Zgadza się, dostałem info ze Skąpca, że jest poniżej 8K u Towersa![]()
Zgadza się, dostałem info ze Skąpca, że jest poniżej 8K u Towersa![]()
Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.
Coś długo nie ma testu 6D vs D600![]()
Co do wątpliwości przy wyborze Canona 6D czy 5Dmk2 to chyba odpada jeden z moich argumentów za 5dmk2. Właśnie znalazłem, że wyzwalacze Pixel King od Firmware v1030 będą działały z Canonem 6D. Ponadto, skoro 6D dostępne jest już poniżej 8 tysiące, a jakoś fotek w oparciu o to co w sieci jest dostępne, z 6D jest praktycznie taka sama jak z 5Dmk2 (z wielkim plusem na korzyść 6D jeśli brać pod uwagę szumy na wysokim ISO albo jak kto woli wzrost używalnego zakresu ISO) to chyba decyzja powinna nasuwać się już praktycznie sama na korzyść 6D, na którego czekać nie warto bo szybko nie stanieje a jeśli tak to 200-300 zł. I tu problem, że jakoś sam w to nie mogę uwierzyć. Gdzie jest to całe „ale”. A jak oceniacie „na oko” skoro brak testów zakres tonalny w 6D? Zakres w 5Dmk2 nie zachwyca, ale czy w 6D będzie lepiej, zwłaszcza na wyższym ISO?
U mnie juz cena 5m2 i 6D sie wyrownala. Ponizej 7tys, moge przywiezdz kilka na swieta z chinska gwarancja![]()
Nie wiem jak szybko ale cena będzie jechać w dół aż osiągnie cenę porównywalną z żółtą konkurencją D600 a nawet trochę poniżej, chwilowo płaci się podatek od nowości oraz podatek świąteczny. Zakres tonalny od dawna w canonach kuleje ale mimo wszystko daje się nimi robić jakieś fotki.
Jestem szumofobem
S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień
MZ nie ma co wyrokować na temat ceny w porównaniu do D600. Też myślałem, że 6D będzie tańszy niż D600, a to dlatego, że D600 wygląda na bardziej zaawansowany model. Jednak po ostatnich doniesieniach o problemach D600 nie jestem już tego pewien. Jeśli 6D nie będzie miał problemów wieku dziecięcego to pomimo słabszej specyfikacji nie musi być tańszy od D600. Miejmy nadzieję, że Nikon szybko wyeliminuje problem i presja na Canona będzie większa.
W Google Play jest dostępna aplikacja EOS Remote:
https://play.google.com/store/apps/d....eos.eosremote
Można sobie pooglądać zrzuty ekranu, bo w samej aplikacji, bez aparatu, niewiele się da zdziałać ;-)
pzdrwm
luc
'jak czlowiek umrze, to nie zyje' kurt vonnegut, jr.
Masz Dropboxa? Nie? To masz: http://goo.gl/wDbXq + 500MB dodatkowo ;-)
Dzisiaj dorwałem w swoje łapki nowe 6d wg i bawiłem się kilka godzin. Zdecydowanie lepiej leży mi w dłoni niż d600 i wizjer bardziej mi się podoba mimo, iż nie ma 100% pokrycia. Mam wrażenie że AF działa szybciej niż w 5d mark II, ale nie miałem jeszcze okazji porównać tych korpusów obok siebie. Testowałem z 50mm 1.4 i na punkcie centralnym śmigał, aż miło. Boczne gorzej, ale nadal znośnie. To co mnie drażniło to brak joysticka, którego używam we wszystkich starszych korpusach. Jutro dalsza część testów. Jak na razie jestem na tak i czekam, aż stanieje do rozsądnej kwoty :wink:
celuloid warrior
Ponoć ma matrycę 1Dx , więc porównując krzywe w DxoMark:
http://www.dxomark.com/index.php/Cam...rand3%29/Canon
można przypuszczać że dynamika dużo lepsza od 5DIII w całym zakresie z progresją w kierunku większych ISO , a i lepsza od D600 powyżej ISO 1000
Ostatnio edytowane przez pepey ; 07-12-2012 o 00:10