Strona 56 z 495 PierwszyPierwszy ... 646545556575866106156 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 551 do 560 z 4950

Wątek: Canon 6D - teraz juz naprawde oficjalnie

Początki nałogu Awatar grzegorzki
    Miasto
    Cavan / Kielce

Domyślnie Odp: Canon 6D - teraz juz naprawde oficjalnie

Cytat Zamieszczone przez pawelo1 Zobacz posta
    to by każdy ff kupował
    Od wielu wielu lat cena jest ustalana na podstawie pozycjonowania produktu, a nie kosztów produkcji. Cena musi być taka żeby gwarantowała stabilną sprzedaż. Wątpliwe żeby 5DIII lub 1DX okazały się jakimiś extra hiciorami (tak jak poprzednie 5D czy 50D) stąd 6D i testowanie nowego progu cenowego. Do tego ficzery wspomagające pozycjonowanie jak moduł GPS, który w hurcie z oprogramowaniem na pewno kosztuje mniej niż 10$.
    Ja myślałem o kupieniu FF w 2012, ale dla mnie 5D III trochę źle został ... spozycjonowany
    6D - EF 24-70/2.8L USM + EF 50/1.8 II + EF 70-300/4-5.6 IS USM + EF 85/1.8 USM - 580EX II + YN565EX + YN568EX- YN-622C - Bowens 500R kit + akcesoria
    Nie mnie się wtrącać biskupom w robotę.

Pełne uzależnienie Awatar Mac
    Miasto
    Gdańsk/Warszawa

Widzę, że Canon już osiągnął to co zamierzał. Puszka zapowiedziana ze względu na Photokinę, dostępna od grudnia (jeśli nie będzie problemów) a w środowisku już głośno. Teraz poczytają komentarze odnośnie produktu i ceny, zrobią burzę mózgów i będą liczyć zyski. Bardzo dobra strategia.
    Zaplanowałem sobie kupno nowej puszki na koniec tego roku i pierwotnie myślałem o 5DmIII teraz kiedy pojawia się 6D nie jestem do końca pewien co wybiorę. Powód dość prozaiczny, 6D jest dedykowany do zdjęć, które najczęściej wykonuję ale mam świadomość jego małych braków w stosunku do 5DmIII. Wydaje mi się, że 6D jest propozycją Canona dla tych, którzy sporo podróżują i fotografują a chcą mieć dobrej jakości zdjęcia i do tego łatwo identyfikować miejsca. Zresztą film reklamowany na YouTube jasno wskazuje podstawowe zastosowanie tej puszki.
    W naszym kraju cena nadal będzie zaporowa ale tam gdzie społeczeństwa są bogatsze znajdzie się nie jeden nabywca 6D jako puszki na wypady turystyczne. Pewnie sam bym tak zrobił.
    EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8L | EF 24-105/4L IS | EF 70-200/2.8L| EF 100-400/4.5-5.6L IS | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4L | EF 135/2L| EF 100/2.8L IS Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
    Onanizm sprzętowy NIE, dobra jakość TAK.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

ciekawe, co "robi" cenę w puszkach FF, bo chyba nie wielkość matrycy?

Pełne uzależnienie Awatar gavin
    Miasto
    Czeladź

Jak nie jak tak?

Dopiero zaczyna

Cytat Zamieszczone przez igor58 Zobacz posta
    Cenę robi parcie ludzi do FF.
    żółte FX + DX

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez igor58 Zobacz posta
    Ma zasadnicze. Z dwóch powodów:
    1. na pojedynczej płytce krzemu (waflu) mieści się mniej matryc FF niż np. APS-C (załóżmy 12 FF i 30 APS-C). Jeśli zatem trafi się w czasie produkcji 10 defektów, to z wafla dostaniemy (w najgorszym wypadku) tylko 2 sprawne duże matryce przy 20 mniejszych.
    2. przez wiele lat tylko Canon potrafił w jednym przejściu nałożyć maski matryc FF na krzem - inni robili to na dwa razy (co również miało wpływ na liczbę defektów).

Obecnie wafle są coraz większe a i Sony pewnie nauczyło się nakładać maski. Możliwe zatem, że ceny FF zaczną maleć w tempie szybszym niż dotychczasowe...

PS
    Canon to nawet ładnie zilustrował: http://www.robgalbraith.com/public_f...hite_Paper.pdf
    Ostatnio edytowane przez Bahrd ; 24-09-2012 o 09:39
    EOS - conditio sine Kwanon...

Dopiero zaczyna

Sam stoję przed dylematem kupna pełnej klatki. Miałem w planie jeszcze zdążyć kupić nowe 5D Mark II. Pojawia się 6D, koledzy prze 56 stron mieszają i mieszają, człowiekowi w głowie aż huczy, już sam nie wie co myśleć … 5D Mark II to klasa sama w sobie, 6D nowa konstrukcja , itp. itd. Jeszcze kilka postów wyżej szala przechylała się na 6D , aż do czasu przeczytania fajnej opinii jednego z kolegów na forum dfv.pl . Zacytuję, może komuś również ten tekst rozświetli w głowie tak jak mi

„A wszyscy grzecznie przyjmują za pewnik slogany producenta: "Aparat EOS 6D jest pełen zaawansowanych funkcji, które wspierają fotografa w jego codziennej pracy.
    A świstak siedzi....
    Widząc że wszyscy maja w ..... ergonomię i możliwości obsługi tego "cuda" dodam coś od siebie...
    Złym przykładem (rodem z 60D) z górnych przycisków funkcyjnych usunięto WB (balans bieli) oraz korektę mocy błysku lampy błyskowej. Oczywiście jest do nich dostęp, bo zostały głęboko "zaszyte" w menu.
    Niby drobiazg tyle tylko, że fotografując z zewnętrzną lampą błyskową aby przestawić (zmniejszyć/zwiększyć) siłę błysku trzeba będzie wejść w menu, odszukać zakładkę z lampą błyskową, odszukać w ustawieniach lampy zakładkę korekty błysku, zatwierdzić ją, ustawić odpowiednią korektę na drabince, zatwierdzić itp.
    :/
    I tak za każdym razem przy zmianie warunków oświetleniowych, gdybym miał w ten sposób fotografować z lampą w trybie HSS w plenerze - to od razu by mnie krew zalała.
    :/
    W 5D I/II/III górne przyciski są i zawsze były (podobnie jak w serii 10D,20D,30D,40D,50D i 7D) dwufunkcyjne i można było bezpośrednio bez odrywania oka od wizjera cały czas kontrolować ekspozycję światła zastanego i błyskowego na drabince w wizjerze a później wynik na LCD.
    Jeśli ktoś woli zamiast wygody obsługi wbdowane Wi Fi + GPS jego sprawa, ja przedkładam wygodę i szybkość obsługi nad ww. "nowinki".
    ;P
    No ale może mają rację? Po co amatorowi, który kupi 6D lampa błyskowa (może jej nie kupi?) i korekta błysku w owej? Fanaberie jakieś i wymysły osób, które się nie znają. Przecież to pełna klatka i zdjęcia będą doskonałe same z siebie - nawet z "kitem" 24-105 f/4 bez lampy błyskowej ;P”

Oryginalny tekst na stronie Forum / Canon 6D już jest!

Pełne uzależnienie Awatar gavin
    Miasto
    Czeladź

WB nieistotny (RAW), korektę flasha pewnie da się gdzieś podpiąć (SET).

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Idąc tym tropem rozumowania wszyscy powinni pokupować sobie 1DX - na pewno jest najwygodniejszy

Każdy kupuje puszkę pod swoje potrzeby - jeśli ktoś notorycznie spawa i robi w jpegach, to być może dla niego taki guzik ma fundamentalne znaczenie.

Ogólnie jest wielu mistszuf kreujących rozbudowane teorie spiskowe wokół puszki, której nawet jeszcze palcem nie tknęli. A to guziczek zawadza, a to paseczek za krótki, a to za mało profesjonalne, a to za drogie - pojawiły się takie zastępy malkontentów, jakby pół Polski rok temu kupiło już sobie szóstkę, która okazała się największą porażką Canon Inc...

...tyle że - jak pospolicie wiadomo - "ch... tancerzowi pyta w tańcu mrowi". Najlepiej wszystko sprawdzić i ocenić samemu, bo to my będziemy później musieli robić zdjęcia tym albo tamtym cudem techniki i to nam ma być wygodnie, a nie mistszom spawalniczo-jpegowym.
    Ostatnio edytowane przez czornyj ; 24-09-2012 o 10:44

Początki nałogu

napewno będzie dało się przypisać do któregoś przycisku, a nie wiem czy przycisk Q nie jest do flasha jak w 7d można korygować wszystko za jego pomocą. Szybkie nastawy to przecież przycisk Q.
    Guziki nie mają znaczenia i dlatego dali touch screena.Ktoś pisze, ale chyba nie wie co.
    W ettl to tylko wystarczy w lampie przekręcić kółko i już moc lampy się zmienia.
    Nie trzeba nigdzie wchodzić i jest dużo szybciej.
    To samo w innych trybach. Wszystko zależy jak kto lampy używa. HSS też można łatwo włączyć w lampie i tylko kółkiem kręcić dobierając kompensacje błysku.
    Co innego jak jest więcej lamp to tak, ale z jedną nie ma problemu. Wszystkiego da się nauczyć i opanować aparat do perfekcji i przez to zajmuje nam to kilka sekund. Nie rozumiem takich dywagacji.
    Czytałem to już wcześniej co przytoczyłeś bo śledze dfv.pl. Wiadomo jak ktoś nie ma 5D II i stoi przed wyborem ff to wybierze 6D z logicznych powodów, które były wcześniej przytaczane.
    6D będzie godnym następcą 5D II i to w niższej cenie. 6D ma być dla amatora, który dużo podróżuje dlatego inna konstrukcja, funkcje i lżejszy. A że ma WiFi i GPS to dla niektórych przydatne technologie i wykorzystają je w 100%. Zawsze można je wyłączyć. Wiadomo, że technologie wlan czy gps to nie nowość i nie kosztują dużo dlatego lepiej coś dołożyć niż odjąć. W kompaktach też są gps i wlan, więc dlaczego nie w 6D.
    6D musi być cenowo dużo tańszy, żeby był wybór pomiędzy nim a 5D III a nie dylematy.
    Ktoś jest pro to wybierze 5D III i dylematu nie ma to proste.
    To rynek ustala cene, a cena po wejściu 6D będzie spadać. Jak to ma miejsce z nikon d600 po kilku dniach od premiery i ceny są inne. Gdy body będzie dostępne w każdym sklepie to ceny będą niższe i to jest normalne.
    Czas pokaże to wszystko w praktyce. Pozdrówki
    Ostatnio edytowane przez pawelo1 ; 24-09-2012 o 11:19

Strona 56 z 495 PierwszyPierwszy ... 646545556575866106156 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów