Strona 204 z 495 PierwszyPierwszy ... 104154194202203204205206214254304 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 031 do 2 040 z 4950

Wątek: Canon 6D - teraz juz naprawde oficjalnie

Coś już napisał

Domyślnie Odp: Canon 6D - teraz juz naprawde oficjalnie

Cytat Zamieszczone przez fro Zobacz posta
    RHJG po co ten sarkazm, Janurlich dla mnie w pewnych zastosowaniach (np. landszaft) to jest przepaść, Rojo ja też uważam, że dla większości zastosowań to nie ma znaczenia, ja tylko twierdzę, że nawet seryjne wołanie w standardzie w LR (co nie kosztuje praktycznie żadnego dodatkowego czasu jeśli masz w miarę szybki komputer) daje lepszy efekt więc jeśli mnie to nic nie kosztuje wolę wołać rawy, bo nawet jak zaznaczysz wszystko i dasz eksport do jpeg to możesz iść wypić kawę (lightroom zrobi resztę), a IMHO jpegi będą lepsze. Po tej operacji rawy możesz wyrzucić Koniec OT, bo mam wrażenie, że wielbiciele tej puszki zaraz mnie zlinczują i nie piszę tu o rojo bo IMHO dzięki temu, że ma tą puszkę to zachowuje najwięcej obiektywizmu. Ja również uważam, że zdjęcia z 6d są BARDZO DOBRE - tak samo dobre, jak nie lepsze od 5dMKIII, ale w obu puszkach jpeg to krok do tyłu.

Dlaczego landszaft, podaj argumenty jeśli możesz.
    Ja osobiście każdego RAWA obrabiam z osobna. 80% pracuje na obiektach inteligentnych RAW => ekspozycja i inne pierdoły maskuje na RAW w PS. I na poziomie RAWA (każda warstwa to obiekt inteligenty CAMERA RAW, nie jest to zwykła warstwa zrenderowanego już pliku) dane elementy rozjaśniam ściemniam, + wyostrzenie na całości. Jak już wycisnę wszystko co chcę z RAW wtedy wszystko spłaszczam (np 7 warstw obiektów inteligentnych CAMERA RAW, tak na prawdę jest to 7 tych samych plików RAW na oddzielnej warstwie odpowiednio zmodyfikowanych i przymaskowanych , cały czas jest to praca na RAW-ach) i otwieram to jako już "zrenderowany RAW". Na wywołanym już pliku jest to już kosmetyka, gładzenie skóry , jakieś wypryski + podciąganie niektórych ważnych dla mnie elementów. Zabawa z kolorystyką jeśli potrzebuję. Na poziomie wywołanego pliku praca u mnie to jakieś 20%.
    Seryjnie nigdy nie wywoływałem bo bym tracił na tym kwintesencję pracy na RAW ;/. Nie wiem jak Wy to robicie, ale z tego co rozumiem, to wołacie masowo z RAW do jpg i potem obrabiacie JPG?
    Ostatnio edytowane przez janulrich ; 23-02-2013 o 16:14

Bywalec

O Bosze, czy ja nie umiem pisać po polsku czy co?

Napisałem: ...NAWET seryjne wołanie... w LR...daje lepszy efekt... (niż jpeg z puszki), a kilka postów wcześniej napisałem, że pracuję na RAWAch, a Ty mi robisz wykład z obsługi PS

Przyjmij wreszcie do wiadomości, że są ludzie którzy zarabiają na zdjęciach robiąc ich setki i więcej tygodniowo - oni nie mają czasu na warstwy, a ich zdjęcia to nie są arcydzieła do Galerii czy też NG a poprostu solidne rzemiosło.

Edit: aha, nie napisałem o landszftach - bo zamiast szczegółów mieli by papkę, liście na drzewach wyglądały by jak włosy murzynki, a trawa jak wata (oczywiście przerysowuję, ale naprawdę polecam - wejdź na dpreview i przeczytaj test 5DmkIII)
    Ostatnio edytowane przez fro ; 23-02-2013 o 16:41

Początki nałogu Awatar rojo
    Miasto
    Gdynia

Cytat Zamieszczone przez janulrich Zobacz posta
    Dlaczego landszaft, podaj argumenty jeśli możesz.
    Ja osobiście każdego RAWA obrabiam z osobna. 80% pracuje na obiektach inteligentnych RAW => ekspozycja i inne pierdoły maskuje na RAW w PS. I na poziomie RAWA (każda warstwa to obiekt inteligenty CAMERA RAW, nie jest to zwykła warstwa zrenderowanego już pliku) dane elementy rozjaśniam ściemniam, + wyostrzenie na całości. Jak już wycisnę wszystko co chcę z RAW wtedy wszystko spłaszczam (np 7 warstw obiektów inteligentnych CAMERA RAW, tak na prawdę jest to 7 tych samych plików RAW na oddzielnej warstwie odpowiednio zmodyfikowanych i przymaskowanych , cały czas jest to praca na RAW-ach) i otwieram to jako już "zrenderowany RAW". Na wywołanym już pliku jest to już kosmetyka, gładzenie skóry , jakieś wypryski + podciąganie niektórych ważnych dla mnie elementów. Zabawa z kolorystyką jeśli potrzebuję. Na poziomie wywołanego pliku praca u mnie to jakieś 20%.
    Seryjnie nigdy nie wywoływałem bo bym tracił na tym kwintesencję pracy na RAW ;/. Nie wiem jak Wy to robicie, ale z tego co rozumiem, to wołacie masowo z RAW do jpg i potem obrabiacie JPG?
    Wszystko raczej wynika z tematu, jak robisz tak z plikiem każdym jak opisujesz to albo nie masz co z czasem robić albo robisz foty na stocki, albo pod jakąś hires prasę dla kobit Jak ja robię koncert, albo imprezę i mam z takiego eventu 300-500 to zrobienia to ładuję je LR na presecie, potem ewentualnie podkadrowuję, czase poprawię ekspozycję albo coś jak mi zależy. Choć bywa tak że przepruszczam przez LG i wypluwam nic nie tykając wręcz.
    przykład galerii z imprezy
    https://www.facebook.com/media/set/?...1213156&type=3

na koncertach przeważnie już bardziej się staram bo mniej zdjęć i klient bardziej wymagający ale obróbka też jest w zasadzie podstawowa, wciągnięcie na presecie potem każde zdjęcie przelatuję ewentualnie poprawiając jak trzeba, choć rzadko trzeba
    przykład galerii z koncertu
    https://www.facebook.com/media/set/?...5399055&type=3

Wszystkie foty tam oczywiście z 6D żeby było w temacie

teraz sobie wyobraź to po Twojemu...

Początki nałogu Awatar kurczeblade
    Miasto
    Wrocław

Rojo po co się tak męczysz. Kto będzie chciał to kupi, kto będzie chciał marudzić to pomarudzi. Rób zdjęcia, ciesz się z zajawki... ! a CB zostaw w spokoju, strata czasu, wszystko jest napisane już o tym aparacie Sampli milony na internecie ... W sklepach też dostępna do macania.

Idź focić, a ten dział zostaw dla onanizatorów sprzętowych, niech sobie porozmawiają o wifi i gps wbudowanym w puszkę do już nie robienia zdjęć

Bywalec
    Miasto
    Cieszyn / Turyn

Cytat Zamieszczone przez ekrowa Zobacz posta
    Chyba jednak moja prośba była za trudna
    Rzeczywiscie, trudno jest znalezc reprezentatywne foty w niskim ISO, z dobrym swiatlem i duza iloscia detail. Sam swego czasu szukalem dobrych landszaftow, ale nie mialem zbyt duzego szczescia. Ostatnio widzialem takie zdjecia, sa lepsze niz wiekszosc:
    Fishing Dock | Flickr - Photo Sharing!
    Reflection | Flickr - Photo Sharing!
    Rippled Reflection Dock | Flickr - Photo Sharing!
    Pozdrawiam

Dopiero zaczyna
    Miasto
    W-wa

Cytat Zamieszczone przez fro Zobacz posta
    polecam - wejdź na dpreview i przeczytaj test 5DmkIII
    Canon EOS 5D Mark III Review: Digital Photography Review

Wrzucam linka do testu i wychodzi na to, że faktycznie Canon ma jeszcze pole do popisu przy następnych wersjach firmware w 5d3 jak i 6d. Wystarczy, że się przyłożą i wydadzą poprawkę w firmware.
    Pozdrawiam, Darek
    6D | Canon 24-105mm f4 L IS | Canon 85mm f1.8 | Porst (M42) 50mm f1.8 | Pentor (M42) 135mm f2.8

Miasto
    Gdynia

btw miałem jedną zaległa galerię robiną jeszcze 7D i własnie ją przeglądam i przebieram i powiem Wam, że to jest przepaść w obrazku. Jak ktoś sie zastanawia nad przesiadką z 7D albo innego cropa to nie ma sensu się zastanawiać.

Bywalec
    Miasto
    Cieszyn / Turyn

Czy mógłbyś opisać na czym polega ta przepaść? Czy jest to odwzorowanie kolorów, szum, brak zdolności manipulacji obrazem w obróbce do tego samego stopnia? Sorki, ale osobiście staje się podejrzliwy jak słysze o tajemniczym "obrazku". Jest to pojęcie tak szerokie i nadużywane przez... wielbicieli sprzętowych, że w zasadzie trafiło na moją czarną listę i dyskredytuje większość postów, w których jest użyte Chciałbym poznać bardziej konkretnie na czym ta przewaga polega.
    Pozdrawiam

Początki nałogu
    Miasto
    Wwa

Mam takie same odczucia na temat przepaści. Jest postęp, niewielki ale sukcesywny. Taka "przepaść" występuje przy porównaniu puszek, które dzieli 10 lat.

Miasto
    Gdynia

Cytat Zamieszczone przez Nol Zobacz posta
    Czy mógłbyś opisać na czym polega ta przepaść? Czy jest to odwzorowanie kolorów, szum, brak zdolności manipulacji obrazem w obróbce do tego samego stopnia? Sorki, ale osobiście staje się podejrzliwy jak słysze o tajemniczym "obrazku". Jest to pojęcie tak szerokie i nadużywane przez... wielbicieli sprzętowych, że w zasadzie trafiło na moją czarną listę i dyskredytuje większość postów, w których jest użyte Chciałbym poznać bardziej konkretnie na czym ta przewaga polega.
    wszystko o czym piszesz, do tego jeszcze dochodzi trafność AF + plasyka (GO, barwy) ff. Mam wrażenie że wieszkość zdjęć jest nieostrych, a w każdym razie tych trafionych idealnie jest 20% gdzie w 6D nie trafionych idelanie jest 20% odwrócone proporcje. O szumach nawet nie wspominam bo przyciemnione 3200 wygląda jak kupa.

Strona 204 z 495 PierwszyPierwszy ... 104154194202203204205206214254304 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów