Strona 451 z 495 PierwszyPierwszy ... 351401441449450451452453461 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 4 501 do 4 510 z 4950

Wątek: Canon 6D - teraz juz naprawde oficjalnie

Bywalec
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: Canon 6D - teraz juz naprawde oficjalnie

Wypowiem się tak totalnie po amatorsku. Wydaje mi się że AF-owi w 6D trzeba dać szansę. Tzn AF w servo potrzebuje chwilę czasu na ustawienie ostrości. Ale ja już złapie to nie puści
    Ostatnio kilka osób pytało mnie o 6D w porównaniu do 7DII. Zawsze odpowiadam - nie robisz zdjęć ptakom kupuj 6D. Jeśli robisz trochę zdjęć ptakom - kupuj 6D. A jeśli robisz zdjęcia tylko ptakom to się zastanów czy nie możesz podejść bliżej

Pełne uzależnienie Awatar BeatX
    Miasto
    Szczecin

No to musisz mi uwierzyć na słowo, że ja środki na zakup narzędzi do pracy mam.
    Innymi słowy gdybym miał parcie na kolejne 5DIII to po prostu bym sobie kupił.
    Ale zakup 6D wynikł z faktu, że padła mi migawka w 30D - który miałem przez lata w torbie foto jako aparat zastępczy i potrzebowałem nowej puszki jako backup.
    Wybór padł na 6D, bo jako aparat który z założenia miał leżeć w torbie w razie awarii 5DIII /odpukać/ to 6D imho jest wystarczający, a cena była tylko nieco wyższa niż używki 5DII z przebiegiem migawki ~ 50.000
    http://www.valuebasket.pl/pl_PL/main...AA-NA?AF=SKAPL

Korzystając z faktu że mam 2xFF to spróbowałem jak się pracuje na dwa body.
    Do 6D mam podpięte 135L, a do 5DIII Sigmę 24-35/2.0 Art
    Takim zestawem pracuje się stosunkowo wygodnie, bo ujęcia ze 135L traktuję jako uzupełniające i że tam na pięć zdjęć dwa będą spudłowane to nic się nie stanie.
    Gdybym miał 2x6D i marudził na cenę 5DIII to byłoby to zwykłe malkontenctwo.
    Ale póki co 6D dalej traktuję jako backup i to że używam go w uzupełnieniu do 5DIII to jest forma testu jak się pracuje na dwa body.
    Jak mi się spodoba taka konfiguracja to pewnie sięgnę po kolejnego 5DIII, ale na razie badam temat.
    Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Bywalec
    Miasto
    Kraków

Nie mam psa z 50 metrów na tle krzaków ale mam wilgę z ok. 25 metrów. Na tle białej chmury i pod światło czyli gorzej być nie mogło. Chyba 6D dał radę.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Cytat Zamieszczone przez Irek07 Zobacz posta
    Wypowiem się tak totalnie po amatorsku. Wydaje mi się że AF-owi w 6D trzeba dać szansę. Tzn AF w servo potrzebuje chwilę czasu na ustawienie ostrości. Ale ja już złapie to nie puści
    Ostatnio kilka osób pytało mnie o 6D w porównaniu do 7DII. Zawsze odpowiadam - nie robisz zdjęć ptakom kupuj 6D. Jeśli robisz trochę zdjęć ptakom - kupuj 6D. A jeśli robisz zdjęcia tylko ptakom to się zastanów czy nie możesz podejść bliżej
    Mam rozumieć, że zdjęcia w locie (choćby te ostatnie zestawem 400/5.6 + 1.5x) równie łatwo zrobiłbyś 6d? Chodzi mi o sam AF, kwestię dystansu pomijam.

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Mam 7d mk I i mam 6d, focę samoloty, używam tylko centralnego - zasadniczych różnic w pracy AF nie widzę, co najwyżej 7d nadrabia serią, ale traci totalnie jakością

@ BeatX - a konfigurowałeś w 6d AF w Cfn ? Bo to ma niebagatelne znaczenie dla działania w servo.

@ Eberloth - piękne zdjęcia, niemniej w dobrym świetle oraz z boku, to nie są trudne warunki dla AF
    Ostatnio edytowane przez Bangi ; 25-08-2015 o 20:25

Pełne uzależnienie Awatar Eberloth

Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
    konfigurowałeś w 6d AF w Cfn ? Bo to ma niebagatelne znaczenie dla działania w servo.
    A mógłbyś podać optymalne ustawienia?
    Sprzęt - dekielek z przyległościami.
    Fumare humanum est!

Bywalec
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
    Mam rozumieć, że zdjęcia w locie (choćby te ostatnie zestawem 400/5.6 + 1.5x) równie łatwo zrobiłbyś 6d? Chodzi mi o sam AF, kwestię dystansu pomijam.
    No to już temat rzeka ale postaram się krótko. W prostych sytuacjach, kiedy jest czas, AF na servo poradzi sobie zaskakująco dobrze. Kiedy np. prowadzę ptaka przez kilka sekund, na środkowym oczywiście, to zdjęcie zrobione w każdym momencie w ciągu tych kilku sekund będzie bdb. Śmiem twierdzić że nawet 7DII częściej się pomyli. Ale nie ma się co porywać na jaskółki, jerzyki czy rybitwy. Choćby dlatego że boczne punkty w 6D w takiej fotografii są kompletnie bezużyteczne a na samym środkowym to raczej abstrakcja. I jeszcze jedno. Uwielbiam One Shot. I tu siódemka jest bezkonkurencyjna. Jeśli ja nie schrzanię to zdjęcie, obojętne ptaka w locie, biegnącego psa, kota jest najlepszej możliwej w danych warunkach jakości. 7DII po prostu strzela natychmiast a 6D .... gorzej niż 60D

Uzależniony Awatar RTSiak

BeatX jesli z takich sytuacji wyciagasz 8/10 celnych zdjec to radze sprawdzic czy ze sprzetem wszystko ok... sory ale naprawde nie moge sobie wyobrazic co lepszego moze dac mi AF 5d3 (strzelalem nim +/- 2h do kolarzy) w porownaniu tego z 6d... i tu i tu bylo/jest celnie wiec o co chooo?

jak dla mnie masz problem ze szklem (albo zle ustawiony AF :O ) bo ja z mojego nawet marnego 24-105 mam minimalny odrzut (i glownie z mojej winy a nie z wyniku nietrafionej ostrosci ''bo aparat tak sobie wymyslil''), nie wspominajac o innych obiektywach, aha dodam ze 90% sytuacji robie w servo... SERVO 6d o zgrozo

Pełne uzależnienie Awatar BeatX
    Miasto
    Szczecin

Cytat Zamieszczone przez RTSiak Zobacz posta
    BeatX jesli z takich sytuacji wyciagasz 8/10 celnych zdjec to radze sprawdzic czy ze sprzetem wszystko ok... sory ale naprawde nie moge sobie wyobrazic co lepszego moze dac mi AF 5d3 (strzelalem nim +/- 2h do kolarzy) w porownaniu tego z 6d... i tu i tu bylo/jest celnie wiec o co chooo?

jak dla mnie masz problem ze szklem (albo zle ustawiony AF :O ) bo ja z mojego nawet marnego 24-105 mam minimalny odrzut (i glownie z mojej winy a nie z wyniku nietrafionej ostrosci ''bo aparat tak sobie wymyslil''), nie wspominajac o innych obiektywach, aha dodam ze 90% sytuacji robie w servo... SERVO 6d o zgrozo
    Kolego RTSiak
    Miałem nowego 5DIII przez jeden sezon, później z różnych przyczyn natury organizacyjno-sprzętowo-budżetowo-jakiś tam jeszcze sprzedałem go w stanie niemalże idealnym aby za dwa miesiące zanabyć kolejnego nowego 5DIII, na którym pracuję obecnie już drugi sezon.
    To samo ze 135L
    Miałem to szkło przez rok, sprzedałem je i zakupiłem Sigmę 85/1.4 którą również używałem przez rok, po czym ją sprzedałem i zakupiłem ponownie 135L, bo jednak po czasie stwierdziłem że lepiej pracuje mi się z 135mm niż 85mm.
    Obie puszki i oba obiektywy zachowywały i zachowują się identycznie.
    Przypadek? Nie sądzę

Nie wiem jakie ty masz wyobrażenia odnośnie AF w 5DIII, ale ewidentnie nie miałeś do czynienia z "obiektami" w ruchu, sporo oddalonymi od aparatu które to "obiekty" mają być złapane w tak płytką GO jaką daje obiektyw 135/2.0

To, że masz minimalny odrzut z 24-105 podpiętego do 6D to żadna atrakcja.
    GO z tego szkła jest dosyć duża.
    Nie wiem jak musiałby być rozregulowany obiektyw albo body, żeby ta konfiguracja dawałą nietrafione zdjęcia.
    Jeszcze raz powtarzam, spróbuj powtórzyć mniej więcej chociaż ujęcie z mojego przykładu - ale przy użyciu 135L i napisz jaki masz odsetek trafionych ujęć.
    Później zrób podobny test z 5DIII i zrozumiesz w czym rzecz.

Jakich szkieł poza 24-105 używasz razem z 6D?
    Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Pełne uzależnienie
    Miasto

Cytat Zamieszczone przez Eberloth Zobacz posta
    A mógłbyś podać optymalne ustawienia?
    http://www.canon-board.info/pierwsza...0/#post1252726

Strona 451 z 495 PierwszyPierwszy ... 351401441449450451452453461 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów