Strona 269 z 495 PierwszyPierwszy ... 169219259267268269270271279319369 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 681 do 2 690 z 4950

Wątek: Canon 6D - teraz juz naprawde oficjalnie

Coś już napisał

Domyślnie Odp: Canon 6D - teraz juz naprawde oficjalnie

Mam pytanie odnośnie nastaw automatycznego zakresu ISO. A mianowicie podczas testów nowej lampy NISSIN 866 MARK II zauważyłem że automatyka działa do max 400 ISO. Czyli robię zdjęcie w AV bez lampy przysłona na 3.2 czas ustawia się na1/100 ISO6400 natomiast gdy włączę lampę przy tych samych nastawach i warunkach oświetlenia czas wychodzi 1/8 no i wspomniane ISO 400. Jak to zmienić żeby automatyka ISO działała w pełnym zakresie w takim jakim działa bez lampy?

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Z lampa zejdze poniżej ISO 400 tylko wtedy, kiedy inaczej się nie da żeby uniknać prześwietlenia.

Coś już napisał

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    Z lampa zejdze poniżej ISO 400 tylko wtedy, kiedy inaczej się nie da żeby uniknać prześwietlenia.
    Ale przecież mi chodzi o to żeby ISO było wyższe bo czasy są ekstremalnie długie bez lampy jest OK podnosi ISO do 6400 przez to czas jest 1/100 a gdy włączę lampę ISO max 400 przez co czas jest rzędu 1/8

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

No bo z lampa ustawia 400 i koniec, chyba , że albo 1. Grozi prześwietleniem albo 2. Lampa nie wydoli. Odbij lampę od sufitu, wtedy ustawi wyższe ISO (jeśli sufit wystarczajaco daleki albo ciemny).

Jak się nad tym zastanowić, to ta logika wydaje się mieć sens, bo z lampa jest możliwość różnych kombinacji. Jeden priorytet dla,algorytmu to niskie ISO, drugi to czas. Algorytm zakłada, że z lampa i tak się nie poruszy pierwszego planu przy założonym stosunku światła lampy do zastanego. A jak się chce to dopasować do smaku, to już trzeba wyłaczyć auto, bo można różnie.

Początki nałogu Awatar grzegorzki
    Miasto
    Cavan / Kielce

Cytat Zamieszczone przez josephcom Zobacz posta
    Mam pytanie odnośnie nastaw automatycznego zakresu ISO. A mianowicie podczas testów nowej lampy NISSIN 866 MARK II zauważyłem że automatyka działa do max 400 ISO. Czyli robię zdjęcie w AV bez lampy przysłona na 3.2 czas ustawia się na1/100 ISO6400 natomiast gdy włączę lampę przy tych samych nastawach i warunkach oświetlenia czas wychodzi 1/8 no i wspomniane ISO 400. Jak to zmienić żeby automatyka ISO działała w pełnym zakresie w takim jakim działa bez lampy?
    Robić zdjęcia bez lampy.
    6D - EF 24-70/2.8L USM + EF 50/1.8 II + EF 70-300/4-5.6 IS USM + EF 85/1.8 USM - 580EX II + YN565EX + YN568EX- YN-622C - Bowens 500R kit + akcesoria
    Nie mnie się wtrącać biskupom w robotę.

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Dokładnie.
    W ubiegły weekend byłem na wręczeniu dyplomów jednej z uczelni. Światło całkiem dobre (aula solidnie oświetlona, sporo okien). Iso 3200-4000 i jechałem bez problemu. Obok był wynajęty fotograf z 7D i walił lampą, szczególnie w momencie podrzucania tradycyjnych nakryć głowy.
    ISO w tym aparacie powoduje, że coraz bardziej mam ochotę sprzedać lampę.

Pełne uzależnienie

Po lekturze tego wątku użytkowników 6D można podzielić na następujące grupy:

- Nie mają aparatu i narzekają że kiepski w używaniu
    - Nie mają aparatu i chwalą że jest świetny w używaniu
    - Mają aparat uważają że jest dobry, ale woleli by 5mkIII (za tą samą cene)
    - Mają aparat i uważają że jest świetny.

Każdy znajdzie tu coś dla siebie

Nie ma grupy "ma aprat i jest kiepski", ale Ci użytkownicy mogli sie zadekować w trzeciej grupie.

Coś już napisał
    Miasto
    Gliwice

Ja jestem "zadekowany" w tej trzeciej grupie. Ale naprawdę nie ma się do czego przyczepić w 6D, jedynie AF mógłby być lepszy (tak jak w 5mkIII, zdjęcia w ruchu). Niestety róznica w cenie pomiedzy aparatami jest ogromna i na razie cieszę się z tego co mam. Cała reszta w 6D super.
    7D MkII, C15-85, C 400 L 5.6, C35 IS 2.0 + statywy, plecaki i inne badziewie

Cytat Zamieszczone przez MC_ Zobacz posta
    Dokładnie.
    W ubiegły weekend byłem na wręczeniu dyplomów jednej z uczelni. Światło całkiem dobre (aula solidnie oświetlona, sporo okien). Iso 3200-4000 i jechałem bez problemu. Obok był wynajęty fotograf z 7D i walił lampą, szczególnie w momencie podrzucania tradycyjnych nakryć głowy.
    ISO w tym aparacie powoduje, że coraz bardziej mam ochotę sprzedać lampę.
    święte słowa... też zaczynam się zastanawiać po co mi lampa ale niech będzie gdyby nagle gdzieś na sali prądu brakło
    było.. C550D, C7D, C28, T17-50VC, Takumar 50SMC, Zenitar 16, S8, S14. Teraz jest tylko lepiej

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Obecnie lampy używam tylko do doświetlenia cieni w plenerze.
    Ergonomia faktycznie była trochę lepsza w 5D2 i tutaj mamy paradoks. W starszym aparacie łatwiej było zmieniać aktywny punkt AF, ale i tak się tego nie robiło, bo boczne były fatalne. W 6D są dobre, ale trudniej je wybrać. Choć, szczerze mówiąc, nie narzekam i nie przeszkadza mi to. Największy problem może to stanowić dla osób mających 2 różne body jednocześnie.

Strona 269 z 495 PierwszyPierwszy ... 169219259267268269270271279319369 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów