Strona 450 z 495 PierwszyPierwszy ... 350400440448449450451452460 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 4 491 do 4 500 z 4950

Wątek: Canon 6D - teraz juz naprawde oficjalnie

Uzależniony Awatar RTSiak

Domyślnie Odp: Canon 6D - teraz juz naprawde oficjalnie

Nie jestem jedyną znaną mi osobą która robi reporterkę 6d i o dziwo zarabia na tym używając WSZYSTKICH pkt AF :O może jestem dziwakiem ale tak, używam wszystkich pkt AF w 6d i odsetek niecelnych zdjęć jest naprawde niewielki, raczej sam musze się postarać żeby coś spartolić. Aha i mówie tu o sporcie, bo polityka (statyczna cyz spacerowa itd) to w sumie brak niecelnych zdjęć... Może to 135/2 jest kijowe, może masz problemy z AF w tej konkretnej sztuce, może coś źle/nie do końca ustawiłeś, nie wiem. Ja z AF nie mam najmniejszych problemów i jest to dla mnie najlepszy AF od czasu 1d2 (miedzy 1d2 a 6d przerobiłem dłużej lub krócej kilka puszek, w tym nawet d610.. :P 5d3 niestety nie miałem w łapach na dłużej niż kilka godzin więc jego nie biore pod uwage). Dla mnie AF jest pewny w 97% i tyle, nie wiem może to też różnica szklarni robi swoje...

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Cytat Zamieszczone przez becekpl Zobacz posta
    nie rozumiem
    naprawde tak to odbieracie? wydaje mi sie ze stara 5 nie ma podjazdu do 6 a tu sie okazuje ze praktycznie nie ma roznicy
    to po co przeplacac?
    pod wzgledem AF nie ma wyraznej roznicy miedzy 5D mkII a 6D. jest lepiej na centralnym po cmoku, ale ogolnie to jak sie 5D mkII zaniesie do dobrego wyczyszczenia (najczestszy problem z trafnoscia ukladu AF!) to sie to mocno wyrownuje

Cytat Zamieszczone przez Tom77 Zobacz posta
    my kupujemy 6D za 2 wypłaty a na zachodzie za niewiele ponad połowę wypłaty.
    jak zwykle sie wtrace... ze moze nie przesadzajmy. takie wyplaty* to w Luksemburgu albo Monako...
    pomijam kraje typu Hiszpania czy Portugalia (o Grecji nawet nie zaczynam) gdzie to absolutnie nie jest prawda. tam sie ludzie ciesza, jesli jakakolwiek wyplata jest...

* - z czego to tez nie jest takie proste, bo koszty zycia "na zachodzie" tez sa odpowiednio wyzsze (hipoteki, zarcie, benzyna), wiec to co zostaje czlowiekowi na zycie to nie starcza tak sobie o na 6D oczywiscie to jest nadal wyraznie wiecej niz w Polsce
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar BeatX
    Miasto
    Szczecin

Cytat Zamieszczone przez diplo Zobacz posta
    Jakby 1Dx był tanszy o te 5-6K to byłaby odpowiednia cena
    BeatX powaznie oceniasz zdjęcia wg tego co widzisz na ekraniku?
    Jak dla mnie przycisk Ratio mógłby nie istnieć - nie sprawdzałem można go przeprogramować?
    A tak ogolnie popieram co mówisz
    Chyba nie można przeprogramować, ale nie sprawdzałem
    Dla mnie to jest b. ważny przycisk bo dzięki niemu mam od cholery zdjęć wstępnie wyselekcjonowanych już w czasie wesela (czyli mniej pracy przy komputerze)
    Po prostu jak jest przerwa na weselu pomiędzy blokami tanecznymi, to siadam sobie przy stole, załączam podgląd zdjęć i od razu kasuje te z błędami technicznymi lub rażąco niekorzystnym wizerunkiem pary młodej, a zaznaczam te które później oddaję we właściwym materiale na DVD.
    Lightroom widzi oceny zdjęć na zasadzie zaznaczenia ilości gwiazdek przyciskiem "ratio", czyli po zgraniu materiału na dysk mam już wstępnie wybraną sporą liczbę fotografii.
    Oczywiście z 5DIII, bo system oceniania zdjęć w 6D jest tak samo ułomny jak np. sposób wyboru punktu AF.
    Czyli działa tak, że nie chce się go używać

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez RTSiak Zobacz posta
    5d3 niestety nie miałem w łapach na dłużej niż kilka godzin więc jego nie biore pod uwage)
    No i właśnie w tym sęk.
    Zrobiłbyś jeden cały ślub przy pomocy 5DIII, to zrozumiałbyś w czym rzecz gdy piszę o pewności i niezawodności AF w 5DIII vs. 6D
    Swoją opinię opierasz na wyobrażeniu, domysłach i minimalnym doświadczeniu w pracy z 5DIII
    Ja piszę z praktyki, a mam z czego porównać
    Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Bywalec
    Miasto
    Kraków

Przeczytałem kilka ostatnich stron... Z lekka zaniepokojony wziąłem 6D, a że nie mam 135L więc z konieczności użyłem 200 2,8. Na zewnątrz chmury, pada deszcz ale co tam... Zrobiłem jedno zdjęcie na servo, 2,8, 1/1250 żeby nie było że zamrożone. Nic się nie zmieniło, trafia jak zawsze. Uspokojony wróciłem do domu.

Na pierwszym zdjęciu pies biegnie ok. 30 km/h. Crop ok.30%. Drugie - crop 100%. Trzecie zdjęcie sprzed kilku dni. 400mm 5.6 1/1600.Też chmury ale przynajmniej nie pada. Crop ok.30%. Czwarte - crop dla odmiany prawie 200%. Pies w pełnym biegu czyli ok. 40 km/h, mniej więcej dwa razy szybciej niż człowiek.

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez BeatX Zobacz posta
    Czemu?
    Ano temu, że to nie na drukarkach zarabia producent.
    Dlatego wspomniałem o telefonach za złotówkę - mechanizm jest podobny, choć nie aż tak ekstremalnie.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Miasto
    Szczecin

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Ano temu, że to nie na drukarkach zarabia producent.
    Dlatego wspomniałem o telefonach za złotówkę - mechanizm jest podobny, choć nie aż tak ekstremalnie.
    Nie zgadzam się.
    Tzn, w tym założeniu nie istotne co jest najbardziej intratnym segmentem oferty Canona, a sam fakt oszacowania i wyceny konkretnych produktów.
    Drukarka jest urządzeniem które zawiera elektronikę (mikroprocesory, kontrolery, wyświetlacz), zawiera również części mechaniczne jak silniczki servo, prowadnice, głowice drukujące itp.
    Jakim cudem kawałek kabla z pięcioma żyłami, z kawałkiem plastiku w którym jest kawałek metalu do którego przylutowane są żyły kabla może być wyceniony drożej niż drukarka?
    Wieje tu paranoją jak w świecie audio, gdzie kable ethernet niby audiofilskie kosztują ponad 1000 pln za przewód 2m.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez Irek07 Zobacz posta
    Przeczytałem kilka ostatnich stron... Z lekka zaniepokojony wziąłem 6D, a że nie mam 135L więc z konieczności użyłem 200 2,8. Na zewnątrz chmury, pada deszcz ale co tam... Zrobiłem jedno zdjęcie na servo, 2,8, 1/1250 żeby nie było że zamrożone. Nic się nie zmieniło, trafia jak zawsze. Uspokojony wróciłem do domu.

Na pierwszym zdjęciu pies biegnie ok. 30 km/h. Crop ok.30%. Drugie - crop 100%. Trzecie zdjęcie sprzed kilku dni. 400mm 5.6 1/1600.Też chmury ale przynajmniej nie pada. Crop ok.30%. Czwarte - crop dla odmiany prawie 200%. Pies w pełnym biegu czyli ok. 40 km/h, mniej więcej dwa razy szybciej niż człowiek.

https://dl.dropboxusercontent.com/sc...iry=1440519930

https://dl.dropboxusercontent.com/sc...iry=1440519966

https://dl.dropboxusercontent.com/sc...iry=1440520004

https://dl.dropboxusercontent.com/sc...iry=1440520028
    W jakiej mniej więcej odległości od Ciebie był pies, gdy robiłeś mu zdjęcia jak biegł w Twoim kierunku?
    Poza tym Twój pies jest wręcz idealny jak dla układu AF.
    Biały pysk, z czarnymi plamami.
    Niczym kartka testowa focus chart
    Tło też jest mocno kontrastowe z fakturą pyska tego psiaka.
    Wygląda mi na to, że pies nie był też specjalnie daleko od Ciebie.
    Innymi słowy - warunki doskonałe do zdjęć w servo.

Miałbym zagwózdkę, gdybyś pokazał zdjęcia psa, o całym ciemnym pysku (czarnej sierści) biegnącego w Twoim kierunku ale w odległości powiedzmy 50m, a w tle jakieś krzaczory.
    Nie jestem w stanie uwierzyć, że servo w 6D dałby radę.
    To są warunki, gdzie AF w 5DIII zaczyna mi pudłować

A mi chodzi o np. takie ujęcie:

Gdzie dopiero AF z 5DIII daje mi powiedzmy te 8/10 zdjęć trafionych
    Ostatnio edytowane przez BeatX ; 25-08-2015 o 18:05

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

BeatX, cały Twój rant sprowadza się do jednego tylko:
    Za. Drogo.

"Powinno" być taniej. Canon za cwany, bo sprzedaje drogo, jakby był mniej cwany to by dawał taniej. 5d3 świetny, ale za drogi, 6d niezły i tańszy, czyli też za drogi bo nie ma tego co 5d3.

Kupiłeś 6d jako backup zamiast drugiego 5d3 tylko z biedy. Przecież najlepszy jako backup jest drugi taki sam egzemplarz, skoro odpowiada Ci 5d3, a w pracy kotleciarskiej masa backupu nie jest istotna. Nie musisz go nosić na szyi.

Właśnie po to Canon wyciał funkcje kotletowe z 6d, (a dał bardziej przydatne do prawdziwego focenia) żeby zmusić kotletowych pstrykaczy do zakupu 5d3, bo inaczej by sobie cwaniaczki kupowali za bezcen puszki amatorskie, które Canon robi dla amatorów takich jak ja. Dzięki temu, że tacy jak Ty kupuja kotwice typu 5d3 albo nie daj Boże 1dx, i płaca za to należycie, ja mogę kupić sobie co 2-3 lata nowa puszkę (bo ja lubię mieć najnowsze ....) z taka sama albo nawet lepsza jakościa obrazka za ułamek ceny. Like.

Gdyby nie było 6d to mnie by nie było w Canonie, bo mój limit dopuszczalnej masy i wielkości aparatu zmniejsza się z postępem technologii a nie zwiększa, i w tej chwili 6d to absolutne maksimum. Ale akurat obecnie wymagam też FF i topowej jakości obrazka i gdyby nie 6d musiałbym chyba iść w Leice....

Tak trzymać cwany Canonie!
    I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Pełne uzależnienie Awatar Eberloth

BeatX - nie wiem, czy te warunki były dla AF trudne czy łatwe. Dla mnie - amatora nie zarabiającego na zdjęciach - centralny punkt w 6D jest wystarczająco dobry. Jeśli bocznym na 5DMkIII można im trafić w d... w konkretne pióro, to należy się tylko cieszyć
    Szkła to 24-105/4L i 200/2.8L.

Sprzęt - dekielek z przyległościami.
    Fumare humanum est!

Miasto
    Szczecin

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    Tak trzymać cwany Canonie!
    Wszystko w temacie
    Pozwól, że nie podejmę z Tobą dalszej dyskusji

--- Kolejny post ---

Chociaż.. to było po prostu wredne i prostackie z Twojej strony:

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    Kupiłeś 6d jako backup zamiast drugiego 5d3 tylko z biedy.
    Rozumiem, że zaglądałeś mi w konto, w faktury i znasz roczny bilans firmy?
    Jeżeli nie, to daruj sobie takie komentarze, bo wieje wiochą.

A moderację proszę o zachowanie stanowiska, żeby więcej nie było takich cebulowatych argumentów.
    Gdy ja komuś robię osobiste wycieczki w dyskusji to z automata pojawia mi się ostrzeżenie od moda i punkty karne.
    Z góry zakładam że na tym forum nie siedzą userzy równi i równiejsi?

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

BeatX, to nie wstyd mieć ograniczone środki. W sumie 99% tak ma, w mniejszym lub większym stopniu. Wstyd to jest narzekać, że wszystko jest za drogie i że wszyscy to cwaniaczki, zwłaszcza kiedy chodzi o jedna z najbardzej popoularnych firm foto. No i wstyd rzucać inwektywy (patrz gazety dzisiejsze w PL). To właśnie jest największa cebula.
    I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Strona 450 z 495 PierwszyPierwszy ... 350400440448449450451452460 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów