Strona 257 z 495 PierwszyPierwszy ... 157207247255256257258259267307357 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 561 do 2 570 z 4950

Wątek: Canon 6D - teraz juz naprawde oficjalnie

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: Canon 6D - teraz juz naprawde oficjalnie

6D + 70-200 f/2.8 IS srodkowym ostrzy wolniej niż w 40D z tym samym obiektywem. Ogólnie ze wszystkimi które mam (28f1.8, 50f1.4 i 85f1.8) ostrzy wolniej , ilośc nietrafinych jest podobna (czyli mała)

Bywalec Awatar macgaw
    Miasto
    Piła

to cos chyba jest nie tak,
    u mnie 7d ostrzy rewelacyjnie, ale 6d jest takze dobry, na moich szklach, naprawde rzadko ktore zdjecia wyrzucam
    6D, Sigma 24 mm f/1.4 Art, Canon 100 mm f/2.8 IS USML, Canon 70-200 f/2.8 IS II

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez macgaw Zobacz posta
    to cos chyba jest nie tak,
    u mnie 7d ostrzy rewelacyjnie, ale 6d jest takze dobry, na moich szklach, naprawde rzadko ktore zdjecia wyrzucam

Czemu nie tak? Usjwo napisał przecież, że celność jest wysoka, tylko szybkość nie ta.
    macgaw u Ciebie 6D ostrzy tak szybko jak 7D?

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

40D jest niesamowicie szybki na centralnym. Porównywałem z 1DmkIII i nie było większej różnicy przy "lekkich" szkłach.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Początki nałogu Awatar grzegorzki
    Miasto
    Cavan / Kielce

Cytat Zamieszczone przez Matson Zobacz posta
    Dostępny jest nowy firmware do 6d- EOS 6D
    Zauważył ktoś z was problem?
    Zauważyłem problem
    W instrukcji update'u w załączonym 6d firmwareupdate.pdf napisane, żeby po wgraniu wyjąc baterię na dwie sekundy.
    Natomiast na stronie gdzie ten update jest dostępny: "Po zaktualizowaniu oprogramowania sprzętowego należy wykonać następującą czynność: zostawić całkowicie naładowany akumulator LP-E6 w aparacie przez co najmniej godzinę. Spowoduje to naładowanie modułu funkcji kopii zapasowej, a problem nie powinien się już powtarzać. Jeśli całkowicie naładowany akumulator LP-E6 pozostanie w aparacie krócej niż przez godzinę, problem może wystąpić ponownie."

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez szambonur Zobacz posta
    Poczułem się obrażony...
    Sorry, bo nie wiem czemu ? Czy jesteś profesjonalistą który używa kabelka ?
    6D - EF 24-70/2.8L USM + EF 50/1.8 II + EF 70-300/4-5.6 IS USM + EF 85/1.8 USM - 580EX II + YN565EX + YN568EX- YN-622C - Bowens 500R kit + akcesoria
    Nie mnie się wtrącać biskupom w robotę.

Uzależniony Awatar szambonur
    Miasto
    za siedmioma górami...

Cytat Zamieszczone przez grzegorzki Zobacz posta
    To bryndza. Ja mam YN622C i spokojnie plumkam 1/800 na studyjnych (nie mówiąć o HSS), a inni pisali że nawet 1/2000 lub szybciej. I nie ma limitu 5 metrów. Nie ma obawy że wizażystka zaczepi o kabel i wywróci lampę lub wyrwie mi aparat z ręki.
    Przed sesją ładuje się wszystkie akumulatory i sprawdza czy zdjęcia z pamięci zostały zgrane.
    Czy jest jeszcze jakiś zaawansowany amator (nie mówiąc o profesjonalistach), który używa kabla ? Tym bardziej w plenerze na słonku, kabel do każdej lampy, także tej z tyłu modela.

Dlatego Canon usunął gniazdo PC jako absolutny przeżytek, podobnie jak wcześniej wichajsterek do opóźnionego wyzwalania migawki. A był fajny, bo bzyczał i było widać kiedy dojdzie do pionu i zrobi pstryk. I ten wichajsterek pewnie uratował niejednego fajtłapę, któremu się popsuł standardowy spust migawki.
    --- Kolejny post ---

Sorry, bo nie wiem czemu ? Czy jesteś profesjonalistą który używa kabelka ?[/QUOTE]

Przyjacielu wyciągasz jakieś treści sprzed miesiąca jeszcze pozbawiasz je kontekstu. Nazwałeś Nas "fajtłapami" wiec Ci odpisałem ze poczułem się obrażony. W przeciwieństwie jak widać do Ciebie, zrobiłem to w żartach...
    Ostatnio edytowane przez szambonur ; 16-04-2013 o 13:40

