Strona 174 z 495 PierwszyPierwszy ... 74124164172173174175176184224274 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 731 do 1 740 z 4950

Wątek: Canon 6D - teraz juz naprawde oficjalnie

Domyślnie Odp: Canon 6D - teraz juz naprawde oficjalnie

Ja tydzień temu zakupiłem z allegro szóstkę, bardzo sceptycznie do tego podchodziłem i w końcu się skusiłem.Cena atrakcyjna bo 6770zł (po negocjacjach) i muszę powiedzieć ze jestem bardzo zadowolony towar nowy z gwarancją i paragonem.
    Na PW mogę podać sprzedającego.

Coś już napisał

I stało się, w MM już online także 9999zł z 24-105, więc za body w przeliczeniu wychodzi poniżej 7 tys. Chyba nie ma już co dłużej czekać.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Cytat Zamieszczone przez dj_zibi Zobacz posta
    Cichy Ty masz sklep wiec nie potrzeba... a ze jedni mają wyższe inni niższe ceny to juz tak jest
    Przyda się, taniej niż w hurcie, skoro z paragonem to zapewne i z fakturą?
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez Grzdyll Zobacz posta
    O właśnie, właśnie, bo w innym wątku wygląda że te zamienniki, które się ładują w ładowarce Canona i pokazują stan naładowania w 5D2 i 7D w nowej puszce już nie pokazują (pewnie nowy chip)... Ma ktoś już jakieś własne doświadczenia?
    ja mam doświadczenia, które opisałem w wątku, do którego nawiązujesz
    w każdym razie mimo dziwnych komunikatów baterie działają, choć nie pokazują stanu naładowania

dziś jestem po pierwszej komercyjnej reporterce i jestem znowu zadowolony
    iso jest świetne, ale nie ma co tego opisywać, bo to akurat dobrze widać na samplach - dodam od siebie, że zdjęcia robiłem w słabo oświetlonym pomieszczeniu i zdjęcia po prostu są ładniejsze przez to, że jest zapas iso i nie trzeba go dziadować z myślą typu: iso się kończy, to dodam 1EV w Lr
    w 5DI był problem, że na wyższych iso (niedoświetlone 1600 i 3200) robiła się słaba tonalność i kolory

lepiej opiszę AF, bo on jest bardziej kontrowersyjny w tej puszce (a może nawet we wszystkich Canonach )
    no więc było bardzo dobrze po raz pierwszy w swojej 6-letniej przygodzie z Canonami używałem punktów bocznych i - niewiarygodne! - były całkiem szybkie oraz - jeszcze bardziej niewiarygodne po doświadczeniach z 5DI! - celne
    po prostu miało to sens, nie jak w starej piątce
    było ciemno - mniej więcej iso-6400 f/2,8 t 1/125
    boczne punkty wydają się jakieś mniejsze, bo musiał dosyć dokładnie celować je na kontrastowy wzór i z tego powodu zdarzyło mi się powtarzać ostrzenie
    może rysujące i bawiące się dzieci to nie jest jakiś wyjątkowo wymagający temat, ale kto chce robić sport, to chyba już dawno się pogodził, że 7D, 5DIII lub któraś stara 1D-ynka
    używałem z jasnymi szkłami 35/1,4 i 85/1,8
    ostrzyłem kciukiem z AF servo (chyba)
    żeby ostudzić entuzjazm przypomnę, boczne są jednak gorsze niż środkowy, a ja nigdy nie używałem 1D, żeby porównać do naprawdę zawodowego AF
    jeszcze jedna sprawa: tu jest naprawdę duża rozdzielczość i zdjęcia są ostre, więc ostrość trzeba ustawiać dokładniej. np. nawet w szerszym planie nie wystarczy "mniej więcej na twarz" tylko musi być punkt w oko
    no chyba że komuś to nie przeszkadza, bo widać tylko na naprawdę dużym powiększeniu

wolniejsza cicha migawka była idealna (normalna migawka też jest całkiem cicha w porównaniu do 5DI) do zdjęć na konferencji prasowej! czyli ma to też zastosowanie praktyczne
    Ostatnio edytowane przez airhead ; 11-02-2013 o 14:39
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Coś już napisał

Cytat Zamieszczone przez rojo Zobacz posta
    tylko że cena 6680 za 6D to cena nierealna jak ktoś prowadzi legalną działalnoć a jak nielegalną to za wysoka
    Ja już się przejechałem... wolę dopłacić te 600-800zł i mieć prawa konsumenta w razie problemów. Dmucham na zimne.

Początki nałogu Awatar rojo
    Miasto
    Gdynia

ja wiem ze tu w większości jesteście fanami trzaskania na rawach i potem postprodukcji, ale mnie osobiście ryra jak dostaje z aparatu praktycznie gotowy obrazek i to fajny
    multieksopzycja, 2 naświetlenia, styl kolorów BW, filtr czerwony, czysty zrzut z karty nie tknęty żadnym pozaaparatowym narzedziem. Jedyne co może trzeba to odrobinę kontast podkręcić.
    www.royo.pl/6d/IMG_1463.jpg
    Strasznie fajnie się bawi takimi gówienkami jak własnie multiekspozycja, ja wiem, że to do złożenia w 5 minut programowo z dwóch fotek, z dokadnieszą kontrolą przenikania i położenia względem siebie poszczególnych kadrów, ale zabawa i może też jakaś magia ginie...
    Ostatnio edytowane przez rojo ; 11-02-2013 o 17:25

Pełne uzależnienie Awatar crazy
    Miasto
    Chełmno

Kurcze chyba zacznę czytać ten wątek bo coraz większy smak mam na ten aparat

rojo - świetny ten obrazek
    Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.

