Ja się jeszcze nie spotkałem z uszkodzeniem karty SD podczas normalnej eksploatacji. Nie wiem nawet w jaki niby sposób można by było ją zniszczyć? Upadały mi setki razy, w zębach nimi nie dłubię, drzwi też nie podważam. No ale jak pisałem gamoń to nawet metalową kulkę zepsuje.
A problem z odczytem karty przez aparat zdarza się przy każdym nośniku, czy to CF czy to SD i wpływ na to mają różne czynniki, choć do tej pory taki problem miałem tylko ze starym CF 512Mb.
Co do prania to tutaj możesz mieć rację, tej metody nie stosuję - wolę przetrzeć suchą irchą ;-)
Panowie błagam, skończcie ten offtop o przewadze SD nad CF, względnie odwrotnie, bo to nie jest miejsce na to. Błagam jakiegoś moderatora żeby zajrzał tu czasami, bo to się abstrakcja robi, forum ma pomagać ludziom i dawać info aparacie konkretne, a tu kilkustronicowe walki miłośników różnych kart...
tu ciągle idze walka o jedną działkę przesłony, przeważnie nawet 1/8000 w takich warunkach nie starcza no i tak trzeba filtr zakładać.
kto pisał, że autofocus jest tak dobry jak w 5d3? Powtarzałem już chyba z 10 razy, że ai-servo jest w tym aparacie symboliczne i do walenia seriam ze śledzeniem to się ten aparat słabo nadaje. TO jest oczywiste.Bynajmniej, malkontentem nie jestem ale wciąż jest lanie wody. Sprawdzałem 6D i większości opinii z wątku nie podzielam, ale tu nie o tym.
Panowie, jeśli AF rzeczywiście wg wielu jest taki dobry to zapodajcie taką serię jaką zapodał Czacha pokazując AF z 5DIII (choć habakuk zapewne też mógłby pokazać serię jednakże nieco odmienną :wink: ) Wtedy spekulacje się skończą, bo na razie lipa.
Migawka? Proszę udać się w jasny ale zachmurzony dzień choćby na rynek miejski (np. w Kazimierzu nad Wisłą) i spróbować zestroić nawet 2.8 z 1/4000! Chmury działają jak softbox niemal, wcale niepotrzebne jest upalne południe.
W dyskusji zdecydowanie brakuje konkretów.
co do 1/4000 na 2.8 to jak wyżej napisałem, jedna działka nie uratuje dupska przeważnie, wiec albo filtr albo przymykać jak można albo rezygnować.
Nie wiem jakich konkretów oczekujesz? Jakich opini w wątku nie podzielasz? To też jest dość niekonkretne stwierdzenie...
Ostatnio edytowane przez rojo ; 07-03-2013 o 12:13
rojo, połowa tego wątku to jeden wielki OT, a co do moderatorów to jak widzisz nie tyle co śledzą ale też sami w tej dyskusji uczestniczą![]()
Rojo - to może sam zamiast pisac takie posty wrzuciłbyś więcej info z użytkowania body lub więcej zdjęć nie było by wtedy tego pisania. Jak na razie mało konkretów tutaj, wszyscy rzekomo zadowoleni, jakie to piekne zdjęcia robi ten aparat ale mało argymentów do obrony tej tezyJako użytkownik myślący o zakupie owego czy innego aparatu jak na razie dowiedziałem się, iż mam kupic do niego filtr polaryzacyjny albo szary aby nie miec problemu z 1/4000s migawka
![]()
Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.
wrzuciłem tu chyba najwięcej zdjęć z wszystkich, napisałem dawno temu moje przemyślenia wszystkie o użytkowaniu tego aparatu, jakoś nie widze sensu powtarzania tego co 3 strony, nie najlepiej skierowałeś swoją pretensję... Niestety wszystkie sensowniejsze wypowiedzi giną w tłoku przepychanek i offtopów....
Nad interpretujesz moje słowa rojo, ja przecież nigdzie nie napisałem, iż AF jest tak dobry jak w 5DIII, korpus ów wymieniłem jedynie w kontekście pokazowych zdjęć ukazujący rzeczywiście działanie AF. Sprawdzając przed ewentualnym zakupem AF nie zauważyłem żadnego szału, a setki postów o tym jaki jest szałowy nastawiły mnie na nieopisane wprost przeżycia![]()
Tu naprawdę nie widać żadnych zdjęć świadczących o wyjątkowości tego układu. Ja tę puszkę sprawdzałem w normalno - średnich warunkach i moje doświadczenie z 6D pokrywa się z najbardziej chyba wiarygodnymi testami AF tj. LensRental, a tu czytam z goła odmienne opinie, stąd proszę o ich potwierdzenie. Może puszka, którą ja miałem była trefna, jak i te pięć sztuk w Lens Rentalnie wykluczam tego, ale u licha niech ktoś to podważy całą serię zdjęć i pokaże, że system trafia z każdym strzałem, podkreślam raz jeszcze, że tego nie wykluczam.
Słusznie piszesz rojo, że 1/4000 a 1/8000 to tylko 1EV i dupska nie uratuje, ale w wątku wciąż czytam że w kwestii szumów szóstka masakruję piątkę. W praktyce różnica w szumie to właśnie jakieś 1EV. Sam zatem odpowiedz sobie czy 1EV to dużo czy mało. Ja gdy wczytałem pierwsze rawy z 6D na wysokim ISO otworzyłem japę z wrażenia do czasu aż zresetowałem wszystkie suwaki w DPP okazało się, że dla 6D DPP masakrycznie podbija odszumianie
Każdy widzi, że w dyskusji ktoś coś pisze, ale tego nie potwierdza. Jak wspominałem wcześniej przy 5DIII Czacha pokazując skuteczność systemu rozwiał wszystkie wątpliwości - no do czasu pojawienia się AdamaKtoś kiedyś wrzucił tu linki porównawcze rawów 6D vs 5D, różnica miała być gigantyczna a byłe... jedynie
Ktoś inny wrzucił fotki porównawcze 6D vs 1Ds gdy ekrowa krzyczał, poprosiłem z czystej ciekawości o rawy by porównać... i nic...
To co trzeba pisać, to fakt, że lag w 6D jest odczuwalnie mniejszy niż w 5D i stąd może odczucia o owej skuteczności.
Mam nadzieję, że nikogo nie uraziłem moimi wypowiedziami, bo nie taki jest ich cel, a w dniu wczorajszym podczas dyskusji otrzymałem prv od jednego z uczestników, że jestem "chamem ze ściany wschodniej"zaznaczam, że nie był to kolega, do którego postu bezpośrednio się odniosłem, a inny nieczęsty użytkownik forum.
1. DPP to nie jest jedyny, ba - nawet nie najlepszy wołacz rawów. Trzeba być (e)krową, żeby obrazek oceniać na podstawie jpegów albo rawów wołanych na defaultach w DPP...
2. Różnica w szumie to także:
a) brak (lub znacznie mniej widoczny) banding
b) trzymanie kolorów (saturacja, brak fioletowego zafarbu) przy wysokich czułościach
Tutaj moim zdaniem (testów nie robiłem - oceniam na podstawie cudzych rawów, niestety - często wykonanych w różnych warunkach oświetleniowych) 6D faktycznie bije bezlitośnie 5D MkII.
Ale tego oczywiście tak nie widać na czułościach do iso 1600.
I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it