Zatem decyzja podjęta - biorę
Pytanie do Adama: jak sobie radzą boczne punkty na sali weselnej w tańcu? Testowałem 5D3 i poezja. Duża jest różnica?
Zatem decyzja podjęta - biorę
Pytanie do Adama: jak sobie radzą boczne punkty na sali weselnej w tańcu? Testowałem 5D3 i poezja. Duża jest różnica?
Ostatnio edytowane przez liquidsound ; 05-02-2013 o 16:10
1Dx, 5D III, 33, 650, 20 2.8 , 24L, S35 1.4, 50L, 85L II, C70-210 3.5-4.5, 600EX-RT, 580EX,
Było: 1Ds mk II, 1D mk III, 6D, 5D, 40D,600D, 350D, Z16 2.8, 24L II, 35L, 85 1.8, 50 1.4, 24-70L II, 24-70L, T28-75, 28 1.8, 35 2.0, T S-M-C 50 1.4., 430EX II
mam od wczoraj, nie wiem jak na weselu, na wesela to ja mam nikona. nie przewiduję, żeby miało być specjalnie dobrze, bo przy dynamicznych scenach nawet środkowy radzi sobie raczej słabo.
ja zwykle mocno domykam, czasem bardzo mocno. ale zdarza się, że odwrotnie.
specjalnie słonecznie nie było, środek lipca, f 1,6 przy iso 125 - t 1/6400
Może przypomnę szanownemu koleżeństwu czasy, kiedy to migawka 1/1000 w Prakticy była rewelacją? Zenity miały tylko 1/500. I co? Jakoś się ogarniało
.
Ostatnio edytowane przez jac+ ; 05-02-2013 o 17:31
Mała spiżarnia: duża puszka, mniejsza puszka, pudełko sardynek, 5 słoików i naleśnik na deser
[QUOTE=habakuk;1141701]mam od wczoraj, nie wiem jak na weselu, na wesela to ja mam nikona. nie przewiduję, żeby miało być specjalnie dobrze, bo przy dynamicznych scenach nawet środkowy radzi sobie raczej słabo.
[QUOTE]
to wczoraj był lipiec? bo jak nie to musiałeś mieć jakaś mocno przedprodukcyjną wersję 6D
mam nadzieję ze nikon weselny kadruje i naświetla lepiej niż ten ze zdjęcia...
wybacz mój sarkazm ale nie prawdą jest to co piszesz. zrobiłem już kilka imprez i koncertów 6D (ślubów akurat nie robię ale dynamicznie tańczących ludzi owszem) i jakoś nie zauważyłem problemów z af, a tym bardziej na środku. I tak przeważnie bardziej walczysz z czasem żeby zachować nieporuszenie niż z trafnością AF, a z tym nie ma problemu bo nawet przy szalejących strobach radzi sobie nadwyraz dobrze...
portrecik na szybko
f4, boczny punkt ostrości, iso 12800
Witam, przeglądnąłem masę fotek z Pentax K-5 + Sigma 30mm f1.4 . W słoneczny dzień, + korekcja cieni (minimalne iso przy tym trybie ISO 160 )
I fotki faktycznie przy f1.4, f1.6 , f1.8 przy ISO 160 to sporo było 1/8000 . Tyle, że jakby ustawić 6D -> ISO 50to już się robi ciekawiej
A można linka do oryginału fotki wyżej . Może być sam crop oczu. NO piękne foto![]()
[QUOTE=rojo;1141717][QUOTE=habakuk;1141701]mam od wczoraj, nie wiem jak na weselu, na wesela to ja mam nikona. nie przewiduję, żeby miało być specjalnie dobrze, bo przy dynamicznych scenach nawet środkowy radzi sobie raczej słabo.
nigdzie nie pisałem, że to jest 6d, to 5d3 i przykład bardzo zwykłej sytuacji zdjęciowej w relacji czas naświetlania/pogoda.
to wczoraj był lipiec? bo jak nie to musiałeś mieć jakaś mocno przedprodukcyjną wersję 6D
mam nadzieję ze nikon weselny kadruje i naświetla lepiej niż ten ze zdjęcia...
wybacz mój sarkazm ale nie prawdą jest to co piszesz. zrobiłem już kilka imprez i koncertów 6D (ślubów akurat nie robię ale dynamicznie tańczących ludzi owszem) i jakoś nie zauważyłem problemów z af, a tym bardziej na środku. I tak przeważnie bardziej walczysz z czasem żeby zachować nieporuszenie niż z trafnością AF, a z tym nie ma problemu bo nawet przy szalejących strobach radzi sobie nadwyraz dobrze...
tudno mówić o prawdzie w kontekście użytkowania sprzętu, bo każdy ma swoją i poruszamy się raczej w strefie wrażeń, a nie prawd.
ty kadrujesz, naświetlasz i śledzisz AF niewątpliwie lepiej, bo prawdopodobnie jesteś lepszym fotografem ode mnie - galerie w twojej stopce są wprost imponujące, więc i kompakt to w twoich rekach prawdziwy pershing.
w moich rękach i w mojej ocenie servo 6d jest niezadowalające i nie da nawet na centralnym części komfortu jaki dawało sprawne 5d3.
to co to foto robi powiedz mi w wątku o 6D? po co śmiecisz?
o słabym ai-servo 6D piszę od początku, ale nie powiesz mi chyba że swoim i "na ślub to ja mam nikonem" na weselach śledzisz galopujące po parkiecie pary ai-servo (czy jak to się tam w nikonie nazywa) Chciałbym zobaczyć aparat który radzi sobie z kilkoma przemieszczjącymi się szybko i co rusz prawie wpadjącymi na siebie parami w ciemno oświetlonej sali sledząc jedną wybraną.
resztę twojej wypowiedzi odnośnie stukania sie pindolkami kto robi lepsze zdjęcia pozwolisz że pominę milczeniem...