Witam
    Od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem 6D. Nie miałem żadnego dylematu - 5D Mark II czy 6D. 6D jest po prostu lepszym i nowszym aparatem, z przede wszystkim bardziej zaawansowaną matrycą, nie było więc nawet chwili zastanowienia. Jeżeli już to brałem pod uwagę ewentualnie 5D Mark III, ale przede wszystkim cena mnie zniechęciła. Jedyny szkopuł jaki widziałem w 6D w porównaniu z 5d Mark II to nowa i niesprawdzona w działaniu konstrukcja, ale biorąc pod uwagę, że w przeciwieństwie do np. żółtej konkurencji 6D jest made in Japan, to nie powinno być niespodzianek. Wcześniej używałem 1000D i powiem tak, że to tak jakby przesiąść się z malucha do mercedesa. Możliwości jakie daje ten aparat są olbrzymie w takim porównaniu. Ale od początku.
    Budowa bardzo przyzwoita - bardzo przyjemny ten chropowaty plastik na górze korpusu. Aparat sam przykleja się do dłoni. Nie robi mi żadnej różnicy, że nie jest to magnez. Poza tym z wyglądu jest dość niepozorny, nie rzuca się w oczy jak inne pełne klatki. Daje to nieco więcej dyskrecji, chyba że ktoś chce się lansować na plaży.
    Ergonomia całkowicie na tak. Braku joystika nie odczuwam wcale, bo nie używałem piątek. Przełączanie punktów AF nie jest dla mnie żadnym problemem. Jak dawałem z tym radę w 1000D, to tutaj jest to bułka z masłem. Brak przycisku od WB to na prawdę nie problem - dwa kliknięcia więcej i mam ustawione to co chcę.
    Punkty AF rozmieszczone są bliżej centrum niż w 1000D, ale na tyle szeroko, że można bez większej gimnastyki ustawić sensowną kompozycję. Z ich ilością można sobie poradzić. Mogłoby być ciut więcej, ale nie wiem czy kilkadziesiąt punktów AF rozmieszczonych tuż obok siebie zrobiłoby dużą różnicę.
    Sprawność i szybkość AF to miazga w porównaniu z 1000D. Boczne punkty w standardowym oświetleniu spokojnie dają radę, ale gdy robi się ciemno lub robimy coś bardzo dynamicznego to już odpadają. Środkowy punkt w szybkich ujęciach też często nie daje rady (przy moich dzieciach wymięka), ale gdy jest spokojniej to rządzi. W ciemności to jest dla mnie szokujące, że aparat ustawia ostrość, a ja nawet nie widzę na co.
    Obrazek jaki generuje matryca 6D to osobna historia. W wielu sytuacjach przestaję przejmować się ISO - jakie by nie było to ze zdjęcia da się wycisnąć to co trzeba. Biorę aparat w miejsca, gdzie wcześniej mogłem zapomnieć o robieniu zdjęć bez statywu lub lampy. Na oko 12800 ISO w 6D to tak jakby 1600 ISO w 1000D. Abstrahując od szumów plastyka obrazu jest powalająca. W zasadzie tutaj widać prawdziwą przewagę FF nad cropem. Tego się nie da opisać, to trzeba zobaczyć.
    Na koniec coś, do czego muszę się przyczepić. Szkoda, że obraz widziany przez wizjer nie jest tak duży, jak np w d800 lub d3 (tam czułem się jak w kinie). Przede wszystkim jednak pomiar światła działa trochę dziwnie. Spora część zdjęć jest niedoświetlona. Praktycznie na stałe można sobie skorygować ekspozycję na +2/3 EV. Próbowałem na różnych obiektywach i nie wiem z czego to wynika. Może to wina jakiś ustawień, których nie zdążyłem jeszcze rozkminić? Drodzy posiadacze 6D - macie z tym jakieś problemy i doświadczenia? Podobna sugestia jest w teście aparatu w DFV. Ciekaw jestem, czy też to potwierdzacie.
    Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez konioo ; 12-02-2013 o 01:31

Zablokowany
    Miasto
    Warszawa

Czy mógłby ktoś z szanownych posiadaczy wrzucić jakieś choćby testowe zdjęcie na miarę jednocyfrowego body? Takie po którym będzie można się zachwycić jakością? Bo przejrzałem kilkadziesiąt stron i poza owacją i dewiacją sprzętową nie znalazłem tego co powinno generalnie zachwycić - a mianowicie jakość zdjęć. Te czarno białe rozmazane zdjęcie, rodem jak z Canona 300D na iso 1600 które ktoś ostatnio podrzucił pomińmy. Byłbym wdzięczny. Pozdrawiam.

Coś już napisał

Cytat Zamieszczone przez ekrowa Zobacz posta
    Czy mógłby ktoś z szanownych posiadaczy wrzucić jakieś choćby testowe zdjęcie na miarę jednocyfrowego body? Takie po którym będzie można się zachwycić jakością? Bo przejrzałem kilkadziesiąt stron i poza owacją i dewiacją sprzętową nie znalazłem tego co powinno generalnie zachwycić - a mianowicie jakość zdjęć. Te czarno białe rozmazane zdjęcie, rodem jak z Canona 300D na iso 1600 które ktoś ostatnio podrzucił pomińmy. Byłbym wdzięczny. Pozdrawiam.
    Po stronie w stopce domyślam się że kolega prosi o jakieś zdjęcia kropel wpadających do wody? :P

Strona 174 z 495 PierwszyPierwszy ... 74124164172173174175176184224274 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów