Canon 6D - teraz juz naprawde oficjalnie

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Irek07
    Bywalec
    • 2014
    • 236

Odp: Canon 6D - teraz juz naprawde oficjalnie

Wypowiem się tak totalnie po amatorsku. Wydaje mi się że AF-owi w 6D trzeba dać szansę. Tzn AF w servo potrzebuje chwilę czasu na ustawienie ostrości. Ale ja już złapie to nie puści
    Ostatnio kilka osób pytało mnie o 6D w porównaniu do 7DII. Zawsze odpowiadam - nie robisz zdjęć ptakom kupuj 6D. Jeśli robisz trochę zdjęć ptakom - kupuj 6D. A jeśli robisz zdjęcia tylko ptakom to się zastanów czy nie możesz podejść bliżej

Komentarz

• BeatX
      Pełne uzależnienie
      • 2007
      • 1751

No to musisz mi uwierzyć na słowo, że ja środki na zakup narzędzi do pracy mam.
      Innymi słowy gdybym miał parcie na kolejne 5DIII to po prostu bym sobie kupił.
      Ale zakup 6D wynikł z faktu, że padła mi migawka w 30D - który miałem przez lata w torbie foto jako aparat zastępczy i potrzebowałem nowej puszki jako backup.
      Wybór padł na 6D, bo jako aparat który z założenia miał leżeć w torbie w razie awarii 5DIII /odpukać/ to 6D imho jest wystarczający, a cena była tylko nieco wyższa niż używki 5DII z przebiegiem migawki ~ 50.000

Korzystając z faktu że mam 2xFF to spróbowałem jak się pracuje na dwa body.
      Do 6D mam podpięte 135L, a do 5DIII Sigmę 24-35/2.0 Art
      Takim zestawem pracuje się stosunkowo wygodnie, bo ujęcia ze 135L traktuję jako uzupełniające i że tam na pięć zdjęć dwa będą spudłowane to nic się nie stanie.
      Gdybym miał 2x6D i marudził na cenę 5DIII to byłoby to zwykłe malkontenctwo.
      Ale póki co 6D dalej traktuję jako backup i to że używam go w uzupełnieniu do 5DIII to jest forma testu jak się pracuje na dwa body.
      Jak mi się spodoba taka konfiguracja to pewnie sięgnę po kolejnego 5DIII, ale na razie badam temat.
      Fuji X-H2 | Viltrox 13/1.4 | Fujinon 16/1.4 R WR| Fujinon 23/1.4 R LM WR| Fujinon XF 35/1.4 R | Viltrox 75/1.2 PRO
      Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Komentarz

• Irek07
        Bywalec
        • 2014
        • 236

Nie mam psa z 50 metrów na tle krzaków ale mam wilgę z ok. 25 metrów. Na tle białej chmury i pod światło czyli gorzej być nie mogło. Chyba 6D dał radę.

Komentarz

• jotes25
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 3608

Zamieszczone przez Irek07 Zobacz wpis
          Wypowiem się tak totalnie po amatorsku. Wydaje mi się że AF-owi w 6D trzeba dać szansę. Tzn AF w servo potrzebuje chwilę czasu na ustawienie ostrości. Ale ja już złapie to nie puści
          Ostatnio kilka osób pytało mnie o 6D w porównaniu do 7DII. Zawsze odpowiadam - nie robisz zdjęć ptakom kupuj 6D. Jeśli robisz trochę zdjęć ptakom - kupuj 6D. A jeśli robisz zdjęcia tylko ptakom to się zastanów czy nie możesz podejść bliżej
          Mam rozumieć, że zdjęcia w locie (choćby te ostatnie zestawem 400/5.6 + 1.5x) równie łatwo zrobiłbyś 6d? Chodzi mi o sam AF, kwestię dystansu pomijam.

Komentarz

• Bangi
            Moderator
            • 2010
            • 5342

Mam 7d mk I i mam 6d, focę samoloty, używam tylko centralnego - zasadniczych różnic w pracy AF nie widzę, co najwyżej 7d nadrabia serią, ale traci totalnie jakością

@ BeatX - a konfigurowałeś w 6d AF w Cfn ? Bo to ma niebagatelne znaczenie dla działania w servo.

@ Eberloth - piękne zdjęcia, niemniej w dobrym świetle oraz z boku, to nie są trudne warunki dla AF
            Ostatnio edytowany przez Bangi; 34794.
            SAMOLOTY CB
            SAMOLOTY lotnictwo.net
            SAMOLOTY OBRÓBKA Tutorial

Komentarz

• Eberloth
              Pełne uzależnienie
              • 2008
              • 2508

Zamieszczone przez Bangi Zobacz wpis
              konfigurowałeś w 6d AF w Cfn ? Bo to ma niebagatelne znaczenie dla działania w servo.
              A mógłbyś podać optymalne ustawienia?
              Sprzęt - dekielek z przyległościami.
              Fumare humanum est!

Komentarz

• Irek07
                Bywalec
                • 2014
                • 236

Zamieszczone przez jotes25 Zobacz wpis
                Mam rozumieć, że zdjęcia w locie (choćby te ostatnie zestawem 400/5.6 + 1.5x) równie łatwo zrobiłbyś 6d? Chodzi mi o sam AF, kwestię dystansu pomijam.
                No to już temat rzeka ale postaram się krótko. W prostych sytuacjach, kiedy jest czas, AF na servo poradzi sobie zaskakująco dobrze. Kiedy np. prowadzę ptaka przez kilka sekund, na środkowym oczywiście, to zdjęcie zrobione w każdym momencie w ciągu tych kilku sekund będzie bdb. Śmiem twierdzić że nawet 7DII częściej się pomyli. Ale nie ma się co porywać na jaskółki, jerzyki czy rybitwy. Choćby dlatego że boczne punkty w 6D w takiej fotografii są kompletnie bezużyteczne a na samym środkowym to raczej abstrakcja. I jeszcze jedno. Uwielbiam One Shot. I tu siódemka jest bezkonkurencyjna. Jeśli ja nie schrzanię to zdjęcie, obojętne ptaka w locie, biegnącego psa, kota jest najlepszej możliwej w danych warunkach jakości. 7DII po prostu strzela natychmiast a 6D .... gorzej niż 60D

Komentarz

• RTSiak
                  Uzależniony
                  • 2010
                  • 635

BeatX jesli z takich sytuacji wyciagasz 8/10 celnych zdjec to radze sprawdzic czy ze sprzetem wszystko ok... sory ale naprawde nie moge sobie wyobrazic co lepszego moze dac mi AF 5d3 (strzelalem nim +/- 2h do kolarzy) w porownaniu tego z 6d... i tu i tu bylo/jest celnie wiec o co chooo?

jak dla mnie masz problem ze szklem (albo zle ustawiony AF :O ) bo ja z mojego nawet marnego 24-105 mam minimalny odrzut (i glownie z mojej winy a nie z wyniku nietrafionej ostrosci ''bo aparat tak sobie wymyslil''), nie wspominajac o innych obiektywach, aha dodam ze 90% sytuacji robie w servo... SERVO 6d o zgrozo

Komentarz

• BeatX
                    Pełne uzależnienie
                    • 2007
                    • 1751

Zamieszczone przez RTSiak Zobacz wpis
                    BeatX jesli z takich sytuacji wyciagasz 8/10 celnych zdjec to radze sprawdzic czy ze sprzetem wszystko ok... sory ale naprawde nie moge sobie wyobrazic co lepszego moze dac mi AF 5d3 (strzelalem nim +/- 2h do kolarzy) w porownaniu tego z 6d... i tu i tu bylo/jest celnie wiec o co chooo?

jak dla mnie masz problem ze szklem (albo zle ustawiony AF :O ) bo ja z mojego nawet marnego 24-105 mam minimalny odrzut (i glownie z mojej winy a nie z wyniku nietrafionej ostrosci ''bo aparat tak sobie wymyslil''), nie wspominajac o innych obiektywach, aha dodam ze 90% sytuacji robie w servo... SERVO 6d o zgrozo
                    Kolego RTSiak
                    Miałem nowego 5DIII przez jeden sezon, później z różnych przyczyn natury organizacyjno-sprzętowo-budżetowo-jakiś tam jeszcze sprzedałem go w stanie niemalże idealnym aby za dwa miesiące zanabyć kolejnego nowego 5DIII, na którym pracuję obecnie już drugi sezon.
                    To samo ze 135L
                    Miałem to szkło przez rok, sprzedałem je i zakupiłem Sigmę 85/1.4 którą również używałem przez rok, po czym ją sprzedałem i zakupiłem ponownie 135L, bo jednak po czasie stwierdziłem że lepiej pracuje mi się z 135mm niż 85mm.
                    Obie puszki i oba obiektywy zachowywały i zachowują się identycznie.
                    Przypadek? Nie sądzę

Nie wiem jakie ty masz wyobrażenia odnośnie AF w 5DIII, ale ewidentnie nie miałeś do czynienia z "obiektami" w ruchu, sporo oddalonymi od aparatu które to "obiekty" mają być złapane w tak płytką GO jaką daje obiektyw 135/2.0

To, że masz minimalny odrzut z 24-105 podpiętego do 6D to żadna atrakcja.
                    GO z tego szkła jest dosyć duża.
                    Nie wiem jak musiałby być rozregulowany obiektyw albo body, żeby ta konfiguracja dawałą nietrafione zdjęcia.
                    Jeszcze raz powtarzam, spróbuj powtórzyć mniej więcej chociaż ujęcie z mojego przykładu - ale przy użyciu 135L i napisz jaki masz odsetek trafionych ujęć.
                    Później zrób podobny test z 5DIII i zrozumiesz w czym rzecz.

Jakich szkieł poza 24-105 używasz razem z 6D?
                    Fuji X-H2 | Viltrox 13/1.4 | Fujinon 16/1.4 R WR| Fujinon 23/1.4 R LM WR| Fujinon XF 35/1.4 R | Viltrox 75/1.2 PRO
                    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Komentarz

• mkamelg
                      Pełne uzależnienie
                      • 2012
                      • 1255

Zamieszczone przez Eberloth Zobacz wpis
                      A mógłbyś podać optymalne ustawienia?

Komentarz

• RTSiak
                        Uzależniony
                        • 2010
                        • 635

70-200II i z doskoku 400/2.8 (ostatnio głównie siatkówka jeśli jest coś grane i sporadycznie nożna)

nie mam 135 i nie mam zamiaru go mieć bo do niczego mi to szkło nie jest potrzebne, może po prostu ten obiektyw jest mułem a nie AF 5d czy 6d jest ''niewystarczający'' :P

co do obiektów oddalonych, w ruchu, dobrym przykładem są mecze mojej Sparty w A klasie, strzelam głównie tym 70-200 na róznych odległościach (max pewnie będzie +/- 40m) i tam też większych problemów nie spotykam, na większych odległościach już po prostu nie opłaca mi się robić bo przy 200mm z FF już ciężko tam coś sensownie wycropować

Komentarz

• Bangi
                          Moderator
                          • 2010
                          • 5342

mkameleg podał idealnie.
                          SAMOLOTY CB
                          SAMOLOTY lotnictwo.net
                          SAMOLOTY OBRÓBKA Tutorial

Komentarz

• Eberloth
                            Pełne uzależnienie
                            • 2008
                            • 2508

Dzięki
                            Sprzęt - dekielek z przyległościami.
                            Fumare humanum est!

Komentarz

• Cluer
                              Bywalec
                              • 2007
                              • 192

automatyczny backup zdjec na komorke

nie zrobią tego bo 2 sloty na karty będa zarezerwowane dla wyższych (droższych) modeli
                              Amator nie jest świadomy, ze potrzebuje backupu a "profi" za niego zapłaci.

automatyczne postowanie na flickr/500px/ryjobuk/.

znasz kogoś kto mając FF, robi zdjęca jako jpg i bez jakiejkolwiek obróbki umiesza je publicznie w internecie ?
                              ja jeśli nie "dłubię w rawach" bo nie warto, to nawet przed umieszczeniem ich na allegro zmniejszam do 1024, zmianiam kompresję...
                              Po co wysyłać w swiat zdjęcia 5 MB ? Wydaję mi się ze posiadacze FF wolą mieć kontrolę nad tym co udostępniają
                              Po kolejne... Nie wiem czy chciałbym mieć połaczony aparat z portalem społecznościowym.... brakuje tego, ze zrobię jakąś sesję prywatną i mi to aparat wyśle w świat

Albo co gorsza: zrobię zdjęcie, nie zauważę że jest nieostre. Wyślę na FB i wszyscy znajomi z CB je zobaczą. Co to bedzie za wstyd !!

automatyczna synchronizacja czasu z zegarem internetowym (i korekta strefy czasowej),
                              O to bym chciał !
                              podpisuję się oburącz !
                              Ostatnio edytowany przez Cluer; 10642. Powód: literówki ;)
                              40D + BG-E2N + 16-35 + 50 + 85 + 70-200

Komentarz

• Yaru
                                Początki nałogu
                                • 2010
                                • 256

Moje 6D kompletnie mi nie przeszkadza w tym co robię, mało tego bardzo ułatwia pracę, bardzo lubię i chwale ten aparat do 5d Mk II nie wrócę, mkIII nie jest dla mnie.
                                Ostatnio edytowany przez Yaru; 37932.
                                Sprzedałem Canony poszedłem do Sony

Komentarz

Pracuję...
                                X