Coś już napisał Awatar pepey

Cytat Zamieszczone przez Grzesiek_PL Zobacz posta
    Pod linuksa - gPhoto - gPhoto Home
    Piszą o wsparciu dla 6D więc powinno dać rade.
    Dzięki za dobrą poradę, zainstalowałem gphoto2-2.5.1 + biblioteki libgphoto2-2.5.1.1. Nie znałem Linuxa, ale moja żądza wiedzy o stanie licznika 6D była tak wielka, ze conieco poznałem ten system i po kilkudniowej walce odczytałem licznik = 900 klapnieęć. Największym problemem była instalacja wielu bibliotek o jakie woła ten program. Moje obawy że sprzedawca sprzedał mi aparat z przebiegiem 3700, o co go podejrzewałem, bo taka była liczba w pliku zdjęcia - okazały się niepotrzebne. Jednak licznik migawki nie jest manifestowany w numeracji pliku, co czasem jest sugerowane że tak jest w aparatach z początkowym przebiegiem. W programie tym jest też sugestia, że obsługuje także 5D. Pożyczę może od znajomego i sprawdzę. Tym samym trochę chlebka przepadło by Serwisowi Canona
    Ostatnio edytowane przez pepey ; 16-04-2013 o 11:11

Pełne uzależnienie

Pojawiła się nowa aktualizacja płatnej aplikacji DSLR Controller dla urządzeń z systemem Android, umożliwiającej sterowanie aparatem przez kabel (de facto zamieniającą telefon/tablet w rozbudowany wężyk spustowy z timerem, HDR-em, focus peakingiem, focus bracketingiem i wieloma innymi narzędziami. Nowością jest dodanie obsługi 6D chyba ze wszystkimi dostępnymi ficzerami (w tym poziomicą i cichymi trybami migawki). Program pozwala teraz sprawdzić liczbę cykli migawki (ktoś tu o to pytał, to jest chyba jedyna "domowa" metoda sprawdzenia przebiegu). Autor coś pisze o obsłudze aparatu przez Wi-Fi, ale jeszcze nie rozgryzłem jak to działa - na pierwszy rzut oka nie jest to realizowane w taki sposób jak w EOS Remote (szkoda). Więcej info tu: DSLR Controller :: Download

Dopiero zaczyna Awatar bendi
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie 6d sztuka sztuce nierówna

Koledzy i koleżanki
    Kupiłem 6d. Zacząłem czytać ten wątek i po paru stronach zmęczyłem się opisami ludzi. którzy przeczytali kilka stron i widzieli kilka plików w necie, a nie mieli aparatu do testowania.
    Zastanawiałem się nad 5d mkII i tą 6-stką.
    Zabrałem cztery litery i pojechałem szukać sprzętu swoich marzeń. Na blat poszły 5d mkII, 6d i dla kontrastu nikon d600. Przyjechałem do domu i wrzuciłem do lightrooma, bo jak wiemy jpg nie są interesujące w obróbce. Patrze i co widzę: 5d MKII i Nikon d600 ten sam poziom szumów - super 3200 , 6400 paski przy rozjaśnieniu ekspozycji (ogólnie 6400 problem) . Do 3200 fenomenalna plastyka. Wow, ale to będzie jak zerknę do 6d. I tu du.a. Kaszana. Wszystko jest tylko ta "plastyka 6400 czyste, ale jakieś takie płaskie, plastykowe jak z mojego 50d. Niby dynamika jes,t bo pasków nie ma 6400, jak 3200 w pozostałych (jakby inny groszek). Nie mogłem uwierzyć, że opisywany faworyt to takie marne pudło. Ale uwaga. Na drugi dzień się nie poddałem. Niby pojechałem po 5D mkII, ale z kartą SD, bo coś mnie tkneło, że tak nie może być, żeby z 6 szóstką było tak źle. Kazałem wygrzebać drugą sztukę (skrzętnie ukryta w szafce w media markcie). pstryknąłem fotki niby nietrafną 50mm 1.8 i Tamronem 28-75 2.8. Powrót do domku.
    Pierwsza fotka, druga, trzecia, no inny sprzęt - REWELACJA - 5d z bajerami i mega ISO.
    Uważam, że dwa 6d ze sklepu i zupełnie inne zdjęcia.
    Mam min 90% trafionych focusem (używam środkowego) - a szkła żadne fenomeny do focusa. Piękna - identyczna plastyka. Walnąłem synkowi fotkę przy ISO 12800. Oświetlała go komórka (nie latarka tylko sam ekran w ciemnym pokoju . Autofocus bez wspomagania złapał ostrość. )(efekt poniżej) 1/10s z ręki i 2.8. Jestem zakochany w tym sprzęcie i oczywiście jest już mój.

Link do fotki z RAW
    Lekkie rozmycie, bo to 1/10 s (łapki), oko ostre i te ISO 12800. Ludziska 50d nic nie widziało, jeździło obiektywem, jak z założonym dekielkiem.

Numer jpg wysoki bo z karty złapało wsadzonej, to 45 sztuka

Pozdrawiam i życzę udanych sztuk

Czyli twierdzisz, ze rożne egzemplarze szóstki robią rożne zdjęcia czy tez ja tu czegoś nie zrozumiałem?

Strona 257 z 495 PierwszyPierwszy ... 157207247255256257258259267307357 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów