Strona 126 z 495 PierwszyPierwszy ... 2676116124125126127128136176226 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 251 do 1 260 z 4950

Wątek: Canon 6D - teraz juz naprawde oficjalnie

Uzależniony Awatar jac+

Domyślnie Odp: Canon 6D - teraz juz naprawde oficjalnie

Rojo, mam pytanie z innej beczki. Jak oceniasz wrażenia "organoleptyczne" jeśli chodzi o wierzchnią, poliwęglanową pokrywę aparatu? Odstaje jakoś od tych magnezowych? Czy tylny ekran trzeba oklejać szkiełkiem GGS (lub temu podobnymi)? W co niektórych miejscach mocno krzywią się na "plastikowość" ekranu, ale to chyba raczej w kontekście porównania do szklanej powierzchni ekranu w 5D3.
    Ostatnio edytowane przez jac+ ; 14-01-2013 o 20:54
    Mała spiżarnia: duża puszka, mniejsza puszka, pudełko sardynek, 5 słoików i naleśnik na deser

Początki nałogu Awatar rojo
    Miasto
    Gdynia

Nie odstaje, a przynajmniej nie jest to zauważalne, jakbym nie widział to bym nie zwrócił uwagi że to co innego, plastikowość tylniego ekranu jakoś też zupełnie nie rzuca się w oczy, być może jakbym robił przez pół roku 5 III to bym się niesmaczył. Ale w porównaniu z 7D (nawet nie wiem co 7 maiała ale pewnie szybkę) nie zauważam jakichkolwiek znaczących, a nawet nie znaczących różnic. Inna rzecz mnie niepokoi, wpustka w której jest umieszczony ekran jest o jakiś 1 mm czy nawet 2mm szersza od ekranu i ekran ma tendencję do przemieszczania się w niej. Jestem w stanie go bez problemu przesunąc w lewą albo prawą stronę. Nie wiem czym to może skutkować w przyszłości (poza zbieraniem się syfu), mam nadzieję, że nie będzie sie syf tamtędy przedostawał do środka aparatu. Z całą pewnością niestety zauważam różnice w ergonomi rozplanowania tylnich przycisków i gościa, który projektował tył 6d bym postawił pod ścianą i rozstrzelał. Wywalenie guzikologii na prawą stronę jest na maxa upierdliwe, nie widzę co wciskam i czasami quick menu zamiast podglądu włączam. Niemożność przeglądania jedną ręką i usuwania drugą (tzn da sie ekwilibrystycznie trzymając aparat i sięgając lewym kciukiem przez cały ekran na prawą stronę aparatu) wymyślił ktoś, kto nigdy aparatu w reku nie trzymał. Poza tym przycisk kibla jest tak wyprofilowany, że czasem ciężko w niego trafić. Wywalenie joysticka na rzecz tego dziwnego czegoś przy kółku jest równie niefortunnym pomysłem, bo żeby zmienić punkt nastawiania ostrości na boczny muszę też wykonać jakieś megadziwne wygięcie kciuka i generalnie ciężko to robić nie osłabiając chwytu, a to niesie za sobą ryzyko poruszenia zdjęcia. O wywaleniu w ogóle przycisku od WB nie wspominam bo za to bym rozstrzelał cały dział projektowy canona... Choć przyznam, że auto WB działa niespodziewanie przyzwoicie i rzadziej niż w 7d muszę nim manipulować. Generalnie ergonomia strasznie na niekorzyść w stosunku do 7D, mam nadzieję że trwałość nie ucierpiała aż tak bardzo, bo ciągle się zachwycam pancernością 7.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Canon 6D - teraz juz naprawde oficjalnie

Cytat Zamieszczone przez rojo Zobacz posta
    (na AV dobiera sobie czasy odwrotne do ogniskowej, a nie mam kontroli nad tym żeby te czasy skrócić <albo jeszcze nie ogarnąłem jak to zrobić >, a czasem by się przydało, bo jak mi na 17mm przyjmuje 1/30 to wystarczy, że artysta lekko drgnie i się robi lipa)
    Wejdz w trzecie menu od lewej, drugi od gory "Nastawy czulosci ISO" i jako czwarta opcje masz "Min.czas nasw." I tam mozesz wybrac najdluzszy czas otwarcia migawki np 1/125, 1/60, 1/30 itd...

Początki nałogu Awatar merida

Cytat Zamieszczone przez jac+ Zobacz posta
    I co z tej przepaści skoro moim zdaniem te 8000 i 10000 jest nieużywalne? Przynajmniej sądząc po pokazanych wyżej fotkach. Jeśli mamy się podniecać tym, że na ISO 10000 w ogóle coś widać, to OK, widać dosyć dużo . Jednak nie mówmy o tym, że taka jakość jest dopuszczalna. Dla mnie nie jest.
    Kolejna sprawa: kto chcący jakości włazi na ISO powyżej 1600? (niezależnie od modelu aparatu). Nie zmienia to faktu, że wysokie ISO i oddanie kolorów w 6D jest bardzo dobre.
    Ostatnia rzecz - ciekawostka: ciekaw jestem jak wyglądałaby jakościowo odbitka z materiału srebrowego o czułości rzędu ISO 10000? Dziś marudzimy i wybrzydzamy nad jakością obrazu na wysokim ISO, a w analogowych czasach mało kto korzystał z klisz o ISO wyższym niż 400 - 800 .
    Wrzuciłem fotki specjalnie nie odszumione. Z resztą w praktyce rzadko odszumiam, mimo, że to dwa ruchy myszką.

Miasto
    Gdynia

Cytat Zamieszczone przez Zader Zobacz posta
    Wejdz w trzecie menu od lewej, drugi od gory "Nastawy czulosci ISO" i jako czwarta opcje masz "Min.czas nasw." I tam mozesz wybrac najdluzszy czas otwarcia migawki np 1/125, 1/60, 1/30 itd...
    oo faktycznie, ja głupi, megadzięki
    ślicznie to działa, trzyma czas o ile może a jak nie może to wtedy sobie zjeżdża. Tak być powinno. Mega!

Początki nałogu
    Miasto
    Miasto

edit: tu to samo do neta, przypominam iso 25600 www.royo.pl/6d/IMG_4551_m.jpg
    Czy tam było tak ciemno żeby ciągnąć ISO aż tak bardzo? Czy to tylko przykład tego, że można ciągnąć tak wysoko?
    Smiena [Смена] + szklarnia i inne drobiazgi.

Miasto
    Gdynia

Cytat Zamieszczone przez sebfoto Zobacz posta
    Czy tam było tak ciemno żeby ciągnąć ISO aż tak bardzo? Czy to tylko przykład tego, że można ciągnąć tak wysoko?
    f4 (c 17-40/4), t 1/25. Ciemno...

Początki nałogu
    Miasto
    Miasto

nie robisz offowych koncertów i dubstepowych imprez po prostu
    Troche offtopowo: żyjesz z tego?

--- Kolejny post ---

f4 (c 17-40/4), t 1/25. Ciemno...
    Nie masz jaśniejszego szkła?

Miałem na myśli raczej to, że jeśli mogłeś pociągnąć do np. max 3200. Może to przez taką psychologiczną barierę u mnie, bo 3200 bardzo rzadko używam. Kiedyś częściej ale w wersjii analogowej (Tmax 1600@3200 etc.).
    Smiena [Смена] + szklarnia i inne drobiazgi.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    Testy testami, ale tak naprawdę to ja w praktyce nigdy nie używam czułości rzędu 6400 czy więcej. Jeśli warunki są tak kiepskie, że musiałbym takowych używać to znak, że trzeba wyjąć lampę i rozbić cienie na twarzy, które by powstały w zastanym ;P
    Szczególnie np. w teatrze lampa jest świetnym pomysłem .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Miasto
    Gdynia

Cytat Zamieszczone przez sebfoto Zobacz posta
    Troche offtopowo: żyjesz z tego?

Nie masz jaśniejszego szkła?

Miałem na myśli raczej to, że jeśli mogłeś pociągnąć do np. max 3200. Może to przez taką psychologiczną barierę u mnie, bo 3200 bardzo rzadko używam. Kiedyś częściej ale w wersjii analogowej (Tmax 1600@3200 etc.).
    między innymi z tego też, kluby płacą...

oczywiście że mam jaśniejsze szkła, ale to akurat miałem zapięte i zrobiłem, troche też testowo nie ukrywam, z iso 3200 i 6400 z 6 moge Ci wydrukować plakat B1 i będzie żyleta, zapewniam. Wielkoformatowy plakat też Ci z tego zrobię i o ile nie bedziesz tego oglądał z 10 cm (bo nie o to chodzi przy formatach np 2x3m) to się zachwycisz. Mam zupełny luz z używaniem iso w pełnym zakresie na 6. Nie przesadzajmy już z tymi szumami, tak naprawdę to jak się prezentuje na kompie obrazek to się go zmniejsza i czyści (jeśli trzeba a w 6 do iso 6400 to nic czyścić nie trzeba) pod to oglądanie, a jak sie drukuje albo woła to tym się rządzą troche inne prawa niż te przy oglądaniu obrazka na kompie w skali 1:1.

Strona 126 z 495 PierwszyPierwszy ... 2676116124125126127128136176226 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów