobacz posta
    Przy 12800 ISO na 5D Mark II miałbyś przede wszystkim za dużo szumu zarówno w obu kanałach lumy i chromy i w dalszej obróbce, jaka by nie była, po prostu będzie mniej szczegółów. Jak dla mnie tak istotne poprawienie odstępu między sygnałem a szumem to najważniejsza zaleta 6D.
    Różnice w szumieniu tych matryc są oczywiste i bezdyskusyjne. Mam jednak właśnie na myśli, że owo
    w dalszej obróbce, jaka by nie była, po prostu będzie mniej szczegółów
    jakkolwiek mające miejsce, może nie mieć znaczenia i być niezauważalne przy zakładanym finalnym skalowaniu zdjęcia do rozmiaru internetowego. Tak po prostu jest. Jeśli komuś przeszkadza sama świadomość, że "szczegółów jest mniej", mimo że tego w żaden sposób nie widać, to już zupełnie inny problem - z człowiekiem, nie ze sprzętem.

Strona 301 z 495 PierwszyPierwszy ... 201251291299300301302303311351401 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów