Strona 125 z 495 PierwszyPierwszy ... 2575115123124125126127135175225 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 241 do 1 250 z 4950

Wątek: Canon 6D - teraz juz naprawde oficjalnie

Uzależniony Awatar jac+

Domyślnie Odp: Canon 6D - teraz juz naprawde oficjalnie

I oto cała tajemnica sukcesu: człowiek potrafiący właściwie użyć posiadane przez siebie narzędzia. Brawo Cichy!
    Mała spiżarnia: duża puszka, mniejsza puszka, pudełko sardynek, 5 słoików i naleśnik na deser

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez jac+ Zobacz posta
    [...]Kolejna sprawa: kto chcący jakości włazi na ISO powyżej 1600? (niezależnie od modelu aparatu). Nie zmienia to faktu, że wysokie ISO i oddanie kolorów w 6D jest bardzo dobre.
    Jac+, to co piszesz o ISO 1600 ma odniesienie do matryc typu 7D/550D i może 5D2, choć ten daje lepszą jakość na 3200 niż wspomniane cropy na 1600, bo nie tylko szumy wpływają na jakość obrazu. Natomiast ostatnie matryce Canona - 1Dx, 5D3 i 6D podniosły znacząco poprzeczkę w tym względzie, czy to się komuś podoba, czy nie. Ziarno wyższego ISO jest dużo bardziej akceptowalne i łatwiejsze do opanowania, niż ciapki z wcześniejszych matryc.

Początki nałogu Awatar Sempoo
    Miasto
    Warszawa

Cichy dobre foty - szumofoby zawsze będą narzekać. Zrozumcie, że 6D ma matrycę klasy nie 5D3 a 1DX!
    60D | 50 1.8 II | kit 18-55 + Tamron 70-300 | moje foty

Początki nałogu Awatar rojo
    Miasto
    Gdynia

Cytat Zamieszczone przez jac+ Zobacz posta
    I co z tej przepaści skoro moim zdaniem te 8000 i 10000 jest nieużywalne? Przynajmniej sądząc po pokazanych wyżej fotkach. Jeśli mamy się podniecać tym, że na ISO 10000 w ogóle coś widać, to OK, widać dosyć dużo . Jednak nie mówmy o tym, że taka jakość jest dopuszczalna. Dla mnie nie jest.
    Kolejna sprawa: kto chcący jakości włazi na ISO powyżej 1600? (niezależnie od modelu aparatu). Nie zmienia to faktu, że wysokie ISO i oddanie kolorów w 6D jest bardzo dobre.
    Ostatnia rzecz - ciekawostka: ciekaw jestem jak wyglądałaby jakościowo odbitka z materiału srebrowego o czułości rzędu ISO 10000? Dziś marudzimy i wybrzydzamy nad jakością obrazu na wysokim ISO, a w analogowych czasach mało kto korzystał z klisz o ISO wyższym niż 400 - 800 .
    zapewniam Ci że iso 8000/10000 jest spokojnie używalne, ba nawet jak dla mnie iso 25600 jest używalne. Trzeba tylko umieć postąpić ze zdjęciem w postprodukcji z czym kolega merida widać ma troche problem. Po prostu jak zmniejszam fotę to neta to to ją odszumiam programowo i czyszczę z syfów i jest żyleta (tu masz przykład z iso 12800 - www.royo.pl/6d/IMG_0022.jpg) a jakbym chciał duże wołać to nie wiem czy w ogóle bym coś z tym robił bo jestem przekonany że wywołanie z tego A4 nawet będzie obrazkiem, któremu nic nie brakuje (może tematu ale to testowe zdjęcie) Tu masz fotę na iso 25600 - do neta mogę z tego zrobić żeby wyglądała jak iso 400 na którymś ze starszych body. A duże sobie z ciekawości jutro wywołam nie tykająć w ogóle i zobaczymy co wyjdzie. Foto: www.royo.pl/6d/IMG_4551.JPG
    edit: tu to samo do neta, przypominam iso 25600 www.royo.pl/6d/IMG_4551_m.jpg
    Ostatnio edytowane przez rojo ; 14-01-2013 o 19:59

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Testy testami, ale tak naprawdę to ja w praktyce nigdy nie używam czułości rzędu 6400 czy więcej. Jeśli warunki są tak kiepskie, że musiałbym takowych używać to znak, że trzeba wyjąć lampę i rozbić cienie na twarzy, które by powstały w zastanym ;P
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Coś już napisał Awatar pepey

Nie mogę odczytać licznika zdjęć w 6D za pomocą EOSInfo. Chyba nie ma do niego uaktualnienia na 6D. Czytam exifa PHOTOME i tez licznika nie znajduję (a może ślepy jestem ), Czy przypadkiem znów nie trzeba będzie ganiać do serwisu po odczyt?

Początki nałogu

Cytat Zamieszczone przez pepey Zobacz posta
    Nie mogę odczytać licznika zdjęć w 6D za pomocą EOSInfo. Chyba nie ma do niego uaktualnienia na 6D. Czytam exifa PHOTOME i tez licznika nie znajduję (a może ślepy jestem ), Czy przypadkiem znów nie trzeba będzie ganiać do serwisu po odczyt?
    pewnie w niedługim czasie będzie można sprawdzić za pomocą /EDIT: usunięto link do programu powstałego na bazie kradzionego kodu/. Spróbuj go zainstalować i zobaczyć czy odczyta czy nie nawet z ciekawości. Wymieniony nie jest na liście, ale różnie może być. Eosinfo to chyba stanął w miejscu i nie jest aktualizowany. Pozdrówki
    Ostatnio edytowane przez Merde ; 11-03-2013 o 15:26

Uzależniony Awatar jac+

Cytat Zamieszczone przez rojo Zobacz posta
    zapewniam Ci że iso 8000/10000 jest spokojnie używalne, ba nawet jak dla mnie iso 25600 jest używalne. Trzeba tylko umieć postąpić ze zdjęciem w postprodukcji z czym kolega merida widać ma troche problem. Po prostu jak zmniejszam fotę to neta to to ją odszumiam programowo i czyszczę z syfów i jest żyleta (tu masz przykład z iso 12800 - www.royo.pl/6d/IMG_0022.jpg) a jakbym chciał duże wołać to nie wiem czy w ogóle bym coś z tym robił bo jestem przekonany że wywołanie z tego A4 nawet będzie obrazkiem, któremu nic nie brakuje (może tematu ale to testowe zdjęcie) Tu masz fotę na iso 25600 - do neta mogę z tego zrobić żeby wyglądała jak iso 400 na którymś ze starszych body. A duże sobie z ciekawości jutro wywołam nie tykająć w ogóle i zobaczymy co wyjdzie. Foto: www.royo.pl/6d/IMG_4551.JPG
    edit: tu to samo do neta, przypominam iso 25600 www.royo.pl/6d/IMG_4551_m.jpg
    Twoje fotki zmieniają postać rzeczy. Jeśli ktoś MUSI i POTRAFI to naprawdę wyciągnie z 6D naprawdę dużo. W tym kontekście i tymi umiejętnościami nawet z 25600 da się coś zrobić.

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    Testy testami, ale tak naprawdę to ja w praktyce nigdy nie używam czułości rzędu 6400 czy więcej.
    Do tego zmierzałem. Tyle, że ja akurat działam jeszcze na niższych ISO, a przynajmniej się staram.
    Mała spiżarnia: duża puszka, mniejsza puszka, pudełko sardynek, 5 słoików i naleśnik na deser

Coś już napisał Awatar pepey

Cytat Zamieszczone przez pawelo1 Zobacz posta
    pewnie w niedługim czasie będzie można sprawdzić za pomocą /EDIT: usunięto nazwę programu powstałego na bazie kradzionego kodu/
    Nie czyta. Trzeba poczekać i pilnować. Jeżeli już jest 1Dx na liście - to z pewnością pojawi się niebawem i 6D.
    Dzięki i pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Merde ; 11-03-2013 o 15:26

Początki nałogu Awatar rojo
    Miasto
    Gdynia

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    Testy testami, ale tak naprawdę to ja w praktyce nigdy nie używam czułości rzędu 6400 czy więcej. Jeśli warunki są tak kiepskie, że musiałbym takowych używać to znak, że trzeba wyjąć lampę i rozbić cienie na twarzy, które by powstały w zastanym ;P
    nie robisz offowych koncertów i dubstepowych imprez po prostu
    a tak poza tym czasami błyskając lampą nie jesteś w stanie oddać klimatu zastanego, możesz też na siebie zwrócić niepotrzebną uwagę jak dokumentujesz subtelne albo intymne chwile (i nie chodzi mi o jakieś paparazzowanie, tylko coś co uwielbiam najbardziej przy róznego typu reportażach klubowych - polowania na emocje). Przyznam że z zakupem 6D przestało mnie prawie cokolwiek ograniczać pod tym względem.

--- Kolejny post ---

Jeszcze dla osób pytających o AF, to potestowałem sobie wczoraj w standardowych warunkach koncertowych tą puszkę i naprawe nie ma problemu z bocznymi punktami, można ich na spokojnie używać, tak jak i łapania af na wszystkie punkty. Potestowałem też auto iso czego nie używałem z 7D (choć chyba miałem) i musze powiedzieć że też to fajnie działa, pod warunkiem że obiekt jest dość statyczny (na AV dobiera sobie czasy odwrotne do ogniskowej, a nie mam kontroli nad tym żeby te czasy skrócić <albo jeszcze nie ogarnąłem jak to zrobić >, a czasem by się przydało, bo jak mi na 17mm przyjmuje 1/30 to wystarczy, że artysta lekko drgnie i się robi lipa)
    Ostatnio edytowane przez rojo ; 14-01-2013 o 20:33

Strona 125 z 495 PierwszyPierwszy ... 2575115123124125126127135175225 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów